Asım  Kocabıyık

işadamı

1924 yılında Afyon’un Tazlar Köyü’nde doğan Asım Kocabıyık’ın ismi Türkiye’nin sanayileşme serüvenine paralel olarak anıldı. Asım Kocabıyık, iş hayatına 1944 yılında henüz öğrenci iken girişimci babasının kurduğu İstikbal Ticaret şirketinde çalışarak başladı.

1972’de Borusan Holding’i kurarak bugünkü modern ve kurumsal Topluluğun ilk adımını attı. 57 yıl liderliğini yaptığı Borusan Grubu’nu bugün 6 bin kişinin çalıştığı, çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji alanlarında faaliyet gösteren bir dünya şirketi haline gelmesini sağladı.

Cumhuriyet döneminin ilk sanayici kuşağının bir temsilcisi olarak Asım Kocabıyık, Türk ekonomi ve sanayisinin gelişmesinde, dışa açılmasında önemli misyonlar üstlendi. Başta TÜSİAD olmak üzere iş dünyasının önde gelen örgütlerinde aktif rol aldı.

Asım Kocabıyık, Borusan Kocabıyık Vakfı aracılığıyla eğitim, kültür ve sanat alanlarında toplumun gelişimini destekleyecek projeleri hayata geçirdi. Hayatı boyunca, ülkesine hizmet olarak gördüğü sosyal sorumluluk çalışmaları ve hayırseverliğiyle ilköğretim, lise, yüksekokul, fakülte ve öğretmen evi gibi sayısız eğitim kurumları yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmetine sundu.

Afyon’un Tazlar Köyü’nde 1924 yılında doğan Asım Kocabıyık, ilköğrenimini ve ortaokulun ilk 2 yılını Afyon’da, orta son sınıfı İstanbul’da, lise öğrenimini ise İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladı. Daha sonra girdiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden 1947 yılında mezun oldu.

İş yaşamına 1944 yılında başladı

İş yaşamı Türkiye’nin sanayileşme serüvenine paralel olarak anılan Asım Kocabıyık, 1944 yılında henüz öğrenci iken, girişimci babası Ahmet Kocabıyık’ın kurduğu İstikbal Ticaret T.A.Ş.’nde kurucu ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı ve çalışmaya başladı.

Kocabıyık, başlangıçta demir-çelik ithalatı ve tarım ürünleri ithalatı yapan İstikbal Ticaret AŞ’de 8 yılı Yönetim Kurulu Üyeliği, 49 yılı Yönetim Kurulu Başkanlığı olmak üzere 57 yıl görev yaptı. Asım Kocabıyık’ın babası ile birlikte temelini attığı şirket, aynı zamanda bugünkü Borusan Grubu’nun çekirdeğini oluşturdu.

1951 yılında, askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, bir süre İngiltere’de kalarak yabancı dil eğitimi alan Kocabıyık, 1952 yılında babasının vefatından sonra işleri tamamen devraldı.

Asım Kocabıyık, 1954 yılında Nurhan Kocabıyık’la evlendi ve Ahmet, Zeynep ve Nükhet adlı üç çocuk sahibi oldu.
1958 yılında 27 çalışanı ile sanayi sektörüne geçen Kocabıyık bugün 6000’e yakın kişinin çalıştığı çeşitli sanayi kuruluşlarını bünyesinde barındıran ve önemli distribütörlük faaliyetlerinin yürütüldüğü Borusan Grubu’nun kurucusu oldu.

Çağının en ileri teknolojileri ile 1958 yılında kurulan Borusan Mannesmann Boru ve yassı çelik alanında daha sonra kuracağı Borçelik, Türk çelik sanayisinin öncü ve küresel ölçekte rekabetçi kuruluşları arasında yer aldı.

1960 yılında beyaz eşya, yapı endüstrisi, otomotiv yan sanayi ve madeni eşya sanayine yönelik hafif çelik profilleri üreten Kerim Çelik kuruldu. 1970 yılında Amerikan EatonS.r.L. lisansı ile supap ve supap aksesuarları üreten Supsan kuruldu. Asım Kocabıyık Supsan’ı faaliyete geçirerek otomotiv sanayisine de adım atmış oldu.

1972 yılında, Asım Kocabıyık, şirketlerini Borusan Holding AŞ bünyesinde bir araya getirdi. 1973 ‘te Boru Nakliyat, 1975 ‘te ise Borusan İhracat İthalat kuruldu. Yine 1975 yılında, Birlik Galvaniz Borusan Grubu’na katıldı. 1976’da, bugün de dünyanın sayılı tesisleri arasında yer alan Borusan Boru Gemlik tesisleri faaliyete geçti.

