Bilge Demirköz

Unvan

Prof. Dr.

Doğum Tarihi

1980

Prof. Dr. Melahat Bilge DEMİRKÖZ, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyesi ve Kalkınma Bakanlığı destekli “Parçacık Radyasyonu Oluşturma Laboratuarı” isimli yenilikçi malzeme ve elektronikleri uzayda maruz kalacakları radyasyonu test edilen projenin yürütücüsüdür. Bu proje Türkiye’nin CERN’e asosiye üyeliği kapsamında geliştirilmiş olan ilk projedir ve uzay sanayiine hizmet etmenin ötesinde, Yüksek Işınımlı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı yahut nükleer uygulamalar için geliştirilecek olan elektronikler de bu laboratuvarda test edilmektedir.

Robert Koleji’nden sonra, MIT’de matematik ve müzikten yandal yaparak lisansını fizikte tamamlayan Prof. Dr. M. Bilge DEMİRKÖZ, yüksek lisansını da MIT’de yaptıktan sonra, doktorasını Oxford Universitesi’nde ve doktora sonrası çalışmalarını IFAE Barselona ve Cambridge Üniversiteleri’nde yapmıştır. 2011’de Türkiye’ye dönen Prof. Dr. M. Bilge DEMİRKÖZ, ilk olarak, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun üzerindeki Alfa Manyetik Spektrometresi deneyine katılarak, uzay radyasyonu üzerinde çalışmaları ODTÜ’de başlatmış ve sonrasında uydularımız için uzay radyasyonu hesaplamaları üzerine çalışmıştır.

Ulusal ve uluslararası birçok ödülleri olan Prof. Dr. M. Bilge DEMİRKÖZ, 2017 yılında Uluslararası UNESCO-L’Oreal Yükselen Yetenek ödülüne layık görülmüştür.

Prof. Dr. Melahat Bilge DEMİRKÖZ, ODTÜ Fizik Bölümü’nde öğretim üyeliği görevine devam etmekle birlikte, ODTÜ Uzay ve Hızlandırıcı Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezinde (İVME-R) kurduğu laboratuvarlarda ekibi ile beraber araştırma ve projelerini yürütmektedir.