X

Abdurrahman Akdüzen

Abdurrahman Akdüzen

öğretmen, yazar

1975 yılında İstanbul’da doğdu. İlkokulu Yedikule İlköğretim Okulu’nda, ortaokulu ve liseyi Zeytinburnu İmam Hatip Lisesi’nde okudu. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kazandı. 1997 yılında mezun oldu. Aynı yıl Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak atandı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi’nde Türk Dili Bölümü’nde yüksek lisans tezini aldı. Hâlen İstanbul’da Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

ESERİ:

İŞADAMI’NIN KISMETİ
‘İşbilermen Kısmeti’
Yazan: İbrahim Rahim
Aktaran: Abdurrahman Akdüzen
BİYOGRAFİ NET
Ebat: 19.5 x 13.5
Sayfa: 124
ISBN : 978-605-62521-7-4
ÇAĞDAŞ ÖZBEK EDEBİYATI

İbrahim Rahim’in ‘İşbilermen Kısmeti’ adlı öyküsü, Özbekistan’ın Fergana bölgesinde geçiyor. Eserde müteşebbis işadamı İbrahimcan Kerimov’un hayat hikayesi anlatılmıştır.

Kahramanımız Sovyet döneminin bütün baskıcı ve ırkçı yaklaşımlarına maruz kalanların temsilcisi gibidir. Moskova’dan gelenlerin yerel halka yaklaşımını ve baskısını bütün boyutlarıyla yaşamıştır.

‘İşadamı’nın Kısmeti’ sosyalizm idealinin Özbekistan pratiğinde başarısızlık nedenleri üzeri-ne gözlemler içerir.

İbrahim Rahim, 70 yıllık baskının sona erişini başının üzerindeki Demokles’in Kılıcı’nın kalkması olarak yorumlar.

İletişim:
[email protected]

https://inceedebiyat.blogspot.com/

HABER

Toki Kayaşehir Anadolu Lisesinde Edebiyat Şöleni
03/05/2019

Marmara Üniversitesi Türk dil ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Profesör Doktor Bölüm Eski Başkanı Orhan BİLGİN, Marmara Üniversitesi Türk dil ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Profesör Doktor Türk dil ve Edebiyatı Bölümü Dekanı Sebahat Deniz, Marmara Üniversitesi Türk dil ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Doçent Doktor Ümran AY; Toki Kayaşehir Anadolu Lisesi öğrencileri ile edebiyat, tarih, sanat ve hayat üzerine söyleşi düzenlediler.

03/05/2019 tarihinde Toki Kayaşehir Anadolu Lisesi konferans salonunda Kütüphanecilik kulübü öğretmenleri Emine AKDÜZEN, Abdurrahman AKDÜZEN, Gülşen YAVUZ önderliğinde, Marmara Üniversitesi Türk dil ve Edebiyatı Bölümü Profesör Doktor Orhan BİLGİN, Marmara Üniversitesi Türk dil ve Edebiyatı Bölümü Profesör Doktor Sebahat Deniz, Marmara Üniversitesi Türk dil ve Edebiyatı Bölümü Doçent Doktor Ümran AY; Toki Kayaşehir Anadolu Lisesi öğrencileri ile edebiyat, tarih, sanat ve hayat üzerine söyleşi düzenlediler.

Toki Kayaşehir Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen söyleşide sahneye önce 11.B Sınıfı öğrencileri İlayda ERDOĞAN, Erdem BULUT, Yusuf ÖZTÜRK; okul öğrencilerine Drama köprüsü, Mağusa Limanı gibi türküler söyleyip mini bir konser verdi.
Profesör Doktor Orhan BİLGİN: Yaşamında iz bırakan, mücadele azmi verecek, öğrencilere örnek olabilecek anılarını paylaştı. Konuşmasında şunları söyledi: “Her şeyin en iyisini yapın, en iyi şekilde eğlenin, en iyi şekilde dinlenin, en iyi şekilde eğitim alın. Türkçenin yozlaşmasına karşı iyi Türkçe mücadelesi verin, Türkçeyi güzel kullanan kitapları okuyun, programları takip edin, iyi şiirleri okuyup ezberleyin ve mutlaka sözlük kullanın. ‘Bol bol dost kazanın, düşmanı anan da doğurur.’ Diyerek konuşmasını bitirdi.

Profesör Doktor Sebahat Deniz: Ailesinin ve ilkokul öğretmeninin verdiği desteğin başarısında çok önemli bir yeri olduğunu vurguladı. İlk olarak mutlaka bir spor dalında, ikinci olarak olarak bir müzik dalında uğraşmayı, üçüncü olarak bir görsel sanat dalında uğraşmayı önerdi, “Sanat ve spor insana şahsiyet kazandırır. Başladığınız işi mutlaka bitirmelisiniz. Spor, müzik ve görsel sanatlar, insanın zihnini açar. Hocalarımın teşviki çok önemliydi. Kemal Eraslan, Amil Çelebioğlu ve Orhan Bilgin hepsinin hayatımda ayrı bir yeri vardır. Amil Çelebioğlu Hz. Mevlana’nın torunudur, Hacda vefat etti. Yine Nejat Sefercioğlu’nun ayrı bir önemi vardır. Kitaplarla tekrar dost olmamız gerekir, makinelerin kullanımını azaltmalıyız. Okumanın üzerinde tekrar tekrar durmalıyız. Kuranı Kerim oku ile başlar. Günde üç dört saat uyku yeterli olur, boş saatlerimizi okuma ile değerlendirmemiz gerekir.” Diyerek konuşmasını bitirdi.

Doçent Doktor Ümran Ay: “Gündüz okudum, gece hemşirelik yaptım. Azmin örneği, timsali değilsem de çok mücadele ettim arkadaşlar. Hocalarım ‘önce sevgi, sonra bilgi gelir.’ Demişlerdi. Siz de severseniz başarılı olursunuz, sevdiğiniz şeyde. Aziz bir milletin evlatlarıyız, borcumuzu ancak çok çalışarak ödeyebiliriz. ‘Gençlik bilebilseydim, yaşlılar yapabilseydim’ dermiş, imkânlarınızı iyi kullanın. Şartlarınız geçmişe göre oldukça iyi, vaktinizi iyi değerlendirmelisiniz. ‘Geçen geçti, gelecek meçhul, elimizde şu an var, bunu da iyi değerlendirmeliyiz. İnternet sadece bilgi için kullanılır, sosyal medya kullanımını azaltmalıyız. Kitap okumalıyız, doğru kitapları okumalıyız. Emek vermeliyiz, pes etmemeliyiz; ağlamaya, sızlamaya, şikâyet etmeye hakkımız yok. Elimizde her türlü imkân var, azim ile mücadele etmeliyiz. Hedeflemeliyiz, emek vermeliyiz, bu şekilde başarırız. Kitaplarınız ve kütüphaneniz olsun, sözlük almalıyız, bilgi ruhumuzu özgür kılar.” Dedi.

Son olarak okul Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Emine Akdüzen hocaları ile ilgili anılarını, öğrencileri ile paylaştı: “Hocalarım gerek lisans aşamasında, gerekse yüksek lisans aşamasında son derece teşvik edici oldular. Mücadeleden bıktığım zamanlarda bile beni teşvik ederek eğitimimi tamamlamama yardım etmişlerdir. Böyle öğretmenlerin ve hocaların sayesinde Türk Milleti sonsuza kadar varlığını sürdürecektir.” Dedi. Arkasından çiçekler takdim edilerek sohbet sona erdi.

Kategoriler: A
Benzer Biyografiler