Arif Şentürk Biyografisi
Arnavut ve Boşnak kökenli Türk halk müziği sanatçısı Arif Şentürk, özellikle Rumeli Türküleri yorumlarıyla ünlüdür. Halen “Aman Bre Deryalar” dendiğinde hemen hemen herkesin aklına Arif Şentürk gelir.
Arif Şentürk, 1941 yılında Makedonya‘nın Kumanova kasabasında doğmuştur. Babası Arnavut İsa Şentürk, annesi Boşnak Fikriye Şentürk’dür. Arif Şentürk, ilk ve ortaöğretimini burada bulunan bir Türk okulunda tamamladıktan sonra 1956 yılında ailesiyle birlikte Türkiye‘ye göç etti. Önce Kırklareli‘ye yerleşen aile daha sonra İstanbul‘un Zeytinburnu semtine taşındı. Kalabalık bir ailede büyüyen Arif Şentürk’ün 10 kardeşi var ve ekonomik zorluklardan dolayı 15 yaşından bu yana marangozluk, boksörlük, futbolculuk, hakemlik ve berberlik gibi birçok farklı meslekte çalışmıştır.
Arif Şentürk, Bakırköy ve Yeşilköy Halkevi Müzik Okulu’nda müzik eğitimi aldı. 1975 yılında TRT Amatör Sesler Sınavı’nda başarılı oldu ve Nida Tüfekçi tarafından desteklendi.
Türkçe, Makedonca, Arnavutça bilmektedir.
Arif Şentürk, Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Yunanistan gibi bölgelerden derlediği özellikle Deryalar, Ramize, Safiye gibi Rumeli türküleriyle tanındı. Müzik hayatı boyunca toplam 12 albüm doldurdu.
Bazı özel televizyonlarda “Rumeli’den Sesler” ve “Rumeli Rüzgarı” adı ile programlar hazırlayıp sunmuştur. Yurt dışında, Makedonya, Bulgaristan ve Avusturya’da ve yurt içinde pek çok şehirde konserler vermiş ve festivallere katılmıştır.
Arif Şentürk, müzik dışında dizi, sinema oyunculuğu ve film müzikleri de yapan birçok dizi ve filmde çeşitli rollerde boy gösterdi.
Arif Şentürk evlidir ve 2 oğlu vardır.
2018 yılının aralık ayında bypass ameliyatı geçiren Arif Şentürk, başarılı bir operasyon sonrasında sağlığına kavuştu.
Arif Şentürk, 15 Şubat 2022 tarihinde İstanbul‘da 81 yaşında öldü.
Filmleri ve Dizileri :
2010 – Akasya Durağı (Tv Dizisi)
2001 – Buruk sevinçler sokağı (Sinema Filmi)
1999 – Artık dün yok (Sinema Filmi)
1999 – Umut Tüneli (Sinema Filmi)
1997 – Bitmeyen bekleyiş (Sinema Filmi)
1995 – Afilli Kemal (Sinema Filmi)
1995 – Bir rüya gibi (Sinema Filmi)
1995 – Sıra bende (Sinema Filmi)
1995 – Yaman gazeteci (Sinema Filmi)
1994 – Beklenmeyen misafir (Sinema Filmi)
1993 – Yaşarken Öldüm (Sinema Filmi)
1989 – Ramize (Sinema Filmi)
1985 – Soykırım: Bulgar zulmü (Video)