Fener Rum Patriği
Ekim 1991’de Patrik I. Dimitrios vefat edince, yerine sağ kolu Kadıköy Metropoliti Bartholomeos seçildi. Gökçeada’da doğan ve Heybeliada Ruhban Okulu’nu birincilikle bitiren yeni patrik, 2 Kasım 1991’de görevi devraldı.
(Ailesi Kadıköy’de oturuyor. Annesi Meropi Arhondoni, Babası ? , Kardeşleri: Zaharo- Taso Anastasiadis, Niko Arhondoni, Andon Arhondoni)
Bartholomeos, 1963-1968 yılları arasında askerlik dönüşü, Patrikhane’nin sağladığı burs ile yurtdışına gönderildi. Sırasıyla, Pontifical Oriental Institute, Roma (Italya); The Ecumenical Institute, Bossey (Isviçre) ve University of Munich (Isviçre)’de eğitim gördü. The Oriental Institute of The Gregorian University’de doktora yaptı. Daha sonra sıkça başvuracağı, “Kutsal Kanunların Kodifikasyonu ve Ortodoks Kiliseleri’nin Şeriatı” konulu doktora tezini hazırladı.
* Bu çalışmaları sırasında Türkçe hariç 6 dili (Yunanca, Latince, Fransızca, Ingilizce, Italyanca ve Almanca) akıcı bir şekilde kullanmayı öğrendi. Eğitim ve dil olarak yetişmesini Avrupa’da tamamlayınca, 1968 yılında tekrar Istanbul’a alındı. Heybeliada Ruhban Okulu’nun Dekan Yardımcılığı’na getirildi. Hamisi Athenagoras tarafından Archimandrite (Papaz’ın bir üstü) makamına yükseltildi.
* Athenagoras vefat edince, yerine 1972 yılında I. Dimitrios patrik seçildi. Yeni patrik, Patrikhane Özel Bürosu’nu kurarak başına Bartholomeos’u getirdi. Dimitrios, 1973’te sağ kolu Bartholomeos’u Metropolit (Patrik makamından bir önceki makam) seviyesine yükseltti. Bartholomeos, Ocak 1990’da Kadıköy Metropolitliği’ne atanıncaya kadar, Patrikhane Özel Bürosu Başkanlığı görevini sürdürdü.
* Bartholomeos, Patrikhane Özel Bürosu’ndaki görevi boyunca, kendisini manastıra kapatıp, ibadet eden bir ruhban olmadı. 1968’den 1991 yılına kadar din adamından çok, bir diplomat gibi çeşitli uluslararası organizasyonlarda görev aldı. “Society of Canon Law of the Oriental Churches (Doğu Kiliseleri Dini Kanunları Toplumu)” adlı birliğin kurucu üyesi oldu. Başkan yardımcısı olarak görev yaptı. The World Council of Churches (Dünya Kiliseler Birliği)’de 8 yılı başkan yardımcılığı olmak üzere 15 yıl görev yaptı. 1990’da “Ortodoks Diasparası” için oluşturulan “Kutsal ve Büyük Sinod için Ortodokslararası Komite”nin de başkanlığına getirildi.
* 2 Kasım 1991’de Patrik makamına gelince, yıllardır uluslararası toplantılarda edindiği tecrübe ve çevre birikimini kullanmaya başladı. Göreve geldiğinden bugüne kadar Moskova’dan Etiyopya’ya, İngiltere’den Japonya’ya kadar bir çok ülkeyi ziyaret etti.
HABER
ABD, Türkiye’nin azınlıklarını saydı
Hürriyet 20 Mayıs 2013
ABD Dışişleri Bakanlığı, her yıl açıkladığı Uluslararası Din Özgürlüğü raporunun 2012 versiyonu bugün yayınladı. Raporda Osmanlı’nın resmen azınlık saydığı gruplara ibadet özgürlüğü tanındığı belirtilirken, ülkenin büyüyen ekonomisiyle Afrika ve Filipinler’den gelen Katoliklerle, Rus Ortodokslarla ülkede yeni dini azınlıklar oluştuğu kaydedildi. Bu gruplar ilk kez bu sene rapora dahil edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Din Özgürlüğü raporunun 2012 versiyonunda, Türkiye’ye 16 sayfa ayırdı. Önceki yıllara göre din özgürlüğü alanında Türkiye’de belirgin bir değişiklik olmadığı belirtilirken, hem kanun hem toplum nezdinde bazı din özgürlüğü suistimallerine rastlandığı belirtildi. Ayrıca bu sene ilk kez Türkiye’de bulunan yeni dini azınlıklardan bahsedildi. Ve önceki yıllarda yer almayan, Türkiye’ye çalışmaya gelen Afrikalı ve Filipinli Katolikler, oturma izni bulunan ve genelde güney sahillerine yerleşen Rus Ortodokslar ve yine çalışmak için kaçak yollardan Türkiye’de bulunan Ermenistan vatandaşları ilk kez bu sene rapora girdi. Raporda şu noktalara değinildi.
ABD’ye göre Türkiye’nin dini demografisi
Aleviler: 15-25 milyon
Caferiler: 500 bin
Ermeni Ortodoks: 60 bin (30 bin de Ermenistan’dan gelen kaçak göçmen)
Katolik: 25 bin (Çoğunluğu Afrika ve Filipinler’den gelenler)
Yahudi: 22 bin
Süryani: 20 bin
Rus Ortodoks: 15 bin (çoğunluğu Rusya’dan gelen yasal statüdekiler)
Bahai: 10 bin
Yezidi: 5 bin
Yehova Şahidi: 5 bin
Protestan: 7 bin
Keldani: 3 bin
Rum: 2 bin 500