X

Cengiz Aslan

Alen Ara Küçükboyaciyan

kütüphaneci, araştırmacı, yazar

15 Kasım 1962 tarihinde doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Kırşehir Çiçekdağı İlçesi’nde tamamladı. Lise yıllarında şiir ve tiyatro sanatına ilgi göstererek Okul panosu için okul gazetesi hazırladı. Ortaokul kompozisyon yarışmasında yazdığı “Mümim’in’in Damı” adlı

Makalesi Çiçekdağı Lisesi’nde iki yıl boyunca edebiyat ders notu olarak okutuldu.

1984’te Ankara Üniversitesi DTCF Kütüphanecilik Bölümü’nü kazandı. 1985’te Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü personel sınavına katılarak başarılı oldu.

‘Devlet Tiyatroları Arşivi Durum İncelmesi’ tezi ile lisansını tamamladı.

1988’de Milli Kütüphane Başkanlığı’na atandı. 1993’te Özbekçe Kiril transkripsiyon kursunu başarı ile bitirdi. İlgisi olan Türk dünyası kültür ve stratejileri üzerine araştırma ve dosyalar hazırladı. Bu konuda kurum ve kuruluşların bilgi ve belge taleplerini koordine etti.

1998’de Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde Araştırmacı kadrosunda görevlendirildi.

Burada Türk Dünyası araştırma Merkezi Çalışmalarına katıldı. “Yeni Avrasya” adlı derginin arşiv ve dokümantasyon sorumluluğunu üstelendi.

2001’de tekrar Milli Kütüphane ’ye atandı. 2004’te “Ulusal ve Uluslararası Cumhuriyet Bibliyografyası”nı hazırlayarak yayımladı.

Daha sonra, 2004’te Çorum İl Kültür Müdür Yardımcılığına ve 2006’da ise Milli Kütüphane Şube Müdürlüğüne atandı.

1998-2004 yılları arasında Türk Dünyası ile ilgili biyografik makaleler ve Türk Kütüphaneciler Derneği’nin yayın organı olan “Türk Kütüphaneciliği” adlı dergide

Kültürel ve mesleki makaleleri yayınlandı.

2007’de “Türk Cumhuriyetleri Milli Kütüphane Başkanları Konferansı”nın kuruluşunu koordine etti. ECO-EKİT toplantıları uhdesinde teşkilatlanması için hazırlanan protokol taslaklarının çerçevesini hazırladı.

2008-2009- Yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği Kütüphane Formatörlüğü kurslarına katılarak edebiyat öğretmenlerinin Kütüphaneci formasyonu ile

Belge ve bilgi hizmetlerinde görevlendirilmesi projelerinde kurs verdi.

2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzman Yardımcıları için tez danışmanlığı görevini gerçekleştirdi. Ahilik felsefesi konusunda seminer ve yarışma jüri üyeliği yaptı.

2012-2013 yılları arasında Avrasya Kütüphaneciler Birliği’nin kuruculuğunu ve kısa bir süre yöneticiliğini gerçekleştirdi.

2006-20015 yılları arasında Türk Edebiyatı, Türk Kültürü, Orkun, TÜRKSOY, Türk Yurdu gibi dergilerde Türk Dünyası ile ilgili makaleleri yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Z Kütüphanelerin
İşlevselliğine yönelik Kütüphane, Bilgi ve Belge Organizasyonu konusunda makale ve rapor hazırlayarak çalıştaylara katkı sağladı. Çeşitli sivil toplum kuruluşu ve belediyelerin

Kütüphane hizmet organizasyonlarını plandı.

Ahi Evran Üniversitesi Kütüphanesi, Kırım Tatar Milli Kütüphanesi ve Türk Dünyası Akademisi çalışmalarına üstün katkılarından dolayı teşekkür ve takdir belgesi verildi. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı

Okul kütüphaneleri konusunda ve Türk Kütüphaneciliğinin mesleki statüsü konusunda pek çok faaliyete katkıda bulunmuştur.

2015 yalında Milli Kütüphane Biyografya ve Bibliyografik Denetim Şubesi’ne atandı. Halen bu şubede kamu görevini sürdürmektedir. Türk kültürü, sanatları, Türk Dünyası Sineması ile ilgisinin sürdürmekte olup, Türk Dünyası’nda önemli tarihi şahsiyetler ve olay ile ilgili araştırma ve makaleleri internet ortamında da yayınlanmaktadır.

Evli ve üç çocuk bası.

Kategoriler: C
Benzer Biyografiler