Alice Bailey

Alice Bailey Biyografisi

Teosofik konular üzerine yirmi dört kitap yazmış bir yazardır ve New Age terimini kullanan ilk yazarlardan biridir.

Alice Bailey, 16 Haziran 1880 tarihinde Manchester, İngiltere’de zengin bir orta sınıf İngiliz ailesinin kızı olarak doğmuştur. Asıl adı Alice La Trobe-Bateman’dır. Anglikan Kilisesi üyesi olarak kapsamlı bir Hıristiyan eğitimi aldı. 1907 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı ve hayatının çoğunu bir yazar ve öğretmen olarak geçirdi. Teosofik konular üzerine yirmi dört kitap yazmış bir yazardır ve New Age terimini kullanan ilk yazarlardan biridir.

New Age tabirini ezoterik literatüre dahil etmesiyy, Helena Blavatsky’nin yazılarından esinlenen isimlerden biridir. İçindeki Hristiyan inanışını Amerika’ya göç etmesinden sonra spiritüel bir bakış açısı ile değiştirmesine rağmen, İsa figürü onun için her zaman önem verdiği bir kavram olmuştur.

Girdiği Teosofi Cemiyeti’nin iç entrikalarından bunalıp bu topluluktan ayrıldıysa da, Teosofik düşüncenin yaşamının sonuna kadar düşüncelerini ve inançlarını etkilediği açıktır. Panteizm etkileri taşıyan yazıları katı biçimde Teosofi’nin kabul ettiği gerçekleri takip etmese de, ortak birçok noktaya da sahiptir.

Alice Bailey’in 1919-1949 yılları arasındaki eserleri, maneviyatın Güneş Sistemi ile nasıl ilişkili olduğu, meditasyon, şifa, ruhsal psikoloji, ulusların kaderi ve genel olarak toplum için reçeteler gibi konuları kapsayan geniş bir ezoterik düşünce sistemi tanımlamaktadır.

Çalışmasının büyük kısmını telepatik olarak kendisine “Tibetçe” veya “DK” baş harfleriyle başlayan, daha sonra Djwal Khul olarak tanımlanan bir Bilgelik Üstadı tarafından dikte edildiğini belirtti.

Yazıları, Madame Blavatsky’nin yazılarıyla benzerlik taşıyor ve çoğunlukla “Ageless Wisdom” olarak anılan öğretiler arasındadır. Alice Bailey’nin yazıları, Madam Blavatsky’nin Theosophy’sine göre bazı açılardan farklı olsa da, onunla çok fazla ortak noktası var. Yazıları Hıristiyanlığın ya da diğer ortodoks dinlerin temel özelliklerinden farklı olsa da, Hıristiyanlığı da içeren dini temalar üzerine yazdı. Birleştirilmiş bir toplum hakkındaki vizyonu, geleneksel dini formlardan farklı ve Kova Çağı kavramı da dahil olmak üzere küresel bir “din ruhu” içermektedir.

1902 yılında 22 yaşındayken YMCA (Young Men’s Christian Association / Genç Hristiyan Erkekler Birliği), ve İngiliz Ordusu ile bağlantılı olarak evanjelik çalışması yaptı. Bu çalışması onu 1907 yılında daha sonra evleneceği Walter Evans ile tanışmasına ve birlikte Hindistan‘a gitmesine sebep oldu.

Alice Bailey, papaz Walter Evans ile evlendi. 1915 yılında boşandı. 3 çocuğu oldu. 1921 yılında ikinci eşi Foster Bailey ile evlendi.

1920 yılında ikinci eşiyle Lucis Fonu’nu kuran Alice Bailey, 1923 yılında da The Arcane School adı altında, öğrencilere yazışma yoluyla Teosofi temelli öğretilerini aktardığı bir nevi örgüt de meydana getirmiştir. World Goodwill örgütü, Lucis Fonu Kütüphanesi ve Lucis Yayınevi de yine Alice Bailey’nin eşi ile birlikte Lucis Fonu altında kurduğu diğer önemli kurumlardır.

Alice Bailey, 15 Aralık 1949 tarihinde New York, ABD’de 69 yaşında ölmüştür.