müzisyen
Caz müziğiyle Robert Kolej’de okuduğu yıllarda tanışmıştır. Konservatuar eğitimi dışında kendi kendini de yetiştirmiş bir ‘autodidact’ olan Sermet, 1945-52 yılları arasında kurduğu caz grupları ve orkestraları ile Türkiye’de modern caz müziğinin temellerini atmış, pek çok müzisyen de yetiştirmiştir. Daha sonra kendini hocalığa ve müzik eleştirmenliğine adayan Sermet, 1959 yılından itibaren Boston’daki dünyaca ünlü Berklee Konservatuarı’nın Türkiye temsilcisi olarak da hizmet vermiştir. Yazıları çeşitli gazetelerde düzenli olarak yayınlanan Sermet, 1965 yılında TRT Ankara Radyosu Batı Müziği Bölüm Müdürü görevine atandı. 1968’de Paris’e yerleşmesine rağmen 1976 yılına kadar Ankara Radyosu’na klasik ve caz müzik programları yollamaya devam etti. 2006 yılında 13. İstanbul Caz Festivali’nde ‘Yaşamboyu başarı ödülü’ Cüneyt Sermet’e verildi. İki çocuk babası Sermet uzun süredir Aydın’ın Didim ilçesinde yaşıyordu.
HAKKINDA YAZILANLAR
Cüneyt Sermet
Cüneyt Sermet, Türkiye’de cazın kilometre taşlarının dikilmeye başlandığı yerdeki, ağır bir-iki taştan biridir. Doğumu, aşağı yukarı Duke Ellington Orkestrası’nın kuruluşu ile aynı yıla rastladığı için, “Ben cazla aynı yaştayım” diyor. Babası Tahsin Sermet, Cumhuriyet döneminin ilk mimarlarından, Ankara’da bakanlık binalarının bir kısmı, Kız Teknik Öğretim Enstitüsü, İzmir Milli Kütüphanesi ve Elhamra Sineması hep onun elinden çıkmış. Oğlunu zaten tanımayan kalmadı. Monako Konservatuvarı Öğretim Üyesi ünlü piyanistimiz Hüseyin Sermet. Cüneyt Sermet sapasağlam bir köprüdür bu iki kuşak arasında.
Cazla Robert Kolej’de okuduğu yıllarda lambalı radyolar vasıtasıyla tanışan Cüneyt Sermet konservatuvara da gitmekle beraber daha ziyade kendi kendini yetiştirmek ve bir “autodidact” olmakla övünmektedir. 1945-52 arası kurduğu küçük gruplar ve büyük orkestra ile Türkiye’de modern caz müziğinin temellerini atan ve pek çok müzisyen yetiştiren Cüneyt Sermet, 1954’de evlenince çok sevdiği kontrbasını bir kenara bırakarak kendini hocalığa ve müzik tenkitçiliğine vermiştir.
1943 yılında Amerika’daki ünlü “Metronome” dergisine yazdığı yazılarla Shelly Manne ve Ed Safranski gibi müzisyenlerin tanınmasını sağlayan ve 1947 yılında Jimmie Lunceford Orkestrası’na bir nevi danışmanlık yapan Cüneyt Sermet, 1959’dan itibaren Boston’daki ünlü Berklee Konservatuvarı’nın da Türkiye temsilcisi olarak bazı Türk müzisyenlerinin orada okumasına yardımcı olmuştur.
1950’lerin ortasından itibaren başta “Milliyet” olmak üzere pek çok gazetede devamlı yazıları çıkmış ve seminerler düzenlemiş olan Cüneyt Sermet, 1965’de Ankara Radyosu caz kısmı şefi olarak ilgiyle izlenen ve ders mahiyetinde olan caz programları yapmıştır. 1968’de Paris’e yerleşmesine rağmen, 1976 yılına kadar Ankara Radyosu’na yine adeta ders mahiyetinde caz ve klasik müzik programları yollamaya devam etmiştir.
VEFAT-HABER
Türkiye’de cazın babası hayatını kaybetti
7.3.2018
Türkiye’de caz müziğinin en önemli isimlerinden olan 93 yaşındaki Cüneyt Sermet, akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi…
Cumhuriyet döneminin ilk mimarlarından Tahsin Sermet’in oğlu olan caz müziği sanatçısı Cüneyt Sermet, Aydın’ın Söke ilçesinde akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü özel bir hastanede yaşamını yitirdi. Dünyaca ünlü piyanist ve devlet sanatçısı Hüseyin Sermet’in de babası olan Cüneyt Sermet’in cenazesi, yarın öğle namazının ardından uzun süredir yaşadığı Didim’de toprağa verilecek.