X

Fahriye Oya Kuyumcu

Fahriye Oya Kuyumcu

Unvan

Mimar

Doğum Tarihi

17 Ocak 1969

Şehir

Ankara

Burç

Oğlak

Fahriye Oya (Talı) Kuyumcu 17 Ocak 1969 yılında Ankara’da doğdu.

Trabzon Lisesinde aldığı eğitimin ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesinin Mimarlık bölümünden 1990 yılında mezun oldu. Aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini ‘Toplu Konut Tasarımı ve Planlaması Kriterleri’ tezi ile tamamladı. Bir süre özel sektörde çalıştı. Çeşitli ulusal ve uluslararası grafik ve mimari yarışmalara katılarak ödüller kazandı.

Çağdaş ve geleneksel görsel sanatlar ağırlıklı olmak üzere sanat ve sanat tarihi alanında çeşitli araştırma ve proje çalışmaları gerçekleştirdi. Kısa bir dönem gençlerle destek olma misyonu ile sanat galerisi açarak çok sayıda genç sanatçıya destek verdi. Yıllar boyunca bu alanda koleksiyonerlik çalışmaları yaptı.

Halen kendisine ait Kum İnşaat Turizm Ticaret ve Mimarlık Ltd Şti. ofisinde konut ağırlıklı projeler yapmakta olup, çeşitli üniversitelerin mimarlık stüdyolarında yarı zamanlı olarak yer almaktadır.

9 Mart 2020 tarihinde Ali Babacan öncülüğünde kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi‘nin kurucuları arasında yer aldı.

Fahriye Oya Kuyumcu Evli ve iki çocuk annesidir.

İLGİ ALANLARI
1996 yılından beri geleneksel sanatlarımızın özellikle Tezhip, Minyatür, Çini, Kaatı , ve ayrıca mozaik üzerine çalışmalar yaptım. Bu alanların gerek geçmişte gerekse günümüzde mimari de nasıl kullanıldığına ilişkin çok yönlü pek çok çalışma ve araştırma yaparak bunları eserlerimde kullandım.

Bu alanlarda çeşitli sergi kuratörlükleri yaptım. En son kendi sanat faaliyetlerimi bir araya getirdiğim FOYART adıyla kurduğum sanatsal faaliyetler atölyemde hem bu çalışmalara arkadaşlarımla birlikte devam ediyor, hem de sergiler hazırlıyoruz.

En son ‘’Mimar Sinan’ın Muhteşem Yüzyılı’’ adıyla hazırladığımız sergimiz Kültür Bakanımızın adıma yolladığı bir yazı ile onurlandırılmış ve Sergimizin 10 Ocak da Polonya da açılması sağlanmıştır.

1992 yılında ‘’Superimposition ve Hybrid ile Side İçin Müze Modeli’’ projesi ile kazandığım Ulusal Mimarlık Sergisi Ödülü ile başladığım Grafik sanatının mimari sunum tekniklerinde kullanımı çalışmalarımı bu proje ile başka bir noktaya taşıdığımı düşünüyorum.

Şu anda ise öğrenci iken Sayın Yıldız Demiriz’in öğrencisi Sayın Ayşıl Yavuz dan aldığımız bir ders ile ilgi duymaya başladığım ve geleneksel sanatlara olan ilgimle üzerinde çok çalıştığım ‘’İslam Sanatında Geometrik Bezeme’’ temeline dayanan ‘’Zencerek Desenleri’’ üzerine bir kitap hazırlıyorum.

Aynı zamanda Bologna da düzenli olarak verilen Mozaik yapım teknikleri ve renovasyonunu içeren üç workshop a çeşitli tarihlerde katıldım. Halen Bizans dönemi Anadolu mozaikleri üzerine bir başka semineri Bologna da yapılacak bir workshop da sunmak üzere hazırlıyorum.

Bir taraftan da üç bin adete yaklaşan mimari ve sanat içerikli kütüphanemin index çalışmasını hazırlamaya çalışıyorum.

Kategoriler: F
Benzer Biyografiler