Borusan Grubu Asım Kocabıyık’ın liderliğinde, 1984’te BMW’nin Türkiye distribütörü oldu. Borusan, 1994’te dünya iş makineleri lideri Caterpillar’ın da önce Türkiye’de, ardından da Yakın Asya’daki temsilciliğini aldı. Borusan, yenilikçi uygulamalarıyla Caterpillar, BMW, Land Rover gibi uluslararası markaların en iyi yönetilen temsilciliği olarak sayısız kez küresel ödüller kazandı. Grubun işlerinin gelişimine paralel olarak lojistik sektöründe hızla büyüyen Borusan Lojistik ise sektöründe toplam kalite yönetimi ödülleri alan ilk ve tek şirket oldu.

2001’de Yönetim Kurulu Başkanlığını oğluna devretti

Borusan Holding’in Kurucu Başkanı Asım Kocabıyık, Kasım 2001’de Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanlığını oğlu Ahmet Kocabıyık’a devrederek, kendini aktif iş yaşamı boyunca hiç aksatmadığı sosyal sorumluluk faaliyetlerine adadı.

Kurucusu olduğu Borusan Kocabıyık Vakfı çatısı altında topluma katkı sağlayan projeleri hayata geçirdi. Borusan Kocabıyık Vakfı; eğitim, kültür ve sanat alanındaki çalışmalarıyla, yapılandırılmış kamu yararına faaliyetler alanında Türkiye’de özel sektöre örnek olmuş bir kurum haline geldi.

Özellikle eğitim alanında yoğunlaşan sosyal sorumluluk faaliyetlerini ”Memlekete bir hizmet borcum var. Onu yerine getirmeye çalışıyorum” sözleriyle izah eden Kocabıyık, binlerce öğrenciye sağladığı eğitim burslarının yanı sıra üniversite binaları, meslek yüksekokulları, kütüphaneler, öğretmenevleri de inşa ederek, bunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmetine sundu.

Ayrıca, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, TEMA Vakfı, Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türk Musikisi Vakfı ve Afyon Eğitim Vakfı’nın da kurucuları arasında yer aldı. 24 yıl İstanbul Sanayi Odası, 15 yıl TÜSİAD yönetiminde yer almış, 4 yıl da İktisadi Kalkınma Vakfı’nda Başkanlık yaptı.

Başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere çeşitli yüksek öğrenim kurumlarınca fahri doktora unvanına layık görüldü. Kocabıyık, Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve İtalyan Hükümeti’nin verdiği Şövalye nişanına sahiptir.

ESERİ

90’a Yaklaşırken – Asım Kocabıyık Kitabı
Esra Üstündağ Selamoğlu Nehir Söyleşi
İş Bankası Kültür Yayınları

Asım Kocabıyık 1924 yılında, Afyon’un yüz haneli Tazlar Köyü’nde dünyaya geldiğinde, ileride ülkenin en büyük sanayicilerinden biri olacağını kimse kolay tahmin edemezdi. Girişimci babasının doğru hamleleriyle ailesini İstanbul’a taşıması, çocuklarına mümkün olan en iyi eğitimi aldırması ve tabii kendi ticari zekâsı ve kişiliğiyle, neredeyse yaşıtı olduğu cumhuriyetin en başarılı sanayicileri arasında yerini aldı.

Babasının firmasını, onun vefatından sonra büyüterek Türkiye’nin ilk boru üreticisi Borusan haline getiren Kocabıyık, sade yaşantıyı seven işadamları arasında yer alıyor. Binlerce işçi ve personeliyle kendine özgü ilkeleri çerçevesinde karşılıklı saygıya dayanan bir ilişki kurmayı başardığı için, işçi-işveren sorunlarıyla fazla uğraşmak zorunda kalmadan karşılaştığı fırtınalı dönemleri atlatmayı bilmiş. Dostlukları da kalıcı ve güvene dayalı Asım Kocabıyık’ın. Ama her şeyden önce, hayata karşı mücadelesinde asıl güç kaynağı olan ailesi geliyor.

Türkiye’nin en önde gelen holdinglerinden birini yaratan Asım Kocabıyık, ülkesinin başta eğitim olmak üzere kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmayı da bir memleket görevi sayıyor. Tazlar Köyü’nün geliştirilmesine yönelik yatırımlarla doğduğu yere, kütüphanesini yenileyerek mezun olduğu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne destek olmaya çalışıyor. Yaptırdığı okullar ve yurtlarla ülkesinin eğitim hayatına, oğlunun kurduğu Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile de sanat yaşamına katkıda bulunmayı ihmal etmiyor.
(Tanıtım Bülteninden) .

304 s. — 2. Hamur– Ciltsiz — 13 x 20 cm
ISBN : 9786053603641

KRONOLOJİ

– 1924’te Afyon’un Tazlar köyünde doğan Asım Kocabıyık, Borusan Holding’in kurucusu. Köyünde daha 6 yaşındayken çıkan Kocabıyık’ın daha öğrenciyken çivi ve pekmez sattığı biliniyor.

– Kocabıyık, babası Ahmet’in kurduğu İstikbal Ticaret T.A.Ş. isimli şirkette yönetim kurulu üyesi olarak görev aldığında henüz 20’li yaşlardaydı.

