X

Ahmet Taşağıl

Ahmet Taşağıl

akademisyen, yazar

14 Şubat 1964 tarihinde Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde doğdu. 1975 yılında İlyasköy İlkokulu’nu, 1981 yılında da İzmit Mimar Sinan Lisesi’ni bitirdi.

İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü’nden 1985 yılında mezun oldu. Aynı yıl Çince öğrenmek ve Orta Asya Tarihi üzerine araştırmalar yapmak üzere Tai-wan’a gitti. Adı geçen ülkede Shih-fan Üniversitesinde Çince kurslarına devam ederken, aynı zamanda Cheng-chih Üniversitesinin Etnoloji Araştırmaları Enstitüsü’nde ve Tarih Bölümünde ders ve seminerleri takip etti. Bunun yanında dokümantasyon merkezinde Çin kaynaklarından Türk tarihine ait belgeler topladı.

1986 yılının sonunda Türkiye’ye dönüp, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Yüksek Lisans öğrenimine başladı. 1988 yılında “Gök-Türk –Ülkesine Gelen Çinli Elçilerin Raporlarına Göre Gök-Türk – Çin İlişkileri” adli teziyle master unvanını aldı. Aynı yıl bu enstitüde başladığı doktora çalışmasını 1991’de “Gök-Türkler (542-630)” adlı teziyle tamamlayarak doktor unvanını kazandı.

Bu arada 1987 yılında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığı Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalında, 1992’de yardımcı doçentliğe yükseltildi. 1995 yılında Genel Türk Tarihi alanında doçent unvanını kazandı. 2001 yılında profesör oldu.

1997-1998 ve 1999-2000 eğitim-öğretim yıllarında Kazakistan’ın Türkistan şehrindeki Uluslararası Hoca Ahmet Yesevî Türk-Kazak Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. Çeşitli seminerler ve konferanslar verdiği gibi panel ve sempozyumlara katıldı. Kazakça başta olmak üzere diğer Türk lehçelerini öğrendi. Bu esnada Özbekistan’ın Semerkant, Buhara ve Hive gibi tarihi şehirlerine, yine Güney Kazakistan’da Sir Derya boyundaki tarihi kalıntıların bulunduğu alanlara geziler yaptı. Saha araştırmalarında bulundu. Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi’nin yürüttüğü Moğolistan Türk Anıtları Projesinde yer aldı. Üniversitede 2001-2002 öğretim yılında Tarih-Felsefe Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttü. 2004-2005 öğretim yılında Bişkek’te bulunan Kırgızistan Türkiye Manas üniversitesinin tarih bölümünde üyeli?inde bulundu. Aynı üniversitenin Türk Uygarlığı Merkez Müdür yardımcılığını yürüttü. Sosyal Bilimler Dergisi yayın kurulu başkanlığını yaptı.

2007-2008 Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü yaptı.

Halen Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümünde öğretim üyeliği ve Rektör yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

Çince, İngilizce, Rusça ve Fransızca ile Türk lehçelerinden Kazakça ve Kırgızca’yı bilmektedir.

ENGLISH BIOGRAPHY

Prof. Dr. Ahmet Taşağıl was born in Kocaeli in 1964. He graduated from the Department of History in the Faculty of Letters at Istanbul University in 1985. In the same year, he went to Taiwan to study on Central Asian History at the Ethnology Research Institute of Cheng-chih University, and learned Chinese language at Shinh-fan University. He also researched many Chinese documents related to Turkish History at the Documentation Center. After returning to Turkey in the end of 1986, Taşağıl completed his masters and doctoral degree (1991) at Istanbul University. In 1987, he started working as a research assistant at the Faculty of Science and Letters of Mimar Sinan University. He received the title of Assistant Professorship (1992), Associate Professorship (1995), and Professorship (2001). Between 2007 and 2008, Taşağıl served as a director in the Institute of Social Sciences at Mimar Sinan University. In 2008, he served as a vice chancellor. Since 2009, Taşağıl has served as a vice-chancellor and chair in the Department of History at Mimar Sinan University.

