1906 yılında Bağdat’da doğdu. İstanbul Yüksek Mühendis Mektebin’de okudu. 1932’de Fransa’da Dijon Üniversitesi Fen Fakültesi’nden yüksek lisans derecesi aldı. Aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi’nde Gaston Bachelard’ınbilim tarihi ve bilim felsefesi derslerine devam etti. Yurda döndükten sonra 1943’de profesör oldu. Fakülte dekanlığı, Ankara
Üniversitesi Senato üyeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Dairesi üyeliği ve Klasik Eserler Tercüme Bürosu üyeliği ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü Müdürlüğü yaptı. 1962’de Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Genel Fizik Kürsüsü profesörlüğüne seçildi. 1963’de rektörü olduğu Ege Üniversitesi’nden 1976 yılında emekli oldu. 22 Ağustos 1998’de İstanbul’da vefat etti.
ESERLERİ
Salih Zeki Bey Hayatı ve Eserleri
Celal Saraç
Yayına Hazırlayan Yeşim Işıl Ülman
Kızılelma Yayıncılık İstanbul – Şubat 2001
“Doğulu matematikçilerin tam bir tarihinin yazılabilmesi için, o zamanın insan bilinci üzerindeki kültürel gelişmelerin etkilerini bütünüyle bilmek gerekir; aksi halde böylesine bir çalışma spekülasyonlardan ve şahsi yargılardan asla âri olamaz. Bununla birlikte kitabımda doğulu matematikçilerin eserleri hakkında bilgi vermeğe; Eski Yunan’dan, matematiğin batıya nakledilişine kadar geçen zaman içinde Doğu matematikçilerin eserleriyle matematik bilimine yaptıkları katkıları ele almağa çalıştım. Doğu halklarının milliyetçi duygularını okşayarak doğulu matematikçileri göklere çıkarmak gibi bir amacım yok. Asıl amacım, yüzyıllardır doğunun kütüphanelerinde unutulmağa terkedilmiş eserleri gün yüzüne çıkarmaktır. Kitabımı dört bölüme ayırdım ve ona, meşhur matematikçi ve filozof Ebu Reyhan el-Biruni’nin hatırasına ithafen Asâr-ı Bâkiye adını verdim.”Salih Zeki Bey’in Asâr-ı Bâkiye için yazdığı önsözden.