Britanyalı siyasetçi
1916-1922 arasında başbakan olarak görev yaptı.
1863 yılında İngiltere’nin Manchester kentine bağlı Chorlton-on-Medlock’da doğdu. Hukuk eğitimi gördü. Liberal Parti’ye katıldı. 1905’te kabineye girdi. 1908’de maliye bakanı oldu. İngiltere’de sosyal güvenlik sisteminin kurulmasına öncülük etti. Lordlar Kamarası’nın yetkilerinin kısıtlanmasını savundu. 6 Aralık 1916’da başbakan oldu. I. Dünya Savaşı’nın son iki yılında, beş kişilik “Savaş Kabinesi” ile İngiliz savaş politikasını yönetti. İngiliz devlet adamlarının bir özelliği de Türk düşmanı olmalarıdır. David Lloyd George’a da bunlardan biridir.
8 Aralık 1917 tarihinde General Edmund Allenby (1861-1936) Kudüs’ü alınca, İngiltere Başbakanı olarak Lloyd George, bu başarıyı şöyle yorumlamıştı: Haçlı zaferi. Aynı yıl yani 1917’de yaptığı bir konuşmada dünya gündemini yorumlarken sözü Türklere getirerek şöyle demişti: “Türkiye, cennet Mezopotamya’yı çöle, Ermenistan’ı mezbahaya çevirmiştir.”
Almanya ve Osmanlı İmparatorluğu savaşta yenilince yeni dünya düzenini belirlemekte etkin rol aldı. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulmaması için çaba gösterdi.
*
İzmir’in kurtuluşundan sonra Fahrettin Altay komutasındaki Türk birliği Çanakkale Boğazından İstanbul’a gelmek istedi. Türk ordusu Çanakkale’deki İngiliz kuvvetlerine bir ültimatom vererek geçit hakkı istedi. Başbakan Lloyd George ise ültimatomu reddederek İngiliz kuvvetlerine Türk askerlerine direnme emri verdi. Türkiye’ye karşı sürekli sert bir politika izledi.
Yunanlıların Anadolu’yu işgaline destek verdi. Anadolu’da bir Yunan devleti kurulmasını çok istiyordu. Bunun nedenlerinden biri de ülkesindeki siyasi geleceğinin büyük bir başarı elde etmesine bağlı olduğunu düşünüyordu.
Lloyd George’a göre, Türkiye, kesinlikle Avrupa medeniyetinin dışına atılması gerekiyordu. Çünkü Türkler, Avrupa’da yüzyıllarca kalmasına rağmen Avrupalı olamamış ve Avrupa’nın başına sürekli dert olmuştu.
Kaynaklara göre, Lloyd George, Türklerin Kurtuluş Savaşını kazanması üzerine şöyle demek zorunda kalmıştır: “İnsanlık tarihi birkaç yüzyılda bir dahi yetiştirebiliyor. Şu talihsizliğimize bakınız ki Küçük Asya’da çıktı. Hem de bize karşı. Elden ne gelebilir.”
Kaynak:
Hüdavendigar Onur, David Lloyd George, Dokuz Sütun, 20 Eylül 2021.