Taşağıl worked as a guest lecturer at the International Hoca Ahmet Yesevi Turkish-Kazak University (1997-1998 and 1999-2000). Between 2001 and 2002, he served as a Dean in the Faculty of History and Philosophy. Between 2004 and 2005, he taught at the Department of History of Manas University in Kirgizstan.

Prof. Taşağıl has participated in various seminars, conferences, panels and symposiums in Turkey and abroad. Currently, he continues to teach at Mimar Sinan University.

HABER

Tarih Yazımı Kazakistan’da Tekrar Gözden Geçirildi
Türk Yurdu Haber 16 Ekim 2015

13 Ekim 2015’te Kazakistan’nın Almatı şehrinde Orta Asya’da tarih yazımı ile tarihi kaynakların geçmişi ile günümüzdeki durumunu analiz eden ve bu alanda gelecekte yapılması gerekenlerin ortaya konulmasını amaçlayan “Orta Asya’da Tarih Yazımı ve Tarihi Kaynaklar: Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” konulu uluslararası çalıştay gerçekleşti.

Almatı’da, Ahmet Yesevi Ululararası Türk-Kazak Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü(ERI), Uluslararası Türk Akademisi ve Çokan Valihanov Tarih ve Etnoloji Enstitüsü ortaklığında “Orta Asya’da Tarih Yazımı ve Tarihi Kaynaklar: Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” konulu uluslararası çalıştay gerçekleşti.

Aynı zamanda, Kazak Hanlığı’nın 550. Yıldönümü etkinlikleriyle eşzamanlı olarak yapılan söz konusu uluslararası bilimsel çalıştaya birçok ülkeden Orta Asya ve Genel Türk Tarihi uzmanlar katıldı.

Uluslararası Türk Akademesi Başkanı Prof.Dr. Drahan Kıdırali, Avrasya Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Nevzat Şimşek, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Mehmet Kutalmış ve Çokan Valihanov Tarih ve Etnoloji Enstötüsü Müdürü Prof.Dr. Hankeldi Abjanov’un başkanlığında gerçekleşen etkinliğe TC Almatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz teşrif etti.

Etkinliğe Türkiye’den Yeditepe Üniversitesinden Prof.Dr. Ahmet Taşağıl, İstanbul Üniversitesinden Prof.Dr. Cezmi Eraslan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Doç.Dr. Mustafa Gökçe katıldı.

Bunun yanısıra, çalıştay kapsamında Azerbaycan, Tataristan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan katılan ünlü uzmanlarıla birlikte Kazak bilimadamları da bildiriler sunarak, bilimsel görüş ve fikirlerini ortaya koydular.

Katılımcı uzmanlar, şuana kadar kullanılagelen belgelerle birlikte, yabancı arşivlerden yeni gün ışığına çıkarılan kaynaklara dayanarak Orta Asya ve genel Türk Tarihini bir bütün olarak incelemenin metedolojik sorunları ile gelecekte yapılması amaçlanan hedefleri belirledi.

Özellikle, Orta Asya bölgesinde yaşanan siyasi süreçlerin bölgenin tarih yazımına etkisi büyük ilgiyle değerlendirildi.

Aynı zamanda, tarihi olgu ve faktörlerin şuanki sosyal, ekonomik, toplumsal ve siyasi yapıyla olan ilşikisi tekrar gözden geçirilerek, tarih yazımı ekisklikleri ile yapılması gereken ana hedefler tespit edildi.

Çalıştay sonucunu değerlendiren Avrasya Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Nevzat Şimşek şunları kaydetti:

“Orta Asya’da tarih yazımı: geçmişi, bugünü ve geleceği” adıyla düzenlediğimiz bu çalıştayda, Orta Asya cumhuriyetleri arasında bizleri birbirimize yaklaştıracak tarih yazımını ortaya koymak amacıyla geçmişte ve günümüzde ne gibi yanlışlıklar ve hatalar yapıldığı, gelecekte neler yapılması gerektiği sorularına cevap aranması, tarih yazımı alanında oluşan ve oluşması muhtemel fikirsel çatışmaları azaltma ve işbirliğini arttırma olanaklarının araştırılmasını amaçladık”.

Kategoriler: A
Benzer Biyografiler