Alexander Graham Bell Biyografisi
1876’da Telefonu icat eden kişi
Alexander Graham Bell, Alexander Graham Bell zamanından önce okuma yazmayı öğrenmiş ve çocukluğundan itibaren konuşmada tonlamaya önem vermişti. Başkalarının aksine sağır annesiyle kısık ses tonuyla konuşurdu. Annesinin kendisini anladığını görünce ses konusundaki teorilerini geliştirmeye başladı. Daha 14 yaşındayken bilim ve teknolojiyle yakından ilgilenen Alexander Graham Bell, babasıyla gittiği Sir Charles Wheatstone’un konuşma makinesi gösterisinden çok etkilenmişti. Babasıyla eve dönüşlerinde kendi makinelerini yaptılar. Alexander Graham Bell, 16 yaşına geldiğinde müzik ve etkili konuşma dersleri veriyordu. 24 Yaşında sağır çocuklara konuşmayı öğretmeye başladı. İki kardeşi veremden ölünce, babası kalan tek oğlunun sağlığı için önce Kanada’ya Ontario’ya göçtü. Daha sonra babasının ölümünden sonra 1872′de A.B.D.’ye göç eden ve Boston Üniversitesine ses fizyolojisi profesörü olarak atanan Alexander Graham Bell, burada bir süre işitme engellilere dil öğretmeni yetiştiren okulda çalıştı. Daha sonra kendi okulunu kurdu.
Ünü kısa sürede yayılan Bell, Oxford Üniversitesi’ne konuk öğretmen olarak çağrıldı. İngiltere’de eline geçen Alman Hermann von Helmholz adlı bilginin işitme fizyolojisine ilişkin kitabını okudu. Müzik sesinin bir tel aracılığı ile aktarılabilineceği düşüncesi üzerinde yoğunlaştı. Bu sırada başka bilim adamları da bu konularda çalışmalar yürütüyordu. Elisha Gray bunlardan biri. İngiltere’den dönen Bell, Boston Üniversitesi İnsan Sesi Fizyolojisi dalı profesörlüğüne getirildi. Thomas Watson adlı bir elektrik mühendisi ile birlikte çalışmaya başladı.
Harmonik telgraf icadı O’nu tarihe geçirmişti. Bu başarıyla yetinmeyen Bell, arkadaşı Watson ile birlikte yaptığı çalışmalar sonucu sesin bir kablodan iletilebileceğinin sadece bir hayal olmadığını gördü ve telefonu çalıştırmayı başardı.
14 Şubat 1876 günü Alexander Graham Bell ve Elisha Gray telefon patenti almak için ayrı ayrı başvuru yaptı. Bell’e 7 Mart 1876 günü istediği patent verildi. 174.465 nolu patentini alan Bell atölyede denemelerini sürdürürken telefonu çalıştırmak için kullandığı bataryadan pantolonuna asit döküldü. Watson’u yardıma çağırdı: “Bay Watson. Buraya gelin. Sizi görmek istiyorum.” Bell yardımcısını yardıma çağırırken farkında olmadan 10 Mart 1876 günü ilk telefon görüşmesini yaptı. Watson Bell’in sesini “telefon”dan duydu.
“Gramofon”dan kazandığı parayı bugün de sağırlar için çalışmalar yürüten Alexander Graham Bell İşitme engelliler Kurumu’na harcadı. Fransa hükûmeti insanlığa hizmetinden dolayı onur ödülü ve para ödülü verdi. Verilen parayı Washington’da İşitme engelliler için Volta Enstitüsü’nü kurmada kullandı. İlk el telefonunu geliştirmek için Bell teknik sorunları alt etmeye çalışırken bir yandan da kendisini dava eden Gray’a karşı hukuk savaşı verdi. Telefon atölyeden 4 yılda çıkabildi.
1880 yılında Bell’e yardım eden Tainer radyofon adını vTainer çok uzaktan görebildiği Bell’e telefonla seslendi “Bay Bell. Bay Bell. Beni duyabiliyorsanız lütfen pencerenin önüne gelip şapkanızı sallayın.” Bell şapkasını salladığında artık telefon doğumunun ardından emeklemeye başladı. Sekiz yıl sonra Connecticut eyaleti ilk telefon şebekesine sahip kent oldu. İlk kadın santral memuru da Boston’da çalışmaya başlayan Emma Nut oldu.
Alexander Graham Bell, aslında sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışıyordu. Bunu başaramadı ama her gün yeni bir özelliğe kavuşan telefonla birbirinden kilometrelerce uzaktaki insanların birbirlerini duymalarını sağladı. Telefonu icat eden Graham Bell’in annesi doğuştan işitme engelliydi.
Evliliği : 1877 de Mabel Hubbart ile evlendi.
Graham Bell belleklerde telefonun bulucusu olarak yer etse de adının öne çıkmadığı çalışmaları da vardı. Bunlardan biri büyük bir ilgi ile tüm dünyanın izlediği National Geographic dergisindeki yöneticiliğiydi. Deniz ve hava taşımacılığı için projeler gerçekleştirdi. 1893 yılında telefon ile ilgili gelişmeleri kaleme alan bir yazar gözlemini şöyle dile getirdi: “Şu anda duyabildiğimiz sanatçı ve şarkıcıları bir süre sonra insanlık görmeyi de başaracak.”
1877’de kurduğu Bell telefon şirketi bugün ABD’nin en büyük şirketlerinden biridir. Ayrıca kendi geliştirdiği fonograf için bir, hava araçları için beş, hidro uçaklar için dört ve selenyum piller için de iki patenti vardır.