X

Ahmet Muhip Dranas

Ahmet Muhip Dranas

şair, yazar

1908 yılında Sinop’ta doğdu. Ankara Erkek Lisesi’ni bitirdi. Hakimiyet-i Milliye gazetesinde çalıştı (1930-1935). Ankara Hukuk Fakültesi’nde öğrenimini yarıda bırakarak İstanbul’a geldi. Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne girdi. Güzel Sanatlar Akademisi’nde kütüphane müdürlüğü yaptı. 1938 yılında Ankara’ya döndü. CHP Genel Merkezi’nde Halkevleri kültür ve sanat yayınlarını yönetti (1938-1942). Askerlik dönüşü Ankara’da Çocuk Esirgeme Kurumu Yayın Müdürü (1946-1949) oldu. Daha sonra Çocuk Esirgeme Kurumu Başkanı (1957-1960) oldu. İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

İlk şiirleri Milli Mecmua’da yayınlandı (15 Eylül 1926). Yedi Meşaleciler’i 1940 kuşağına bağlayan şairler içinde Cahit Sıtkı Tarancı ile birlikte şiirde sese, şekil mükemmelliğine önem verdi. Baudelaire sembolizminden hareketle Türkçe’de yeni bir şiir dili ve yapısı oluşturmaya çalıştı. 21 Haziran 1980 tarihinde vefat etti.

ESERLERİ:

Şiir
Şiirler (1974)
Kırık Saz (1975 Tevfik Fikret’ten)

Oyun
Gölgeler (1947)
O Böyle İstemezdi (1948)

Bu iki oyun Devlet Tiyatrosu ile İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda oynanmıştır.

Çeviri Oyun
Aptal (1940 – Dostoyevski’den uyarlayanlar F. Neziere / S.W. Bienstock).

İnceleme
Fransa’da Müstakil Resim (1937 – İki Cilt C. Sıtkı ile birlikte).

HABER

Dranas’ın hanımı Münire Dranas vefat etti
Akşam 14 Mart 2011

“Fahriye Abla” şiirinin ünlü şairi Ahmet Muhip Dıranas’ın eşi Münire Dıranas sessiz-sedasız bu dünyadan göçüp gitti

Fahriye Abla” şiiriyle Türk edebiyatının unutulmaz isimleri arasında yer alan ünlü şair Ahmet Muhip Dıranas’ın 40 yıl aynı yastığa baş koyduğu eşi Münire Hanım, İstanbul’da bir huzurevinde hayatını kaybetti.

Sabah’tan Pervin Metin’in haberine göre Münire Dıranas’ın cenazesi ise, Sinop’ta gömülü olan eşinden çok uzağa, Kurtköy Mezarlığı’na defnedildi. Ankara’da, 1980 yılında, 71 yaşındayken yaşama veda eden Ahmet Muhip Dıranas’ın eşi, yıllarca anılarıyla tek başına yaşadı. Erkek kardeşini de kaybeden Münire Dıranas’ın sadece 83 yaşındaki kız kardeşi ve üç yeğeni vardı hayatta.

Yıllar önce verdiği bir röportajda, çocuğu olmamasını eşinin bohem hayatına bağlayan Münire Dıranas, huzurevinde üç kişilik odada, yalnız bir hayat sürüyordu. Eşinin adını yaşatmak için Ahmet Muhip Dıranas Vakfı’nı kuran yaşlı kadın, alzheimera yakalandığı için geçmişini dahi hatırlamıyordu.

‘EVDE BAKAMAZDIK’

Teyzesinin üç ay önce Ankara’da düşüp kalça kemiğini kırdığını, bu nedenle ameliyat edildiğini söyleyen 58 yaşındaki Haluk Bozgeyikli, “Orada tek başına yaşıyordu. Ameliyatlı olduğu için bakımını yapamazdı. O yüzden İstanbul’a getirdik. Üç kardeşiz ve hepimiz emekliyiz. Bakmamız mümkün değildi. En iyi çözümün huzurevi olacağını düşündük. Özel bir huzureviydi ve çok iyi bakıldı. Maalesef kısa süre sonra teyzemizi kaybettik” diyor.

ALMANCA AZARLARDI

Münire Dıranas’ın hafızasının gidip geldiğini söyleyen huzurevi sahibi Asiye Akdağ ise şunları söylüyor: “Bize geldiğinde ayağa bile kalkamıyordu. Birkaç hafta sonra oturmaya başladı. Hatta arada yürütmeye çalışıyorduk. Ne var ki, öz bakımını yapacak halde değildi. Yemeğini bakıcılarımız yedirirdi. Eşinden bahsettiğini hiç duymadık. Ancak arada beni geçmişine götürürdü. ‘Misafirlerim geldi’ diyordu. Bilinci açık olduğunda bizi Almanca azarlıyordu. Ölümü hepimizi derinden üzdü.”

FAHRİYE ABLA MÜJDE AR’LA ÖZDEŞLEŞTİ!

Ahmet Muhip Dıranas, Sinop’ta 1909’da dünyaya geldi. Ankara Erkek Lisesi’ni bitirdi. Lisedeki edebiyat öğretmenleri Faruk Nafiz Çamlıbel ve Ahmet Hamdi Tanpınar, şiir sevgisinin gelişmesinde etkili oldu. Güzel Sanatlar Akademisi’nde kütüphane müdürlüğü yaptı. Dolmabahçe Resim ve Heykel Müzesi resim yardımcılığında bulundu. CHP Genel Merkezi’nde Halkevleri Kültür ve Sanat Yayınları’nı yönetti. Devlet Tiyatrosu Edebî Kurul Başkanlığı, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. İlk şiirini, 1926’da, Ankara Lisesi’nden Muhip Atalay imzasıyla yayımladı. Sonra kendi imzası ile çeşitli dergilerde şiirleri yayımlandı. 21 Haziran 1980’de Ankara’da vefat etti. Vasiyeti üzerine Sinop’un Salı köyünde toprağa verildi. Ölümsüz eseri, “Fahriye Abla” 1980’li yıllarda Yavuz Turgul tarafından filme çekildi; başrolü Müjde Ar oynadı.

Kategoriler: A
Benzer Biyografiler