X

Arslanbek Sultanbekov

Arslanbek Sultanbekov

besteci, şarkıcı

23 Nisan 1965 tarihinde Sovyetler Birliği sınırları içersinde bulunan Karaçay-Çerkesya Cumhuriyeti Erkin-Halk kasabasında doğdu. 1983 yılında liseyi bitirdi. 1985 yılına kadar Arhangelsk vilayetinde askerlik görevini yaptı.

1985 yılında müzik okulundan klasik gitar ihtisasını alarak mezun oldu. 1989 yılında Nogay müzik grubunu oluşturarak “Nogay Keşeler” (Nogay Geceler) adında ilk cd’sini çıkardı. Aynı yılda Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde düzenlenen Bardov Festivali’nde birinciliği elde etti.

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Milli Sanatçısı ve 1994 yılında “Cumhuriyetin En Güzel Sesi” unvanını aldı.

Orta asırlarda yaşamış Nogay şairlerle ilgili çalışmalar yürüterek Şalkiyiz Tilenşi Ulı, Asan Kaygılı, Kaztuvgan Süyüniş Ulı ve Dosmambet Azavlı gibi şairlerin beyitlerine besteler yaptı.

1997 yılında St. Peterburg’da “Nogay El” adlı ikinci cd’sini çıkardı. Bu cd’nin aranjmanını Ali Bey Asakayev yaptı. Yine 1997 yılında Moskova’da düzenlenen Türk Halkları Festivali’ne katıldı. Aslanbek’in şarkısı “Festival Şarkısı” namını kazandı.

2004 yılından bu yana Kazakistan’ın başkenti Astana’da yaşıyor. Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Orkestrası’nda görev aldı. 2005 yılında, İkinci Dunya Savaşı’nın bitmesinin 60. yıldönümü nedeni ile yapılan ‘vatansever şarkıları beste yarışmasında’ iki ödül kazandı.

2008 yılında Kazakistan’da “Aşşı Su” (Acı Su) isimli cd’sini çıkardı. Evli, bir oğlu ve müzikle ilgilenen bir kızı vardır.

ALBÜMLERİ:
Nogay Keşeler (Nogay Geceler)(1992)
Nogay El (Nogay Eli) (1998)
Aşşı Su (Acı Su) (2008)

HABER

Canlı yayındaki ‘dombra’ tartışmasında sert sözler
HÜRRİYET 21 Şubat 2014

AK Parti’nin yerel seçim şarkısı olarak belirlediği ‘Dombra’ adlı şarkı ile gündeme gelen Uğur Işılak ve şarkının kendisine ait olduğunu savunan Kazak şarkıcı Arslanbek Sultanbekov CNN Türk canlı yayına konuk oldu.

Şarkının anonim olduğunu öne süren Uğur Işılak’a canlı yayına Astana’dan katılan Arslanbek Sultanbekov’dan sert cevap geldi.

Sanatçı Arslanbek Sultanbekov ise yaptığı açıklamada ‘Dombra’nın anonim olmadığını ve seçim şarkısı olarak seslendirilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

“TAYYİP BEY BUGÜN VARDIR YARIN YOKTUR. AMA DOMBRA ŞARKISI HALK ŞARKISIDIR”

Sultanbekov, “1997 yılında ben yazdım. Şarkı bütün Türk halkına aittir. Ama şarkının siyasete karışmasına karşıyım. Halk şarkısı olduğunun söylenmesi üzücü. Tayyip Bey siyasetçidir. Bugün vardır yarın yoktur. Ama Dombra şarkısı halk şarkısıdır. Bu noktaya gelmesinden dolayı iki gündür uyuyamıyorum” diye konuştu.

Dava açacak mısınız? şeklindeki soruya Arslanbek Sultanbekov, “Avukatlarım ile görüşeceğim. Sonrasında Türkiye’ye gelip basın açıklaması yapacağım” diye yanıt verdi.

