X

Arif Sami Toker

Arif Sami Toker

Arif Sami Toker Biyografisi

Arif Sami Toker, 14 Nisan 1926 tarihinde Gelibolu`da doğmuştur. Daha sonra İstanbul’la taşınan babası Şükrü Bey, annesi Hanife Nimet hanımla beraber çocukluğu ve gençliği İstanbul`da geçen sanatçının çok genç yaşta, bestekâr Sadettin Kaynak ve Hafız Kemal Batanay ile musiki dersleri aldı. Üsküdar Musiki Cemiyeti ‘e kaydoldu ve Emin Ongan`ın derslerini takip ederek musiki bilgisini geliştirdi. Ortaokulu İstanbul’da okudu.
16 yaşındayken, 1942 yılında yaarı Türk Müziği İcra Heyeti imtihanını kazanarak göreve başladı. Bu görev kendine Dr. Suphi Ezgi ve Sadettin Arel gibi musiki bilginlerinle tanışma fırsatını buldu ve bunların talebesi oldu. Nazari bilgisini en üst seviyeye getirdi.

Ticaret Lisesi yerine Konservatuvarı tercih ettiği için öğrenimi yarım kaldı ve askerliğini er olarak bando bölüğünde yaptı. Burada batı müziği enstrümanlarını tanıma fırsatı buldu.

1945 yılında İstanbul Tepebaşı Gazinosu’nda ilk defa sahneye çıkarak sahne hayatına başladı. Nihavent Makamında birçok şarkı besteledi.

1950 yılında İstanbul Radyosu ‘nda amatör sanatçı olarak göreve başladı. Daha sonra İstanbul Radyosu Türk Musikisi Şubesine kadrolu olarak göreve devam etti.

1952 yılında başlayarak yurt turnelerine çıktı ve 30 turne yaparak rekor kırdı.

1954 yılında İzmir Radyosu Müzik Yayınları Şefliği görevine atandı ve bu görevi 4 yıl sürdürdü. İzmir Türk Musiki Derneği ‘nin başkanlığını da yaptı.

Arif Sami Toker’in eskir icra tarzı vardı. Türk Musikisinde en çok bestesi bulunan bestecilerimizden biridir. Nazari ve nota bilgisi en üst düzeydeydi.

Bestekar Arif Sami Toker ve eşi Sevim Toker, 1987 yılında Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası için bir marş hazırlamıştır.

Arif Sami Toker, 1946 yılında Meliha hanımla evlendi ve bu evlilikten çocukları olmadı. Daha sonra bir iki evlilik daha yaptı, en son Sevim Toker hanım ile evliydi.

Arif Sami Toker, 27 Nisan 1997tarihinde İstanbul’da yoksulluk içinde Balıklı Rum Hastanesi’nde kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

Eserlerinden Bazıları:
Aşk En Büyük Emeldir
Aşkımın İlkbaharı
Ayrılık Büküverdi Boynumu
Bir Kara Gözlüye Ay Balam
Bir Sevda Geldi Başıma
Çek Küreği Güzelim
Çıksam Şu Dağların Yücelerine
Dalında Solarken
Gel Sevgilim
Gözden Irak Olanlar
İftira
İpek Saçlarınla
Talihin Elinde Oyuncak Oldum
Yüzün Penbe Güllerden

Kategoriler: A
Benzer Biyografiler