Aydın Doğan

işadamı

15 Nisan 1936 tarihinde Kelkit’te, bölgenin köklü ailelerinden birinin oğlu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Kelkit’te, lise öğrenimini Erzincan’da tamamladı. 1956-1960 yılları arasında İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi’nde okudu. Öğrencilik yıllarında “Talebe Cemiyeti” başkanlığı yaptı. 1958’de daha öğrenimini bitirmeden iş hayatına atıldı. Nakliyecilik, müteahhitlik, otomobil, ticari araç ve inşaat makinaları gibi değişik sektörlerde ticaret yaptı. 1961 yılında ilk şahsi şirketini kurdu, 1970 yılına kadar şirket toptan ticaret alanında varlık gösterdi.

1974’te yeni şirketiyle, sanayi alanına adım attı. 1974’ü izleyen yıllarda İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeliği’ne, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi.

1979 yılında Milliyet Gazetesi’ni devralarak, basın ve yayıncılık dünyasına girdi, 1994 yılında Hürriyet Gazetesi’ni de satın alarak medyadaki varlığını pekiştirdi, çalışmaları ile bu alanda yükselen bir grafik çizdi. 1986-96 yılları arasında Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası Başkanlığı’nı yürüttü. 1998 yılında Tokyo’da yapılan Dünya Yayıncılık Birliği (World Association of Newspapers –WAN) toplantısında seçimle Yönetim Kurulu Üyeliği’ne getirilen ilk Türk oldu.

1999 yılında T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi. 1999 yılında yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nden, 2000, 2001 ve 2005 yıllarında ise, sırasıyla, Ege Üniversitesi, Bakü Devlet Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nden fahri doktora ünvanı aldı.

1996 yılında Aydın Doğan Vakfı’nı kurarak, kültür, eğitim, sosyal alanlarda yapmakta olduğu hizmetlerini bir şemsiye altına topladı. Kendisini ve aile fertlerinin ismini taşıyan sekiz okul yaptırdı. Vakıf her yıl dünyanın en saygın ödüllerinden biri olan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nı düzenliyor, Genç İletişimciler Yarışması ile de iletişim öğrenimi görenlere destek veriyor. Ayrıca verdiği Aydın Doğan Ödülü’yle edebiyattan müziğe, mimarlıktan sosyal bilimlere kadar çeşitli kültür ve sanat alanlarına da destek oluyor.

Aydın Doğan, 1977 yılından bu yana İstanbul Ticaret Odası vergi rekortmenleri arasındadır. 1961 yılında üç kişiden oluşan şirketini bugün 11.000’i aşkın çalışanıyla Türkiye’nin en büyük üç grubundan biri haline getirmiştir. Doğan Grubu’nun medyadan enerji dağıtımına, endüstriden turizme, telekomünikasyondan sigortacılığa kadar geniş bir sektörel yelpazede üretim yapan ya da hizmet veren şirketleri bulunmaktadır.

Aydın Doğan evlidir, dört çocuk ve dört torun sahibidir.

Kısaca Doğan Grubu

1950’lerde ana işi ticaret olan küçük bir şirketle başlayan Doğan Grubu, hızla gelişerek Türkiye’ nin en büyük ve mali açıdan en güçlü gruplarından biri haline gelmiştir. Doğan Gurubu bünyesinde bugün iki büyük holding kuruluşu yer almaktadır: Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. ve Doğan Yayın Holding A.Ş.

Doğan Grubu, ana faaliyet alanları olan enerji dağıtım, sigorta ve medyanın dışında turizm, sanayi ve ticaret alanlarında da faaliyet göstermekte ve Türkiye’nin en büyük üç holdinginden birini oluşturmaktadır. Uzun yıllardır finans alanında da faaliyetleri olan Doğan Grubu, Dışbank’ı uzun vadeli yapılanma stratejisi içinde Fortis Grubu’na satarak bankacılık sektöründen çıkmıştır. Doğan Holding dışında hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören Grup şirketleri, Doğan Yayın Holding, Ray Sigorta, Milpa, Çelik Halat, Ditaş, Hürriyet, Milliyet, Petrol Ofisi ve Doğan Burda’dır.

Türkiye’nin en büyük üç holding grubu arasında yer alan Doğan Grubu, müşteri odaklılık, yenilikçi fikirler ve Türk ekonomisinin gelişimine katkı sağlamada kararlılık ilkelerini birleştiren uzun vadeli iş stratejilerini uygulamaktaki başarısıyla tanınmaktadır. Doğan Grubu, değişim sürecini başarıyla yönetme ve müşterilerine geniş bir faaliyet ağı ile ulaşan yenilikçi hizmetler yaratma geleneklerinin yanı sıra, sağlam yönetim, dürüstlük ve yüksek etik standartlara bağlılık ilkeleri ile çalışmaktadır. Doğan Grubu, iyi kurumsal yönetişim ilkesinin uygulanması ve sergilenmesini önümüzdeki beş yıl için en önemli hedefi olarak belirlemiştir.

