Andrea del Sarto Biyografisi
Rönesans dönemi İtalyan ressamdır.
Andrea del Sarto, 16 Temmuz 1486 tarihinde İtalya, Floransa’da bir terzi olan Angelo di Francesco’nun üçüncü oğlu olarak doğmuştur. Tam adı Andrea d’Agnolo di Francesco di Luca di Paolo del Migliore’dır. Babası “terzi” olduğundan (İtalyanca “terzi oğlu” anlamına gelen) “del sarto” lakabı ile anılmaya başlandı. 1494 yılında altın işleme kuyumcusu yanına çırak olarak verildi. Sonra bir tahta kakma sanatçısına ve daha sonra da 1498’e kadar yanında çalıştığı “Gian Barille adlı bir ressama çırak oldu. Kalfa olduktan sonra usta Floransalı ressamlar olan Piero di Cosimo ve sonra Raffaellino del Garbo yanında çalışmaya başladı.
1508 yılında da ressam Franciabigio ile ortak bir atölyede çalışmaya başladı. ilk çalışmaları Floransa’daki SS. Annunziata Kilisesi avlusunda bulunan ve San Fılıppo Benızzı’nın hayatını konu alan fresklerdir.
12 Aralık 1508 tarihinde Floransa ressamlar loncası olan “Arte dei Medici e Speziaiı” loncasına usta ressam olarak kabul edildi.
Scalzi ve Annunziata kiliselerindeki freskleri (Floransa), en önemii eserleri sayılır. Eserinin güzelliğinde renk tekniğindeki gelişmenin rolü büyük olmuştur. Bu yönden diğer Floransalı ressamlardan ayrılmıştır.
Andrea del Sarto, yaşadığı dönemde hazırladığı resimler ve resim yapma yetenekleri gayet övülmüş ve beğenilmiş ve bu dönemde “senza errori (İtalyanca: hiç hatasız)” ressam olarak lakap verilmiştir. Fakat aynı dönemde yaşayıp ve aynı üslupla eserler hazırlamış olan Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti ve Raffaello Santi gibi harika ressamların ünleri onun ressamlık ününü gölgede bırakmıştır.
Andrea del Sarto, 1512’ye doğru Scalzo Manastırı’nın fresklerini yapmaya başladı. Bu fresk dizisinde, sütun benzeri süslemelerle birbirinden ayrılmış sahnelerde Vaftizci Yahya’nın hayatı konu edilir. Bu freskler grisaille tekniği ile yapılmıştır. Bu teknik, hava ile fazla temas eden alanlarda veya pencereler arasındaki karanlık bölgelerde yararlanılan ve sadece nötr gri tonlarının kullanıldığı bir resim tekniğidir.
Daha önce kendisine birkaç tablo için modellik yapan Lucrezia di Bartolomeo del Fede ile 1517 yılında evlendi. Eşi evlendikten sonra da birkaç tablo siparişi için model olarak devam etti.
I. François’nın davetini kabul ederek 1518 Mayısı’nda eşini Floransa’da bırakarak Fransa’ya gitti, bir yıl orada kaldı. Fransa’da yaptığı resimlerden sadece 1518 tarihli LaCaritâ “inayet” günümüze ulaşmıştır. 1519’da yeniden Floransa’ya döndü ve kendisine San Salvi’deki Ultima Cena “Son Yemek” freski sipariş edildi.
1521’de Caiano’daki Medici villalarından birinde halktan toplanan bir vergiyi simgeleyen Ayakbastı Parası adlı freski yapmaya başladı; ama resim X. Leo’nun ölümü nedeniyle yarım kaldı.
Andrea del Sarto, 1523’teki veba salgınından kaçmak için Mugello’ya gitti ve San Pietro in Luce’deki mihrap resmini yaptı. 1525’te Madonna del Sacco’yu “Sacco Meryemi” bitirdi. Aynı yıl Floransa’da Palazzo della Signoria için resim siparişleri aldı. 1528’de şimdi Uffizi’de bulunan 1 quattro Santi “Dört Aziz” ve Berlin’de bulunan Sacra Conversazione’yi “Kutsal Konuşma” yaptı. 1529’da San Sebastiano tarikatına kabul edildi.
Andrea del Sarto, 21 Ocak 1531 tarihinde Floransa, İtalya’da 45 yaşında vebadan ölmüştür.
Madonna delle Arpie, 1517 yılında Andrea del Sarto tarafından çizilen ve Andrea del Sarto’nun Yüksek Rönesans sanatına yaptığı en büyük katkı olarak gösterilen resim.
Yanında melekler ve azizler (Aziz Bonaventura ve Evangelist John) olduğu halde, bir kaide üzerindeki Bakire Meryem ve çocuğu tasvir eden resimde, Leonardo’yu anımsatan bir hava ve piramit biçimi bulunuyor. 1517’de San Francesco dei Macci’nin manastırı için tamamlanan eser, şimdi Uffizi’de sergileniyor.
Türk yazar ve şairi Sabahattin Ali‘nin 1943 tarihli romanı Kürk Mantolu Madonna‘daki Maria Puder isimli karakter, Madonna delle Arpie tablosundaki Bakire Meryem’e benzetilerek tasvir edilmiştir.