X

Altemur Kılıç

Altemur Kılıç

Altemur Kılıç Biyografisi

Altemur Kılıç, 1924 yılında Ankara’da Hümeyra hanım ve Kılıç Ali‘nin oğlu olarak doğar, ismini de Mustafa Kemal ATATÜRK‘ün hanımı Latife Uşşaki Hanım verir. 1930’da halalarının yanında istanbul Nişantaşı’nda kalmaya başlar. Altemur Kılıç, henüz altı yaşında iken İstanbul “English Highschool”a gider. 1938’de girdiği Robert Kolej’den de 1944’te mezun olur, ve ardından bir sene İstanbul Hukuk, bir sene de Ankara Hukuk olmak üzere iki yıl da hukuk eğitimi alır ama gerisini getirmez. Bu arada 1945’te babası istemese de Tasviri Efkar’da gazeteciliğe polis muhabirliği yaparak başlar.
Aldığı bursla New York New School for Social Research okulu Siyasal Bilgiler Bölümününde okumak için ABD.ye gitti. Annesinin adı Hümeyra, babasının adı Kılıç Ali diye bilinen Asaf Ali’dir. Ailenin kökleri Çerkez ve Buharalıdır.

İstiklal Mahkemeleri başkanlarından Kılıç Ali‘nin oğlu. Eski Futbolcu ve antrenör Gündüz Kılıç‘ın kardeşidir.

Altemur Kılıç yaramaz bir çocukluk dönemi geçirir. Hatta bir seferinde o kadar yaramazlık yapar ki Florya’daki evlerinde gürültüyü biraz fazlaya kaçırınca Atatürk’ün bir tokadını yer.

Uzun yıllar çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazarlık, yazı işleri müdürlüğü ve genel müdürlük yaptı. Devlet görevlisi olarak ABD‘de 13 yıl kalmıştır. 1949’da Birleşmiş Milletler‘de basın uzmanı, 1955-59 arasında Washington‘da Türkiye’nin basın ateşesi, 1975-80 arasında BM‘de Daimi Temsilci Yardımcısı.

1954’te Washington Büyükelçilerinin Basın Müşavirliği, 1964 yılında bonn Büyükelçilerinin basın müşavirliği görevlerinde bulundu. İki kez Basın Yayın Genel Müdürlüğü ve bir defa da 1963’te TRT’nin kurulması sürecinin başında televizyon yayıncılığının teknik altyapısını oluşturmakla görevlendirilir, 1963 yılında Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın radyo ve televizyonlardan sorumlu danışmanlığını yaptı.

1953 yılında istanbul’da Devir adıyla bir dergi de yayınlamıştı. 1972 yılında iş adamı Selçuk Yaşar’ın sağladığı büyük destekle ortaya yine Devir adlı dergi çıkarabildi. 1961 yılında “Gün” gazetesinde yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Tercüman, Türkiye gibi birçok gazetede yöneticilik görevleri üstlendi.

Birleşmiş Milletler Sekreteryasının Basın Bölümü’nde uzmanlıktan sonra da 1967 yılında UNICEF’in Avrupa Bürosu Enformasyon Bölümü müdürlüğünü yaptı. 1975-80 yılları arasında Birleşmiş Milletler nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği’nde Orta Elçi olarak bulundu.

Altemur Kılıç, 27 Mayıs 1960 İhtilali’nin ardından Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürü olarak kendisine bağlı olan radyoyu Demokrat Parti için kullandığı gerekçesiyle Yassıada’da dokuz ay hapis yattı.

1963-73 yılları arasında yeniden Başbakanlık Basın yayın Genel müdürlüğüne getirilmiştir 1980‘de emekli olana kadar beş yıl New York Birleşmiş Milında bulunur.

Altemur Kılıç İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından “Commander of the Victorian Order‘” ve Alman Hükümeti tarafından “Grosse Verdient Kreuz” nişanıyla ödüllendirilmiştir.

Üç defa geldiği Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü görevi hep darbelerle bölünür. 1959’daki bu görevi 27 Mayıs 1960 ihtilali ile son bulurken, 1969’da başladığı ve bir süre ara verip tekrar 1972’ye kadar sürdürdüğü Basın Yayın Genel Müdürlüğü sırasında da 12 Mart 1971 Muhtırası olur. Altemur Kılıç, 28 Şubat sürecinden sonraki gelişmelerden sonra oluşan rahatsızlığın çözülmesi için dördüncü defa Basın Yayın Genel Müdürlüğü’ne şakayla karışık talip olur.

Babası ve amcaları, daha doğrusu babaannesinin kardeş çocuğu Mustafa Kemal ATATÜRK‘le beraber Samsun‘a çıkan yaveri Muzaffer Kılıç, baba tarafından dedesi Rodoslu Tevfik Bey sarayda Muhafız Alayında Albay, kardeşi de Abdülhamit II‘in paşalarından Nuri Paşa askerdir. Ailede herkesin asker olması, Altemur Kılıç’ta bir asker sevgisi oluşturur.

Askerliğini 1951 – 1952’de ‘bir savaşa gitmiş olmak’ amacıyla gönüllü olarak “Kore Türk Birliği”nde asteğmen olarak yaptı.

Yeniçağ Gazetesi’nde ve Türkiye Gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ve İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, Halkla İlişkiler Derneği, SİSAV üyesidir.

8 nisan 2005 tarihinde daha önce yazmış olduğu bir yazıdan dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘a 10 milyar YTL tazminat ödemeye mahkum olmuştur.

Altemur Kılıç, eşi ile birlikte Antalya‘nın Alanya İlçesi’nde ikamet etmektedir.

92 yaşındaki Altemur Kılıç, 25 Ağustos 2016 tarihinde yaşlılığa bağlı olarak rahatsızlanınca Antalya’nın Alanya İlçesi’nde hastaneye kaldırıldı. 20 Ekim 2016 tarihinde 92 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Evlilikleri :
1.evliliği: Haziran 1949’da bir albay kızı olan ressam Asuman (Yavuzer) ile evlendi. Ayşegül adında bir kızı oldu.
2.evliliği: 1969’da da Kanada’da tanıştığı Güzide (Esirgemez) ile evlendi.

Kitapları :
2013 – Büyük Kürdistan Büyük İsrail Gaflet ve İhanetin Uzun Öyküsü
2010 – Türkiye ve Dünya Türkiye’nin Dış Politikası
2009 – Bölücülüğün Uzun Tarihi
2000 – Titrek Pusula
2007 – Büyük Kürdistan Küçük Türkiye
2005 – Kılıç’tan Kılıç’a Bir Dönemin Tanıklığı 1957 – Turkey and The World

Kategoriler: A
Benzer Biyografiler