X

Aydın Menderes

Aydın Menderes

İstanbul Eski Milletvekili

ANKARA – 1946, Adnan, Fatma Berrin – Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi – İngilizce – Çiftçi, Serbest Ticaret – V inci Dönem Konya, XX nci Dönem İstanbul Milletvekili – Büyük Değişim Partisi Kurucu Üyesi ve Genel Başkanlığı, Demokrat Parti Eski Genel Başkanı – Evli.

İzmir’in seçkin ailelerinden Evliyazadeler’in kızı Fatma Berin Hanım ile Katipzadeler’den Adnan Bey’in uçüncü oğlu olarak 1946 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir.

Henüz çocuk denilecek yaşta iken 1961 yılında babası merhum Başbakan Adnan Menderes’i Hak’ka uğurlamıstır. Bilahare Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra yüksek ögrenimini Ankara İktisadi ve Ticari İlimier Akademisi’nde 1968 yılında tamamlamıştır.

1970’te katıldıgi aktif siyasette, İl Başkanlığından Genel Başkanlığa kadar her kademede faaliyet göstermistir.

1972’de Yüksel, 1978’de Mutlu ağabeyinin genç ölümlerinin ardından zor zamanlarını yaşamayı sürdürür. 1977’de Adalet Partisi’nden, 1995’te Refah Partisi ve 1999’da Fazilet Partisi’nden olmak üzere üç defa milletvekili secilir.

1991 yılında, ömrünün devam eden yıllarını birlikte paylaşacağı Ümran Hanım’la evlenir. 1994’te ise valide-i Istırab olan Berin Hanımı Sahib’ine iade eder. Vakti elverdikce Çakirbeyi Çiftliğin de (Aydın) toprakla haşır-neşir olmuş, onun dilini ve hallerini ögrenmişdir. Bu sebepten olsa gerek asıl mesleğinin çiftçilik olduğunu belirtir.

Bu düşkünlüğünü tüm vatan topraklarına teşmil ederek edindigi engin tarih ve edebiyat kültürü ile sağlam ekonomi bilgisi; mükemmel siyasi tahlillerine ve aldığı büyük kararlara kaynak teşkil etmiş olsa gerek.

Siyasete 1970’de Aydın’da Demokratik Parti’nin İl Başkanı olarak girdi. 1977’de Adalet Partisi Konya Milletvekili ve 1978’de aynı partinin Genel İdare Kurulu Üyesi oldu. 12 Eylül sonrasında 10 yıl siyasetten yasaklılar kapsamında yer aldı.

1987’de bu yasaklar kaldırıldıktan sonra 4 yıl siyasete dönmedi. 1993’de kurucusu olduğu Büyük Değişim Partisi Genel Başkanlığına seçildi. 1994’de bu partinin birleşmesiyle Demokrat Parti Genel Başkan’ı oldu.

1995’de Refah Partisi’nden İstanbul Milletvekili olan Aydın Menderes 1996 yılında aynı partinin Genel Başkan Yardımcılığı’na getirildi. 1999’da Fazilet Partisi’nde İstanbul Milletvekili olan Aydın Menderes aynı yıl Fazilet Partisi’nden istifa etti. 3 Kasım 2002’de DYP’den Aydın Milletvekili adayı oldu. DYP üyesi olarak siyasete devam etti. Sonraki yıllarda sağlık sorunları nedeniyle siyasetten uzak kaldı.

Siyaset dışında Aydın Çakırbeyli’de çiftçilikle meşgul oldu. 23 Aralık 2011 tarihinde Ankara’da vefat etti. 25 Aralık 2011 tarihinde İstanbul’da Anıt Mezar’da babası Adnan menderes ve annesi Berin Menderes’in yanına defnedildi.

ESERLERİ:

Tarihte Bir Yolculuk, Dergah Yayınları 1987; Aydın Menderes ve Siyasette Yeni Yönelişler, Dergah Yayınları 1992 (Söyleyişlerinden olusan bir seçme); Yirmibirinci Yüzyıla Girerken Dünya ve Türkiye, Demokrat Parti Yayınları; Yirmibirinci Yüzyıla Girerken Demokrat Parti’nin Misyonu, Demokrat Parti Yayınları 1995; Gelenekten Güncele, Gün Yayıncılık 1999; Devletin Alınyazısı , Kızılelma Yayınları 2005.

VEFAT-HABER

Aydın Menderes vefat etti

Eski Başbakanlardan Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes 65 yaşında yaşamını yitirdi.

Eski başbakanlardan Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes’in, bağışıklık sistemindeki sorunlar nedeniyle tedavi altında olduğu Ankara Atatürk Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Tedavi gördüğü Atatürk Araştırma Eğitim Hastanesi’nde yaşamını yitiren Aydın Menderes için yarın Hacıbayram Camiinde öğlen namazına mütakiben cenaze namazı kılınacak. Menderes, pazar günü Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

Alınan bilgiye göre Menderes için iki ayrı cenaze namazı kılınacak.

Yarın Hacıbayram Camii’nde öğle namazına mütakip kılınacak cenaze namazının ardından Menderes’in naaşı İstanbul’a götürülecek.

Menderes, pazar günü Fatih Camii’nde öğlen namazına mütakiben kılınacak cenaze namazının ardından Topkapı’daki anıt mezara defnedilecek.
23.12.2011

HAKKINDA YAZILANLAR

Menderes’e saygı
Taha Akyol
Hürriyet 26 Aralık 2011

AYDIN Menderes’e geçen temmuz başında geceli gündüzlü üç gün misafir olmuştum.

