Unvan
Prof. Dr.
Doğum Tarihi
27 Mart 1920
Ölüm Tarihi
18 Şubat 2015
Şehir
İstanbul
Burç
Koç
Botanik ve botanik tarihi araştırmalarının Türkiye’deki öncülerinden, keşfettiği bitki türleriyle Türkiye florasına önemli katkılar sağlayan botanikçi, akademisyen Prof. Dr. Baytop, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün doktorlarından Dr. Mehmet Kamil ve Meliha Berk çiftinin üçüncü kızı olarak, 27 Mart 1920’de İstanbul’da dünyaya geldi.
Baytop, ilk ve orta öğrenimini Sainte-Pulcherie Fransız Kız Ortaokulu’nda, lise öğrenimini Şişli Terakki Lisesi’nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Eczacı Mektebi’nde tamamladı.
Eylül 1943’te mezun olduğu üniversitenin Farmakobotanik ve Genetik Enstitüsü’ne asistan olarak giren Baytop, genel botanik, farmakobotanik ve farmakognozi ders ve laboratuvarlarında Ord. Prof. Dr. Alfred Heilbronn’un asistanlığını yaptı.
Asuman Baytop, doktorasını tamamlamak için 1947’de babasının da desteğiyle Zürih’e gitti. Burada, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH) Eczacılık Enstitüsü’nde Farmakognozi Dalı’nda, Prof. Dr. Hans Flück’ün yanında doktorasını tamamladı ve 1949’da Doğa Bilimleri Doktoru (Dr. sc. nat.) unvanını aldı.
Türkiye’ye Haziran 1949’da dönen Baytop, İÜ Tıp Fakültesi Eczacı Okulu Farmakognozi Enstitüsü’ne asistan olarak atandı. Baytop 1952’de doçent, 1963’te profesör oldu.
Prof. Dr. Baytop, üniversitede 1962’de açılan Eczacılık Fakültesi içinde 1964’te kurulan, bugün Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı olarak adlandırılan Farmasötik Botanik Kürsüsü’nün direktörlüğüne atandı. İÜ Eczacılık Fakültesi Herbaryumu’nu (ISTE) kurarak, emekliliğine kadar yönetti ve geliştirdi.
Prof. Dr. Asuman Baytop, İstanbul yöresinden, Trakya ve Anadolu’dan bitkiler topladı. Botanik gezilerine 1940-1941’de öğrencilik yıllarında başladı. İlk Anadolu gezilerini asistan olduğu 1945 ve 1946’da Uludağ ile Güneybatı Anadolu’ya yaptı. Trakya gezilerine ise 1954’te başladı.
Doktora çalışmaları için gittiği Zürih’te de bitki örnekleri toplayan Baytop, ilk özel bitki koleksiyonunu 1947-1949 yılları arasında İsviçre’de oluşturdu.
Türkiye’ye 601 İsviçre bitkisi örneği içeren koleksiyonuyla dönen Baytop, bunu Farmasötik Botanik Kürsüsü’nün herbaryumuna armağan etti. Baytop’un bu koleksiyonu daha sonra ISTE’ye geçti.
Kızı Prof. Dr. Feza Günergun tarafından “Yorulmaz bir bitki toplayıcısı” olarak anılan Asuman Baytop, meslek hayatı boyunca Trakya bölgesine 50, Marmara Bölgesi’ne (İstanbul hariç) 25, Anadolu’nun farklı bölgelerine ise 75 bitki toplama gezisi düzenledi.
Sayfalar: 1 2 3