“BESTENİN DE MÜZİĞİN DE KENDİSİNE AİT OLDUĞUNU İLK KEZ DUYUYORUM”

Sanatçı Uğur Işılak da canlı yayında yaptığı açıklamada “Biz bugüne kadar anonim bir beste olarak biliyorduk. Fakat söz, Arslanbek Sultanbekov’a aittir diye veya ‘Dombra’ adını da bu esere, onun koyduğunu düşünüyorduk. Müziğin tamamen bir Kafkas ezgisi olduğunu düşünerek yola çıktık. Çevredeki bilgiler de hep bu yöndeydi. Sadece biz böyle düşünmedik. Meydanlarda da farklı sözlerle uyarlanmış bir eser. Bugüne kadar da herhangi bir şey çıkmadı. Bugüne kadar dava açılmadıysa anonim olduğunu düşündük. Aksi ispatlanmayana kadar da bizim için anonimdir. Bestenin de müziğin de kendisine ait olduğunu ilk kez duyuyorum Anonim olmadığını bilsek neden kendisiyle konuşmayalım? Bizler insanız. Yüzde yüz Arslanbek Sultanbekov’a ait olduğu ispatlanırsa, oturulur, konuşulur. Eğer bir hata yapılmışsa telafi ederiz. Bu olayı çok abartmanın, esere bir kutsiyet atfetmenin dönüşü olmayan bir yola girmiş gibi tavırlara girmenin ‘Dombra’ nın sanki sadece birilerinin tekelindeymiş gibi hareket etmenin bir manası yok. Bu eser veya türküler hiç kimsenin tekelinde değildir. Milli manevi meseleler hiç kimsenin tekelinde değildir. Böyle düşmanca tavırların hiçbir anlamı yok” ifadelerine yer verdi.

“HALK OZANIYIM DİYOR AMA SARAY OZANI OLMUŞ”

Işılak’ın bu sözlerini Sultanbekov sert sözlerle cevaplayarak, “Kendisi halk ozanıyım diyor ama saray ozanı olmuş. Bu şarkıyı siyasete karıştırması ve Tayyip Bey’e atfetmesi yanlış bir şeydir. Beni hırsız durumuna düşürdü” diye konuştu.

IŞILAK: ‘TELİFİ KONUŞURUZ’ SULTANBEKOV: HİÇBİR ‘PARAYA SATILMIYORUM’

Uğur Işılak bunu üzerine, “Arkadaşımızı davet ediyorum, oturalım konuşalım. Bunlar uluorta konuşulacak şeyler değil. Bu şarkı gerçekten kendisine aitse telifi konuşuruz” dedi.

Sultanbekov ise bu çağrıyı, “Bizim tek isteğimiz bu şarkının siyasette kullanılmaması. Ben hiçbir paraya satılmıyorum ben şarkılarımı halk için yapıyorum…” şeklinde cevapladı.

HABER

Arslanbek Sultanbekov: ‘Dombra’ siyasete alet edilmesin!
24 Şubat 2014

AK Parti’nin seçim şarkısı olarak kullandığı Dombra müziğinin sahibi Arslanbek Sultanbekov, şarkısının seçim meydanlarında siyasete malzeme yapılmasına karşı olduğunu ifade etti.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuşan Arslanbek Sultanbekov, her şeyden önce şarkısının ve müziğin siyasete alet edilmesini istemediğini dile getirdi.

‘Bu şarkıyı bir partinin seçim kampanyasında kullanmasını etik bulmuyorum’
Eserlerinin telif haklarını MESAM’a devrettiğini, bu yüzden de kanuni süreci onların takip etmesi gerektiğini dile getiren ünlü sanatçı, “Bu, halka mal olmuş bir eser; bu şarkıyı bir partinin seçim kampanyasında kullanmasını etik bulmuyorum.” dedi.

Topluma mal olmuş manevi ve kültürel değeri olan bu gibi eserlerin şahısları idolleştirmek için kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Sultanbekov, Kafkas ülkelerinden de seçim için kendisine farklı partilerden davet geldiğini; ancak müziği siyasete hiçbir zaman alet etmediğini vurguladı.

HABER

Sultanbekov, İpek Yolu’na katıldı
4 Kasım 2014

Dombra şarkısının bestecisi Arslanbek Sultanbekov kısa bir seyahat için Türkiye’ye geldi.

Sultanbekov, Fahri Atasoy’un hazırlayıp sunduğu İpek Yolu radyo programına konuk oldu. Programa Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cemil Sütbaş da katkı sundu.

İpek Yolu programında Dombra şarkısının öyküsünü ve dünya çapındaki yankısını anlatan Sultanbekov Türkiye’de olmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Kategoriler: A
Benzer Biyografiler