X

Canan Tan

Canan Tan

Doğum Tarihi

28 Ekim 1951

Şehir

Ankara

Burç

Akrep

28 Ekim 1951 tarihinde Ankara’da doğan ve ailesinin tek çocuğu olan Canan Tan, Mimar Kemal İlköğretim Okulu’nda ve Ankara Kız Lisesi’nde okudu. Lise son sınıfta katıldığı ve Hisar şairlerinin jüriliğini yaptığı bir şiir yarışmasında ödül kazandı. Edebiyata ilgisi bu yıllarda arttı ve edebiyat öğretmeniyle birlikte çıkardığı okul gazetesinde yazmaya başladı.

1971’de ailesinin isteğiyle kaydolduğu Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. 16 Eylül 1971’de gerçekleştirdiği evliliğinin ardından Diyarbakır’a gitti. İki çocuk annesi olan yazarın Diyarbakır devresi, sanatçılığı bakımından verimli olmamakla birlikte, 1979’da “Oğlum” isimli öyküsünün Hürriyet Gazetesi’nin senaryo yarışmasında birinci seçilerek fotoromana aktarılması, edebiyatla ilişkisinin kopmadan sürdüğünün işareti oldu. Bir süre sonra aile, İzmir’e taşındı. Yazar, aradığı kültürel ortamı burada buldu. Edebiyat dünyasından uzak kalmışlığının cesaretsizliğini önce ödül kazanan hikâyeleriyle yendi. Şehir periyodiklerinde yazılar kaleme almaya başladı.1988’de Birinci Ulusal Nasrettin Hoca Gülmece Yarışması’ndaki öyküsü mansiyon ödülüne değer görüldü. 1996’da Aziz Nesin adına düzenlenen Mizah Öyküleri Yarışması’na katıldı. İster Mor, İster Mavi isimli dosyasının basıma alınmasıyla birlikte ilk kitabını yayımlamış oldu ve Türkiye’nin mizah alanında kitabı bulunan ilk kadın yazarı unvanını aldı. 1997’de Bu Yayınevi’nin açtığı Çocuk Öyküleri Ödülü’nü kazandı. Daha sonra Rıfat Ilgaz Gülmece Öykü Yarışması’nda birinci oldu. Zamanla çocuk edebiyatına yöneldi ve ödüller almaya devam etti. 1997’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı Çocuk Romanları Ödülü’nü, Sokaklardan Bir Ali ile elde etti. Bir yıl sonra yine aynı kurumun Cumhuriyetin 75.Yılı Çocuk Öyküleri Ödülü’ne layık görüldü. 1999’de Orhon Murat Arıburnu Ödülleri’nde “Akrep” öyküsüyle, Uzun Metrajlı Film Öyküsü dalında Birincilik Ödülü’nü kazandı. 2004’te, İzmir Millî Eğitim Müdürlüğünden Yılın Köşe Yazarı Ödülü’nü aldı. 2009’da Türk Kütüphaneciler Derneği’nin, Türkiye kütüphanelerinden talep edilen kitaplar arasındaki incelemesine dayanarak verdiği En Çok Okunan Yazar ödülünü kazandı. 2012’de İstanbul Kültür Üniversitesi’nin Yılın Kitabı Ödülü’nü Piraye ile aldı. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nin En İyi Yazar Ödülü’nü 2013’te; Yılın En Beğenilen Yazarı Ödülü’nü Yıldız Teknik Üniversitesi’nden 2014’te kazandı. 2017’de bir kez daha İstanbul Kültür Üniversitesi’nin Yılın En Beğenilen Yazarı Ödülü’ne layık görüldü.

Hayatını İzmir’de sürdürmekte olan yazar; okurlarıyla panel, imza günü gibi etkinliklerde sıklıkla buluşmakta, kimi yarışmalarda jüri üyeliği de yapmaktadır (Çetindaş, 2019).

Türk edebiyatının çok okunan yazarlarından olan Tan, trivial yazın içerisinde değerlendirilen eserlerine rağmen, pek çok ödül kazanmıştır. Yazarın okur kitlesini çoğunlukla alt orta gelir grubundan lise ve üniversiteli genç kızlar oluşturur. Edebiyata mizah ve çocuk edebiyatı türlerinde verdiği eserlerle başlayan Tan, hikâye, roman, şiir ve senaryo türlerinde eserler verir. Edebiyata geç başlaması nedeniyle bir romancı kimliğine sahip olamadığını belirten ve mizah, çocuk edebiyatı ürünleri gibi ara türlerde eser vermesi nedeniyle üst kültür edebiyatından uzak kaldığını düşünen (Tan, 2019) yazar, eserlerinde genellikle belli bir şablonu tercih etmesi, zaman zaman dil kusuru ve anlatım bozuklukları görülmesi, anlatımda gözlem ve otobiyografisinden faydalanması, teknik olarak günlük, mektup türlerini kullanarak katartik etkili eserler oluşturması, okur kitlesi gibi nedenlerle popüler romancıların modern dönemdeki temsilcileri arasında kabul edilir.

Sayfalar: 1 2 3

Kategoriler: C
Benzer Biyografiler