Doğum Tarihi
9 Mart 1959
Şehir
Samsun
Burç
Balık
Samsun’un Ladik ilçesinde Mehmet Kemal Ural ve Ülker Hanım’ın çocukları olarak 9 Mart 1959’da dünyaya geldi. Posoflu halk şairi Âşık Zülâlî (1873-1956) büyük dedesidir. Baba tarafından dedesi, yani babasının babası Rizeli hakim, babaannesi ise Erzincanlı muallime ve ev hanımıdır. Babası Kemal Ural, 1927 Erzincan doğumludur. 1950 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden ziraat yüksek mühendisi olarak mezun oldu. 1962’de Şule Dergisi’ni kurdu. Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde görev yaptıktan sonra DSİ’den emekli oldu. 30 Nisan 2016’da vefat etti. Kemal Ural’ın Şule Yayınları’ndan çıkan pek çok eseri mevcuttur. Annesi Ülker Hanım ise yazdığı şiirlerle de bilinen Bolvadinli Şahide Yüksel Hanım’ın kızıdır.
Ali Ural, ilk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. Ankara Ahmet Vefik Paşa İlkokulu ve Atatürk Lisesi’nden mezun oldu. Maddi imkansızlıklar dolayısıyla yüksek tahsilini Avrupa yerine Arabistan’da yaptı. MEB aracılığı ile gittiği Arabistan’da Türk Dili ve Edebiyatı okumayı planlarken Arap Dili ve Edebiyatı ile tanıştı. Ural’ın “yoksunluk” yılları olarak tanımladığı bu yıllardaki en büyük kazancı ise Arapça oldu. Suudi Arabistan’da Muhammed bin Suud Üniversitesi Arap Dili-Edebiyatı Enstitüsü ve İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2015 yılında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Prof. Dr. Hasan Akay’ın danışmanlığında hazırladığı Hızırla Kırk Saat’in Kurgusal Yapısı adlı çalışma ile yüksek lisansını tamamladı. 2019’da ise yine aynı üniversitede Prof. Dr. Hasan Akay’ın danışmanlığında hazırladığı Türk Hikâyeciliğinde Anlatıcı-Okur İlişkileri (Sabahattin Ali, Sait Faik ve Mustafa Kutlu Örnekleri) konulu tez ile doktor unvanını aldı.
Yüksek öğreniminin ardından bir süre editörlük yaptı. 1987 yılında Şule Yayınları’nı kurdu. 1997 Ekim’inde yayın hayatına başlayan Merdiven Sanat isimli aylık bir sanat dergisi çıkardı. Sadece şiirin değil, sanatın diğer alanlarıyla da zenginleşen muhtevasıyla dergi 24 sayı devam etti. Edebiyatla birlikte tiyatro, sinema, müzik, fotoğraf gibi sanatın diğer alanlarında da genç yeteneklerin kendini keşfetmesine zemin hazırlayan Merdiven Sanat, ilk hikâyelerin, ilk şiirlerin, ilk yazıların, ilk röportajların kısacası ilklerin dikkate alındığı, aynı zamanda bugünün edebiyat dünyasında halen aktif olarak yer alan isimlerden neredeyse büyük bir bölümünün yolunun geçtiği bir dergi oldu: “Doğrusu kapsayıcı ve kucaklayıcı olmak, Türk edebiyatına taze kan olabilecek yeni isimleri aramak, edebiyatın diğer sanatlarla yan yana yürütülecek bir etkinlik olduğuna dikkati çekmek ve bütün bunları samimi bir edebiyat platformunda gerçekleştirmek muradımızdı. Nitekim muradımız kısmen gerçekleşmiştir.”
Ali Ural, Merdiven Sanat’ın yanı sıra Kitaphaber isimli iki aylık bir kitap-kültür dergisi yayımladı. Bu derginin yayın yönetmenliğini yapmanın yanında dergide şiir, öykü ve makalelerini yayımladı. 2005-2007 yılları arasında Şule Yayınları bünyesinde 15 sayı çıkan, şiir ve poetika dergisi olan, farklı düşünce ve şiir anlaşışındaki pek çok şaire kürsüsünü açan ve “koro halinde şarkı söyleyenlerin değil, bireysel zenginlikleriyle bir yandan kendi enstrümanlarını çalarken öte yandan Türk şiirinin büyük senfonisine notalarını katma endişesi taşıyanların dergisidir.” şeklinde tanımladığı Merdivenşiir’de yazılarını kaleme aldı. Burç FM’de “Merdiven” adlı bir program hazırladı.
2006-2012 yılları arasında Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanlığı’nı yürüttü. Bir süre Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu üyeliğinde bulundu. Aynı zamanda İstanbul Uluslararası Şiir Festivali Yürütme Kurulu üyesi olan Ural, 2009 yılında birincisi düzenlenen ve 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nca desteklenen İstanbul Edebiyat Festivali’nin genel koordinatörlüğünü yaptı. Frankfurt ve Paris Kitap Fuarları’nın Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi’nde yer alan Ural, Enver Ercan ile fuarların edebiyat moderatörlüğünü yaptı.
2011 yılından itibaren Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde “Yaratıcı Yazarlık” ve “Yazılı ve Sözlü Anlatım”, 2017’den itibaren İstinye Üniversitesi’nde “Yazılı ve Sözlü Anlatım” dersleri verdi. 2012 yılının Şubat ayında birinci sayısı çıkan ve edebiyat ağırlıklı bir sanat dergisi olan Karabatak’ın genel yayın yönetmenliğini yaptı. Tam adı Abdurrahim Ali Ural olmakla birlikte eserlerinde A. Ali Ural imasını kullandı. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Sayfalar: 1 2 3 4