Doğan Grubu, kurucusu Aydın Doğan önderliğinde, hedef kitlenin yaşam biçimine uygun, zamanında ve yerinde hizmetler sunabilmek; Grup şirketleri ve uluslararası ortaklıklarla yaratılan sinerji aracılığıyla da hissedarlarına artı değer yaratmak için gerekli çalışmalarını sürdürmektedir.

Doğan Grubu, global iş anlayışı çerçevesinde, AOL-Time Warner grubundan CNN, the Universal Music Group, Burda GmbH ve Egmont Yayıncılık gibi uluslararası şirketlerle ortaklıklar kurmuştur.

Grup, Türkiye’nin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik sınırlamaların bilinciyle geliştirdiği sosyal sorumluluk projelerini Aydın Doğan Vakfı eliyle uygulamaya koymaktadır, bugüne kadar bu tür projelere 10 milyon Amerikan dolarını aşan yatırımda bulunmuştur.

Doğan Holding’in toplumsal sorumlukların bir yansıması olarak Kelkit yöresinde yürütülen organik tarım projesi, Avrupa Komisyonu İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından, “Avrupa Çapında Kurumsal Sosyal Sorumluluk Bilincini Artırma Kampanyası” için düzenlenen yarışmada seçilen 10 projeden biri olmuştur.

Doğan Grubu’nun 2004 yılı konsolide geliri 5,7 milyar Amerikan dolarını aşmıştır. 2004 yılında Hazine’ye vergi ve benzeri fon, harç gibi kesintiler yıoluyla sağladığı katkı 680,2 milyon Amerikan dolarıdır.

En büyük Alman nişanı Aydın Doğan’a

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’a, Türk kökenlilerin Alman toplumuna uyumuna yaptığı katkılardan dolayı Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 1’inci Sınıf Federal Liyakat Nişanı verildi.

English Biography

Aydın Doğan

Born in 1936 as a member of a well-known family in Kelkit, Aydin Dogan got his elementary and secondary school education in Kelkit and finished high-school in Erzincan. Between 1956-60, he attended Istanbul Economy and Commerce Academy where his leadership qualities were first recognized helping him to become the Student Community Leader.
In 1958, while he was still a student, he started his professional life trading construction equipment, as well as passenger and commercial vehicles. In 1961, he founded his own wholesale trade company.

Mr. Dogan founded his first industrial company in 1974 and joined both the Assembly and the Administrative Board of Istanbul Chamber of Commerce. In the years that followed, he served as a board member in the Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey.

Mr. Dogan became a publisher with the acquisition of the daily newspaper Milliyet in 1979. With the addition of the prestigious daily newspaper Hürriyet in 1994, he intensified his presence in the media. Between 1986 and 1996, he served as the head of the Association of Turkish Newspaper Publishers. At the WAN (World Association of Newspapers) meeting held in Tokyo in 1998, Mr. Dogan was elected the first Turkish board member and in 1999, was awarded Turkey’s Outstanding Service Medal by the Turkish Government. He received four honorary doctorates in 1999, 2000, 2001 and 2005 respectively from Girne American University, Eagean University, Baku State University and Marmara University.

He establlished Aydın Doğan Foundation in 1996, bringing the social, cultural, educational activities of the Doğan Group under the same umbrella. To date, 8 schools and a large sports complex have been built and named after him and family members. While mainly focusing on education, the Foundation is also involved in organizing national and international conferences, conventions and seminars on economic, social, cultural and scientific issues. As part of its social and cultural activities, the Foundation also conducts national and international competitions and awards prizes, such as the Aydın Doğan Award and the Aydın Doğan International Cartoon Competition, the world’s largest and most respected in this field.

Since 1977, Mr. Dogan has been the top taxpayer registered with the Istanbul Chamber of Commerce several times. Out of this company founded with three employees in 1961, he created one of Turkey’s top three largest conglomerates with over 11,000 employees. Today, Doğan Group is active in the fields of energy distribution, media, industry, trade, tourism and insurance.

Mr. Doğan is married and has four children and four grandchildren.

Doğan Group in Brief

There are common fundamentals in all successful businesses today irrespective of their line of business; prudence – managing risk while maintaining sustainable growth, creation of value for all stakeholders, responsibility as a corporate citizen and care for society and the environment. These universal guidelines are the basic reasons for Dogan Holding’s success in today’s fast changing and intensely competitive world.

