akademisyen
1933 yılında İstanbul’da doğdu. 1994-1998 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevini yaptı. 2001’de Cumhurbaşkanlığı kontenjanından YÖK üyeliğine atandı. 3 Kasım 2002 seçimleri öncesi tarafsız Adalet Bakanı olarak atandı. ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Türkan Saylan’ın vefatıyla boşalan ÇYDD Genel Başkanlığına getirildi.
HAKKINDA YAZILANLAR
YÖK’teki asi dekan
Emel Armutçu, hurriyet/tatilpazar/01/02/11/
Prof. Dr. Aysel Çelikel, YÖK’e karşı çıkan bir YÖK üyesi.. Devletler Umumi Hukuku Hukuk lisans diploması, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 1956,Devletler Hukuku dalında hukuk doktorası, İstanbul Üniversitesi, 1962. Mukayeseli Hukuk dalında hukuk yüksek lisans diploması, Columbia University School of Law, ABD, 1962. 1994-1998 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevini yaptı. Ocak 2001’den itibaren Cumhurbaşkanlığı kontenjanından Yüksek Öğretim Kurumu üyeliğine atandı. İstanbul Üniversitesi’nde 5 yıldan fazla Hukuk Fakültesi Dekanlığı yapan Prof. Dr. Aysel Çelikel, 44 yıllık üniversite hocalığının yanı sıra Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Hukukçu Kadınlar Derneği’nin kurucularından. Çelikel, 12 Eylül darbesinin ürünü olduğu için YÖK’e karşı çıkanlardan.
YÖK’teki asi dekan Aysel Çelikel
Profesör Aysel Çelikel, gündeme son olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in YÖK’e atadığı dört profesörden biri olarak geldi. Geniş bir çevreye göre bu atamalar ‘‘çağdaş, demokratik, özgür üniversitelere dönüşün bir adımı’’ydı. Ama atanmasına en çok şaşıranlardan biri Çelikel’in kendisi oldu. Her fırsatta YÖK’ün mantığına, işleyişine karşı çıkan, hatta bu nedenle yürüyüşe katılan ilk dekandı o.
Tam 42 yılını verdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, Rektör Alemdaroğlu’nun uygulamalarına karşı çıktığı için pek çok öğretim üyesiyle birlikte Hukuk Fakültesi Dekanlığı’ndan istifa etmiştir.
Aysel Çelikel’in babası
1933 yılında, Rumeli kökenli bir baba ile İstanbullu bir annenin ikinci çocuğu olarak İstanbul’da doğar. Çocukluğu, İstanbul Kurtuluş’un Tatavla mahallesinde Rumların arasında geçer. Bir saat ustası olan ve Türkiye’nin ilk taksimetresinin patentini alan baba Remzi Çağıl, aynı zamanda klarnet ve ud çalan, aydın bir insandır. İstanbul Radyosu’nda sanatını icra etmiştir. Ayrıca Neyzen Tevfik’in de ahbabıdır.
Annesi
Gerçek bir Osmanlı kadını olan annesi, belli ki kendisinin çok isteyip de yapamadığı şeyleri düşünerek yetiştirir küçük kızını; ona her zaman, ‘‘Mutlaka okumalısın ve kocan seni asla ezememeli’’ der. Annesinin isteklerini fazlasıyla yerine getirir Aysel, ilkokulu üstün başarıyla, Beyoğlu Kız Lisesi’nde okuduğu orta ve liseyi iftiharlarla bitirir. Aysel Çelikel’in, son 10-15 yılda iyice açığa çıkan hitabet yeteneği, daha ilkokul yıllarındayken gösterir kendini; öğretmenler yerine ders anlattığı çok olur. İlkokul diplomasını, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in elinden alır.
Öğrenim hayatı
Aysel Çelikel, Hukuk profesörü bir akrabanın etkisiyle hukuku seçer. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdiğinde asistan olur. Hem de kürsüde kızların pek sevilmediği yıllarda, birkaç kız arkadaşıyla birlikte… 1957’de Devletler Özel Hukuku asistanı; 1962’de doktordur. 1964’te, 1,5 yaşındaki kızını ve eşini geride bırakarak ABD’ye gider ve Columbia Üniversitesi’nde master yapar. 1969’da doçent olur. 1974-75 yıllarında Almanya’da bir üniversitede çalışır ve profesör ünvanını 1977’de alır.
Eşi Murteza Çelikel
Onun kuşağı, içine doğduğu laiklik ortamının, hukuk düzeninin ve sosyal yapının değişebileceğini hiç düşünmez; kadın haklarının hep en iyi düzeyde olduğunu sanır yıllarca. Atatürk kadınlara haklarını yıllar önce vermemiş midir? 1960’ta evlendiği eşi Murteza Çelikel daha 1957 yılında CHP Gençlik Kolları’ndayken kadın haklarını savunan yazılar yazmamış mıdır? Evet bazı şeyleri farketmek için zamanın geçmesi gerekir:
Sınıf arkadaşı Murteza Çelikel de onun gibi avukatlık yapmadı, işadamlığını seçti. 1960’ta evlendiler. İkisi de iktisat eğitimi alan biri kızları, bir oğulları var.
Dernekler, merkezler
Tabii derhal mücadeleye başlayacaktır. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, İstanbul Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Türk Hukukçu Kadınlar Derneği… Kurucusu ve yöneticisi olduğu derneklerin sayısı giderek çoğalır, çoğunun etkinliklerinde ya ateşli konuşmalar yapmakta ya da tartışmaları yönetmektedir. Üniversitenin Milletlerarası Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Dekan Yardımcılığı, Yönetim Kurulu Üyeliği de görevleri arasına girer. Ve sonunda, İstanbul Hukuk Fakültesi’nin ilk kadın dekanı olur.
YÖK’e karşı YÖK üyesi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, YÖK’ün açık olan üyeliklerine kendi kontenjanından atadığı dört kişiden biri Aysel Çelikel’dir. Doğrusu Çelikel beklemiyordur bu atamayı; çünkü, üniversite yönetimini iyi bilir ve bu konuda yasa taslakları bile hazırlamıştır ama Cumhurbaşkanı’nın bunu bildiğini bilmemektedir.