Doğum Tarihi
29 haziran 1900
Ölüm Tarihi
31 Temmuz 1944
Ülke
Fransa
Burç
Oğlak
Antoine de Saint-Exupery, 29 Haziran 1900 yılında Fransa’nın Lyon şehrinde dünyaya gelmiştir. Aristokrat bir aileye mensup olan Exupery okulda başarılı değildi. Uçaklarla 12 yaşında tanıştı.
Antoine de Saint-Exupery, liseyi bitirdikten sonra pilot olmayı istemesine rağmen annesini kırmamak için denizcilik okuluna kaydoldu. 19 yaşında Ecole des Beaux-Arts’ta mimarlık fakültesine girdi. 21 yaşında orduya çağrıldı.
Eğitimini yarıda bırakarak askere giden Antoine de Saint-Exupery, Fransız Hava Kuvvetlerinde teknisyen olarak görev aldı. Strazburg şehrinde pilotluk eğitimi aldı.
1926 yılı Antoine de Saint-Exupery, için bir dönüm noktası oldu. Tekrar uçmaya başlamıştı. Touşouse ve Dakar arasında posta servisi yapan uçağın pilotu olarak görev almıştır. İlk kitabı “Güney Postası”nı bitirdi. Burada ilk uçuş deneyimlerini anlatıyorduç
Aynı şirketin Arjantin bölge sorumluluğuna getirildi. “Gece Uçuşu” adlı romanı Arjantin’deki yaşantısını anlatmaktadır.
II. Dünya Savaşı başladığında Fransa, Almanya’nın işgaline uğradı. Komutaları Antoine de Saint-Exupery’ye sağlık durumunun savaş şartlarına uygun olmadığını söylemesine rağmen o askere yazıldı.
Fransa’nın yenilgisi üzerine ABD’ye gitti. buradayken yazdığı “Dünya ve İnsanlar ile Savaş Pilotu” adlı iki kitabı New York’ta çok tutuldu. En önemli olan eseri “Küçük Prens”i de bu dönemde yazdı. Ülkenin işgali altındaki durumuna çok üzülmekteydi.
Olaylar karşısında sessiz kalamayacağına karar vererek ABD ordusuna katılarak yüzbaşı rütbesiyle Kuzey Afrika’ya gitti. Görevi Alman ordularının hareketini havadan izlemekti.
31 Temmuz 1944 yılında uçağı vuruldu ve Marsilya açıklarında denize düştü. Uçağının enkazı balıkçılar tarafından bulundu.
Antoine de Saint-Exupery, “Küçük Prens” Zengin Yayıncılık tarafından okurların beğenisini kazandı.
Eserleri
L’aviateur (1931)
Vol de nuit (Gece Uçuşu) (1931)
Terre des Hommes (1939)
Pilote de Guerre (Savaş Pilotu) (1943)
Le petit Prince (Küçük Prens) (1943)
Citadelle (1942)
Courrier sud (Güney Postası) (1929)
Lettre à un Otage (1943)
Carnets (1956)