– Demir-çelik ithalatı ve tarım ürünleri ihracatı yapan şirket ile Borusan’ın da temeli atılmış oldu.

– 1955 yılında ticari faaliyetlerinin yanı sıra, imalat işine de girdi.

– Kocabıyık’ın yaşamı ile Borusan’ın gelişimi ile iç içe geçmiş durumdaydı. Borusan Grubu olarak zamanla büyüyecek sürecin başında ise 1958’de kurulan Borusan Boru yer aldı. 4 dönüm üzerindeki fabrikanın temeli İstanbul Sefaköy’de atıldı.

– 1964’e gelindiğinde ise Pendik’te su borusu imalatına başlandı. 1985 yılında ise bu tesisler Bursa Gemlik’e taşındı.

– 1980’li yıllara kadar sanayi alanında yoğunlaşan Borusan, 1984’te Borusan Oto aracılığı ile BMW, Rolls Royce, Land Rover marka otomobillerin ithalatı yapıldı.

– Borusan Grubu bünyesinde, çelik, enerji, lojistik ve distribütörlük alanlarında faaliyet gösteren 14 şirket bulunuyor

HABER

Asım Kocabıyık vefat etti
29 Aralık 2012

Borusan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, tedavi görmekte olduğu İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.

Borusan Holding’ten yapılan açıklamaya göre, hayatını Türkiye’nin sanayileşmesine ve toplumun gelişimine adamış olan Asım Kocabıyık, yarın Fatih Camisi’nde kılınacak öğle namazını müteakip Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verilecek.

HABER

İŞ DÜNYASINDA BÜYÜK ÜZÜNTÜ
Hürriyet 29 Aralık 2012

Kocabıyık’ın vefat haberi iş dünyasında da büyük üzüntü yarattı. İşte iş ve ekonomi dünyasının önemli isimlerinin Kocabıyık’ın vefatından sonraki görüşleri:

Mehmet BÜYÜKEKŞİ – Türkiye İhracatçı Birlikleri Başkanı:

“Gerçekten Türk sanayisinin duayenlerinden, saygı değer bir insandı. Başımız sağolsun. Ailesine baş sağlığı diliyorum. Özellikle de bu grup gerçekten yaptıkları yatırımlarla Türk sanayisinde büyük bir çığır açtı. Umarım bundan sonra da aynen yatırımlarına devam ederler.”

Ali KİBAR – Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Son derece üzüntü duydum. Allah rahmet eylesin. Türkiye demir-çelik sektöründe duayen bir isimdi. İş dünyası çok şey öğrendi ondan. Birçok gence ufuk açtı. İnşallah yarattığı değerler daha illeri nesillere sağlıklı bir şekilde ulaşır. Toprağı bol olsun.”

Güngör URAS – Gazeteci:

“Asım Kocabıyık Türkiye’nin ilk kuşak iş adamlarındandır. Fakat ticaretten sanayiye geçmede de öncü olan iş adamlarından biridir. Sanayiye geçişte ciddi sanayi kuruluşlarıyla sanayiye adım atmıştır. Yaptığı, girdiği ilk iş demir-çelik sanayi ve o konuda da başlangıçtan beri ana iş kolu olarak belirleyip bu konuda entegrasyona gitmiştir. Türkiye’de uluslararası büyüklükte yani ekonomik çapta bir boru ve demir çelik sanayi gerçekleştirmiştir. Onun yanında bir özelliği de Atatükçülüğü’ydü. Gerçek bir Atatürk kuşağının önemini bilen bir iş adamıydı ve eğitime önem verdi. Kurduğu vakıflarla eğitim tesislerinin gelişmesine yardımcı oldu. Bir başka önemli özeliği işini kurumsallaştırması ve hayattayken çocuklarına değişik sorumluluklar dağıtma başarısını göstermiştir. Çocukları da babalarının izinden gittiler. Hem işte başarılı oldular hem de işlerinin yanında değişik alanlarda biri yayın alanında, biri müzik alanında diğeri eğitim alanında faaliyetlerini sürdürdüler.

“Ben şanslıyım kendisiyle beraber doğduğu köy olan Tazlar Köyü’ne gittik. Köyde doğduğu evi, köylüleriyle o köye yaptığı katkıları gören biriyim. 1974 yılında İstanbul’a geldiğimden beri yakınlığım vardı. En son olarak da geçen hafta çok ilginçtir, sanata ilgisi devam ediyordu. Bir hafta önce Borusan konserine gelmişti ve orada kendisiyle görüşmüştük. Eşimle beraber elini sıktık beraber sizleri burada gördük diye sohbet ettik. Mekanı cennet olsun.”

Nurettin ÖZDEBİR – Ankara Sanayi Odası Başkanı:

“Türkiye’nin gururu olan duayen sanayicilerimizden biridir Asım Bey. Yurtiçi ve yurtdışında yaptığı yatırımlarla girişimcilik timsali olan Kocabıyık, aynı zamanda hayırsever çok iyi bir insandı. Mekanı cennet olsun.”