yazar, din görevlisi
1963 yılında Amasya’nın Merzifon ilçesi Yakacık Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu ve liseyı Merzifon İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. İlahiyat eğitimini Açık Öğretim vasıtasıyla yapmaktadır. Bir çok gazete ve dergide şiir, deneme, makale ve piyesleri yayınlandı. 1983’ten itibaren, Merzifon’a bağlı köylerde yaptığı imam-hatiplik vazifesini 1989’dan bu yana İstanbul Zeytinburnu Müftülüğü bünyesindeki camilerde sürdürmektedir.
ESERLERİ:
1- Haberin Var mı? (Şiir–1990)
2- Gülmeye Hasretim (Makaleler–1992)
3- Kur’an Yolu (Hutbe ve vaazlarından seçmeler–1993)
4- Çocuklara İslam Dersi (Çocuk ilmihali–1993)
5- İslam’ın Işığında Diriliş (Seçme yazıları–1994)
6- Hicret İnkılâbı (Risale–1994)
7- Kurban Risalesi (1994)
8- üÇ Aylar ve Kandiller (1994)
9- İslam, Sevgi ve Hoşgörü (1996)
10- Çocuk Yetiştirmede Altın Kurallar (1999)
11- Aydınlar Geçıdi (Kürsüden Akademik Sohbetler–2004)
12- Aydınlardan Damlalar (Kürsüden Akademik Sohbetler–2000)
13- Aydınlar Zirvesi (Kürsüden Akademik Sohbetler–2004)
14- Hayatı Kolaylaştıran Kurallar (2002)
15- Görgü ve Nezaket Kuralları (2002)
16- Günümüzde Komşu Olmak (2006)
17- Aydınlar Camide (2007)
18- Ali Ulvi Kurucu – Medine İkliminden Esintiler
ALDIĞI ÖDüLLER:
1- Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi 2004 Fairplay ödülü
2- Fatih Eğitim Kurumları 2002 Çevre Basın ödülü
HAKKINDA YAZILANLAR
Çinili Cami’nin imamına fair play ödülü
Zaman 14 Mayıs 2005
İmam Ahmet Yüter, çalışmalarından dolayı spor ödülü aldı. Görev yaptığı camide değişik branşlardan uzman bilim adamlarına konferanslar verdiren Topkapı Çinili Camii imam-hatibi Yüter’in bu davranışı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) dikkatini çekti.
Komitenin Başkan Yardımcısı Erdoğan Arıpınar, 11 yılda 180’i aşkın farklı branştaki ilim adamının cuma namazında cemaate hitap ettiğinin altını çizerken, bu örnek girişimin 2004 yılı Toplumsal Fair Play dalında ödüle layık görüldüğünü bildirdi. “Kürsümüz politika ve siyaset dışında her türlü bilimsel düşünceye açık. Cemaatimiz bilgiyi doğrudan uzmanından dinlemekten büyük zevk duyuyor.” diyen imam Yüter’e, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı’dan da destek geldi: “Din sadece inanç ve ibadet alanıyla değil, insanın dünya ve ahiretini ilgilendiren bütün alanlarla ilgilenir. Verdiği mesaj bakımından çok önemli olan bu uygulamanın diğer camilerde de yapılmasını planlıyoruz.”
Topkapı Çinili Camii, 1962 yılında ibadete açıldı. Üniversite mezunundan ilkokul mezununa kadar her kesimden cemaati var. İmamlık görevini yürüten Ahmet Yüter hoca, 11 yıldır ilim adamlarını camiye davet edip konuşma yapmasına zemin hazırladı. Ayrıca konuşmaların bant çözümlerinin yer aldığı üç ciltlik kitap basıldı. Konukların seçilmesinde Türkiye ve dünya gündemini göz önünde bulunduran Yüter hoca, deprem söylentilerinde deprem uzmanlarına, cemaatin ihtiyacına göre ilahiyatçılara, iktisatçılara, tıpçılara değişik alanlarda uzmanlar davet etti. Müftülükten aldığı izinle kürsüsünü ilim adamlarına açan Yüter, “Kürsümüz politika ve siyaset dışında her türlü bilimsel düşünceye açık. Cemaatimiz bilgiyi doğrudan alanın uzmanından dinlemekten büyük zevk duyuyor.” diyerek cemaatin ilgisini dile getiriyor. “Cemaatimiz, televizyondan izlediği ilim adamlarını cami kürsüsünde görünce daha büyük bir ilgiyle konuştuklarını dinliyor.” diyen Yüter hoca, konferans vermeye gelen ilim adamlarının da bundan memnun kaldıklarını ifade ediyor.
Geçmiş yıllarda da din adamlarına fair play ödülü verildiğini hatırlatan TMOK Başkan Yardımcısı Erdoğan Arıpınar, Yüter’in onlardan farklı bir konumda olduğuna dikkat çekiyor. “Geçen yıl Trabzon’da düşen İspanyol uçağında hayatını kaybedenlerin eşyalarını toplayıp ailesine gönderen imama, daha önceki yıllarda da cemaati orman yangınını söndürmesi için yönlendiren bir başka imamı ödüle layık görmüştük.” diyen Arıpınar, Yüter’in camisini ilim merkezi haline getirmesinden dolayı bu ödüle layık görüldüğünü kaydetti. Arıpınar, “Cami, beş vakit namaz dışında bir üniversite gibi kullanılıyor. Cami her branştan ilim adamına kapısını ve kürsüsünü açmış. Bu büyük bir atılımdır.” diyerek Toplumsal Fair Play dalında ödül verdiklerini belirtti.
İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, bir cami imamının yaptığı çalışmalardan dolayı fair play ödülüne layık görülmesinin Diyanet İşleri Başkanlığı adına sevindirici bir olay olduğunu söyledi. Aynı uygulamanın diğer camilerde de yapılmasını planladıklarını belirten Prof. Dr. Çağrıcı, “Uygulama verdiği mesaj bakımından çok önemli. ‘Din sadece inanç ve ibadet alanıyla değil, insanın dünya ve ahiretini ilgilendiren bütün alanlarla ilgilenir’ mesajını vermektedir.” diye konuştu.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Konseyi tarafından bu yıl 2 dalda toplam 25 ödül verildi. Ödüller, Türkiye taramasında ön seçimde 1774 aday arasından seçildi. Silahlı Kuvvetler’de “Fair Play ve Şiddete Hayır Kampanyası” başlatan Genelkurmay Başkanlığı Büyük Ödül’e değer görüldü. Ödül töreni 26 Mayıs 2005 Perşembe günü Olimpiyatevi’nde yapılacak.
Vaaz ve konferans veren bilim adamları
Prof. Dr. Sebahattin Zaim: İktisat boyutunda insan ahlakı
Prof. Dr. Asaf Ataseven: Peygamberimiz’in hadislerinde sağlık
Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre: Nükleer enerjiye olan ihtiyaç
Prof. Dr. Ahmet Ercan: Depremin zararından korunma yolları
Prof. Dr. Mim Kemal Öke: Tarihte Türkler ve dürüstlük
Prof. Dr. Ahmet Akgündüz: ‘Bilinmeyen Osmanlı’
Prof. Dr. Hayrettin Karaman: Prof. Dr. İbrahim Canan, Prof. Dr. Suat Yıldırım, Prof. Dr. Nevzat Tarhan, (psikiyatrist), Prof. Dr. Teoman Duralı (felsefeci), Prof. Dr. Orhan Kural (seyyah).