Tracing its beginning to the 1950s, Dogan Holding now ranks among Turkey’s top three conglomerates. The small trading house started growing in the World War II era when Turkey initiated industrialization and modernization of the long neglected economy. One of the competencies of the Holding is to invest in vital sectors of the economy, helping the country and itself to prosper. Following trends in the new economy, lately, the Holding has more of a focus on providing service. The Holding Company has an interest in six major business areas: energy distribution, insurance, media, industry, trade and tourism. Having provided services since 1994 in finance sector, the Holding sold its subsidiary Dışbank to Fortis Group in line with its long term structuring strategies.

In addition to Dogan Holding, nine other Group Companies are listed and traded on the Istanbul Stock Exchange (ISE). These currently include Dogan Yayin Holding, Ray Sigorta, Milpa, Çelik Halat, Ditas, Hürriyet, Milliyet, Petrol Ofisi and Dogan Burda.

Dogan Holding takes pride in being one of the very first business groups to adopt principles of corporate governance – long before they were regulated by the Capital Markets Board in Turkey .

As one of the foremost corporate contributors to national wealth through taxes and philanthropic activities, the Group has consistently been ranked among the top corporate taxpayers. The Aydin Dogan Foundation has spent in excess of US$ 10 million for social welfare and cultural programs to date.

Also, Doğan Holding’s Organic Farm Project in Kelkit Gümüşhane was selected as one of the top 10 best practice cases in Corporate Social Responsibility by the Enterprise Directorate-General of the European Commission.

With a new energetic and highly motivated top management appointed in 2003, Dogan Holding looks confidently into a future where it plans to become a major regional player with emphasis on Europe, Central Asia and the Middle East.

The Doğan Group achieved a consolidated revenue of US$ 5.7 billion in 2004. Its contribution to the Turkish Treasury in terms of taxes and funds paid in year 2004 amounts to US$ 680,2 million. As of the year 2006, the Group employs over 11,000 people.

HABER

Aydın Doğan umreye gitti

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, ailesiyle birlikte umre ziyareti için Medine’ye gitti.

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, eşi Sema Işıl Doğan, kızı Hanzade Doğan Boyner ve damadı Osman Boyner’le birlikte özel jetiyle Medine’ye gitti. Medine’de bir gece kalan Doğan ailesi, Uhud Dağı, şehitlik, Kıbleteyn Mescidi, Kuba Mescidi ve Cuma Mescidi’ni ziyaret etti.

Aydın Doğan ayrıca Zeki Yetim’in “Vadi Buthan” arli hurma bahçesini de gezdi. Cuma namazını Mescid-i Nebevi’de kılan Aydın Doğan ve ailesi Serv Dağı, Arafat, Mina, Müzdelife ve Nur Dağı’nı da gezdi.

HABER

Aydın Doğan ve Cem Boyner hacca gidiyor
20 Ekim 2012

Takvim’in özel haberine göre aileye, Cem Boyner ile eşi Ümit Boyner ve Hüsamettin Özkan da eşlik edecek.

BOYNER AİLESİ’YLE BİRLİKTE HAC

Osman Boyner’in kuzeni işadamı Cem Boyner, eşi TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de Doğan’la birlikte Hac’ca uçacak. Seyahate her iki aileye yakınlığıyla bilinen Taylan Bilgel de katılacak. Ekip, kutsal topraklara işadamı Aydın Doğan’ın 25 milyon dolarlık Gulfstream tipi özel jetiyle gidecek. Öte yandan 76 yaşındaki Aydın Doğan, geçtiğimiz yıllarda verdiği bir röportajda Hac’ca gidebileceğini söylemişti. Şubat 2010’da Cem Boyner’le Mekke’ye giderek umre yapmıştı.

Aydın Doğan ve beraberindekilerin İslam Konferansı Örgütü Genel Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından karşılanacağı belirtildi.

HABER

Rüyamda hep Kelkit’i görürüm
Hürriyet 30 Mart 2013

Geleneksel Gümüşhane Günleri Feshane’de başladı. Açılışta konuşan Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, doğup büyüdüğü yerlere ayrı bir sevgisi olduğunu söyledi.

Doğan şöyle devam etti: “Kelkit’te 16-17 sene yaşadım. İstanbul’da 58 senedir yaşıyorum. Rüyalarımda hep Kelkit’i, Gümüşhane’yi görüyorum. Gümüşhane’de gök bile başka, daha parlak. Yıldızlar daha güzel insanları daha yiğit, daha sevimli, daha candan.”

Feshane’de Gümüşhane Günleri başladı

Festivalde standları gezen ziyaretçiler, Gümüşhane’nin yöresel lezzetleri kuşburnu, köme, pestil, kürtün ekmeğini tatma fırsatı buldu. İstanbul Valisi Mutlu da ikram edilen kürtün ekmeği hakkında bilgi aldı. Festival üç gün sürecek.