Abdullah Öztemiz Hacıtahiroğlu

şair, yazar, doktor

1929 yılında Malatya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamladı. İÜ Tıp Fakultesi (1949) mezunu. Gemlik Sosyal Sigortalar Kurumu ve Gemlik Azot Sanayi Müessesi’nde ve serbest olarak doktorluk yaptı.

Günümüzde aruz ölçüsünü ustalıkla kullanılan şairlerin başında gelir. Ayrıca hece ile de şiirleri vardır. Şiirleri, 1946 yılından itibaren Yedigün, Hergün, Büyük Doğu, Çınaraltı, Türk Yurdu, Türk Dili, Yelken, Türk Edebiyatı, Diriliş, Hisar, Milli Kültür dergilerinde yer aldı. Yeni İstiklal (1965) ile Milli Gazete’de Mayın Tarlası ve Isırgan Çiçekleri başlıkları altında şiirleri yayınlandı. Diriliş dergisinde şiirleri yanında biyografi yazıları da yazdı. 2015 yılında vefat etti.

ESERLERİ:
1. Sessiz Gürültü (1962, şiirler),
2. Dinî ve Ahlâkî Şiirler (1963, antoloji),
3. Naatlar (1966, antoloji),
4. Mesnevi Tercümesi (Mevlana’nın Mesenvî’sinin manzum tercümesi, 2112 beyit, 1972).

HABER

Abdullah Öztemiz Hacıtahiroğlu yâd ediliyor
31 Aralık 2015

Aruzla yazılmış şiirlerin son büyük üstatlarından olan ve kısa bir süre önce Hakka yürüyen şair ve hekim Abdullah Öztemiz Hacıtahiroğlu (1929-2015) hakkında ESKADER bir anma programı düzenliyor.

“Aruzun Son Temsilcisi Abdullah Öztemiz Hacıtahiroğlu” başlığıyla sunulacak olan “Bâbıâli Sohbetleri” toplantısını Nihal Şanlı yönetecek. Toplantıda Fırat Kızıltuğ, Üstün İnanç, Şâkir Diclehan, Memduh Cumhur, İdris Alhanlıoğlu ve Mehmet Nuri Yardım Hacıtahiroğlu hakkındaki duygu ve düşüncelerini dile getirecekler. Sürpriz konuşmacıların da beklendiği toplantıda konuşmacılar, dinleyicilerin konuyla ilgili sorularına da cevap verecekler. Anma programı, Timaş Kitapkahve’de 31 Aralık 2015 Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak. Alayköşkü Caddesi, No. 5 Cağaloğlu adresinde gerçekleşecek olan toplantıya katılım serbest.