Bir odanın içinde, sürekli yatakta, ne kadar zor bir hayat yaşamakta olduğunu bir kere daha görmüştüm.

Yatakta bir taraftan öbür tarafa dönemiyor, vefakâr eşi Ümran Hanım döndürüyordu.

Doğal ihtiyaçlarını karşılayamıyor, her konuda bakımını Ümran Hanım yapıyordu.

Ümran Hanım’ın aşkına ve evliya sabrına hayran oldum, büyük saygı duydum.

Buradan da kendisine derin saygılarımı ifade ediyorum, başsağlığı diliyorum.

Öğle yemeği için ayrılıp Aydın Bey’in alt kattaki kütüphanesine iniyordum. Günlük yazılarımı da orada yazıyordum. Kütüphanesinin çok zengin olduğunu belirtmeliyim.

Bir defasında öğleyin Aydın Bey’in odasına çıktığımda “Namaz kılıyor” dediler. Bekledim tabii. Sağlık durumu müsait olmayanlar duaları okuyarak, hatta hafızasından geçirerek ve gözleriyle namaz kılabilirler.

Feci kazadan itibaren on yıl süreyle o zor hayat böyle bir imanla tahammül edilebilir olmuştu.

Aydın Bey’i yaşatan enerji

Aydın Menderes’i o halinde diri tutan ikinci vasfı, entelektüel enerjisiydi. “Babam Adnan Menderes” kitabı üzerinde çalışırken bir sohbet arasında söylemişti:

– Şükrü Hanioğlu’nun Atatürk’ün Entelektüel Biyografisi yayınlanmış. Sipariş verdim…

Hanioğlu’nun kitabı Princeton Üniversitesi tarafından o sırada yayınlanmış, ben de bir yazımda bahsetmiştim. Aydın Bey hemen sipariş vermişti kitabı getirtmek için.

Robert Kolej mezunu Aydın Bey, yerli ve yabancı yayınları yakından izliyordu. Asistanı okuyor, o dinliyordu. Yazılarını söylüyor, asistanı bilgisayara geçiyordu.

Müthiş bir hafızası, hayranlık verici bir analiz ve sentez gücü vardı. “Babam Adnan Menderes”i anlatırken daha bir yakından gördüm; referans yaptığı kitapları, gazeteleri, dergileri hayret verici bir hafızayla zikrediyordu.

Acılardan intikam çıkarmamak

Aydın Menderes elbette Demokrat Partili idi; elbette babasının fikirlerini ve siyasi çizgisini savunuyordu. Elbette İsmet Paşa’yı, 27 Mayıs’ı eleştiriyordu.

Darbecilerin idamdan sonra aileye ödeme emri göndererek “callat ve ip parası” istemelerini anlatırken elbette derin bir acı duyuyordu.

Burada anlatılamaz acılar… Fakat Aydın Bey’de asla bir kin izi görmedim. Bir demokrat aydın nasıl konuşursa öyle konuşuyordu.

Adnan Menderes’in eşi merhum Berin Hanımefendi, idam edilen bir eşin, hayatını kaybeden iki evladın acılarını yaşadı, acılarını içine gömdü, tek kelime etmedi.

Menderes’in çocukları, Yüksel, Mutlu ve son olarak Aydın Menderes politika hayatlarında asla kindar, intikamcı olmadılar.

Acılardan intikam hissi çıkarmamak, yüksek bir ahlaki meziyettir.

Siyaset kavgası asla aşiret kavgasına dönüşmemelidir.

Cenazede CHP’liler

Aydın Bey’in cenazesine Ankara ve İstanbul’da sağın her rengi katıldı doğal olarak. Ankara’da Kemal Kılıçdaroğlu ile Deniz Baykal da katıldı. İstanbul’da Fatih Camii’ndeki cenaze namazında da CHP’liler vardı. Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun yanına gittim, bu insani tavırları için kutladım.

Aydın Menderes’e Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Benim tesellim, “Babam Adnan Menderes” kitabını kaleme alarak onun kalıcı bir eserini siyasi kültürümüze kazandırmış olmamdır.

VEFAT-HABER
Aydın Menderes’e veda

Eski başbakanlardan merhum Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes, Topkapı’daki Anıt Mezar’da çok sayıda vatandaşın katılımıyla defnedildi.

Fatih Camisi’ndeki cenaze namazının ardından polis konvoyuyla Topkapı’daki Anıt Mezar’a getirilen Aydın Menderes’in naaşı, yakınlarının omuzlarında defnedileceği bölüme alındı. Daha sonra din görevlileri tarafından Kuranı Kerim okunması ve dualar edilmesinin ardından Menderes’in naaşı, yeğeni Adnan Menderes ve diğer yakınları tarafından Türk bayrağına sarılı tabutundan çıkarılarak dualarla mezara indirildi. Aydın Menderes’in naaşı, 1994 yılında vefat eden annesi Berin Menderes’in yanına defnedildi.

Bu sırada, Aydın Menderes’in eşi Ümran Menderes’in gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi.

Anıt Mezar’daki törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile çok sayıda vatandaş katıldı.

25 Aralık 2011

Kategoriler: A
Benzer Biyografiler