akademisyen
emekli asker
1954 yılında Karaman’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İDari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. TCDD ve TRT genel müdürlüklerinde çalıştı. 1979’da Bursa Işıklar Askeri Lisesi’nde öğretmen, 1982’de Harp Akademileri’nde öğretim üyesi oldu. Hacettepe üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılapları Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamaladı. Genelkurmay ATASE Yayın Şube Müdürlüğü’nden kıdemli albay rütbesiyle emekli oldu. 2001 yılında kıdemli albay rütbesiyle Silahlı Kuvvetler’den ayrıldı ve aynı yıl profesör kadrosuyla Çankaya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölüm başkanlığı görevine başladı. 2004’te Çankaya Üniversitesi’nden ayrılarak Kırıkkale Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Uluslararası ilişkiler Bölümü’nde göreve başladı. Dekanlık yaptı. Halen bu fakültenin Uluslararası ilişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dalı öğretim üyesidir.
ESERLERİ:
1.Türk Dış Politikası 1919 – 2012
Bayram Kodaman, Cemalettin Taşkıran, Hayati Aktaş, Mahmut Bali Aykan, Nilüfer Karacasulu, Refet Yinanç, Yelda Demirağ
Barış Platin
2.Unuttuğumuz Vatan: Rumeli
Cemalettin Taşkıran
Barış Platin
3.Van’da Ermeni Devleti Denemesi
Cemalettin Taşkıran
Barış Platin
4.Kanlı Mürekkeple Yazın Çektiklerimizi
Cemalettin Taşkıran
Barış Platin
5.Ölüme Yürüyüş
Cemalettin Taşkıran
Sarkaç Yayınları
6.Balkanlarda İzlerimiz
Cemalettin Taşkıran
Sarkaç Yayınları
7.Oniki Ada – Ürkek Bir Siyasetin Tarih Önündeki Ağır Vebali
Cemalettin Taşkıran
Babıali Kültür Yayıncılığı
8.Ana Ben Ölmedim -1.Dünya Savaşında Türk Esirleri
Cemalettin Taşkıran
İş Bankası Kültür Yayınları
9.Yüzyıllardır Harbiye
Cemalettin Taşkıran
Doğan Kitap
10.Dünden Bugüne Karabağ Meselesi;
Cemalettin Taşkıran
11.Kâzım Karabekir Paşa/Askeri Hayatı ve Komutanlığı
Cemalettin Taşkıran
12.Isporat Adaları Tarihçesi
Cemalettin Taşkıran
13.Batı Trakya Türkleri
Cemalettin Taşkıran
14.Milli Mücadelede Kâzım Karabekir Paşa
Cemalettin Taşkıran
15.Çanakkale, Churchill ve Anzaklar’dır
Cemalettin Taşkıran, Prof. Dr. Mete Tunçoku
HABER
Cemalettin Taşkıran: Osmanlı’da Türk’e ’Eşek Türk’ denirdi!
Milliyet 1 Aralık 2013
Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, “Osmanlı’da Türk aşağılanırdı. Osmanlı’da Türke ’Eşek Türk’ denirdi. Biz şimdi ’Türküz’ diye övünüyorsak bunu Atatürk’le kazandık. Dün bir akademisyen ’Türk ırkı yoktur’ gibi bir laf etmiş, hiç ciddiye alınacak bir tarafı yok bunun” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Türk Ocakları Antalya Şubesi tarafından düzenlenen ’Olmasaydı Neler Olurdu?’ konferanslar dizisinin ilki, Antalya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. ’Lider Atatürk’le Kazandıklarımız’ konulu konferansa, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran konuşmacı olarak katıldı.
TÜRK HALKI ATATÜRK’Ü BENİMSEDİ
Konuşmasında, Osmanlı döneminde yaşananlardan örnekler vererek Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ne kazandırdıklarını anlatan Prof. Dr. Taşkıran, Türk halkının Atatürk’e bağlılığından bahsetti. Türk halkının Atatürk’ü benimsediğini örneklerle ifade eden Prof. Dr. Taşkıran, 90’lı yıllarda Boğaziçi Üniversitesi tarafından yapılan bir ankete göre halkın İslamiyet’ten sonra en büyük manevi değer olarak Atatürk’ü gördüğünü dile getirdi.
ÇOK CİDDİ BİR SİYASİ KAVGA VAR
Bugün Atatürk’ün halkın gözünde itibarsızlaştırılmak istendiğini savunan Prof. Dr. Taşkıran, bunun beyhude bir çaba olduğunu kaydetti. Türkiye’de marjinal sayılabilecek küçük gruplar dışında Atatürk ve Cumhuriyetle kimsenin derdi olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Taşkıran, “O zaman bugünkü siyasi kavganın sebebi nedir? Kavganın aslı şudur; bu kavganın sebebi daha çok demokrasi, daha çok insan hakları, daha çok açılım ve barış söylemleriyle devletin temel niteliklerini değiştirmeye çalışanlarla, bir de buna ’evet bunlar gereklidir ama bunlar bireysel temelde olmalı, etnik temelde bunları yaparsanız ülkeyi böler, parçalarsınız’ diyenlerin mücadelesidir. Bu çok ciddi bir siyasi kavgadır” dedi.
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay’ın, bir panelde “Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yoktur” sözlerine de tepki gösteren Prof. Dr. Taşkıran, “Osmanlı’da Türk çok iyi anlamda değildi. ’İdraksiz Türkler’ tabiri Osmanlı’da en çok kullanılan tabirdi. Osmanlı’da Türk aşağılanırdı. Osmanlı’da Türk’e ’Eşek Türk’ denirdi. Biz şimdi ’Türküz’ diye övünüyorsak bunu Atatürk’le kazandık. Biz milli devlet olmayı ve milliyetimizi, Türklüğümüzü korkmadan, cesurca söylemeyi de yine Atatürk ve arkadaşlarıyla kazandık. Dün bir akademisyen ’Türk ırkı yoktur’ gibi bir laf etmiş, hiç ciddiye alınacak bir tarafı yok bunun. Atatürk ve arkadaşları bize Türklüğümüzle gurur duymayı sağladı” diye konuştu.