Fethi Karamahmutoğlu

Fethi Karamahmutoğlu Biyografisi

Besteci, Araştırmacı Yazar, Şarkı Sözü Yazarı, Müzisyen, Şair, öğretmen

Fethi Karamahmutoğlu, 7 Ekim 1942 tarihinde Giresun ilinin ilçesi Görele’de doğmuştur. Babası Şevket Bey, annesi Ayşe Nazmiye Hanım’dır. Görele Yücel ilkokulunda eğitimine başladı. Babasının memuriyeti nedeniyle; eğitimine Gümüşhacıköy ve Tirebolu’da devam etmiştir. 1950 yılında babasının vefat etmesi sonra tekrar Görele’ye dönmüşlerdir. 1961 yılında lise eğitimini Bandırma Lisesinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1968 yılında mezun oldu.

Üniversiteye başladığı yıllarda, üniversite korosunda ud çalmaya başlar ve müzik yeteneğini geliştirmeye burada devam eder. 1966 yılında TRT’nin açtığı “Stajyer Sanatçı” sınavlarına ud dalında girer ve bu dalda kazanan 4 kişiden biri olur (diğer kazananlar; Teoman Önaldı, Cinuçen Tanrıkorur ve Ergin Kızılay’dır).

Beste dalında ilk denemelerine 1960 yılında başlar ve 1963’te “Bu yoldur pınar yolu” adlı Hüseynî Fantezisi TRT Repertuvar Kurulu tarafından kabul edilen ilk bestesi olur.

Fethi Karamahmutoğlu, 1968 yılında radyodaki eğitiminin ardından kendisinin Erzurum, Çukurova ve Diyarbakır radyolarından birinde çalışma seçeneği sunuldu. Bu önerileri kabul etmeyen Karamahmutoğlu; Milli Eğitim Bakanlığına memleketinde öğretmenlik yapmak istediği talebinde bulundu. Bu talebin uygun bulunması nedeniyle 1968 yılında Görele Lisesi’nde öğretmenlik görevine başladı.

Fethi Karamahmutoğlu, 1971–1972 ders yılının sömestr tatilinde hastalanmasının ardından ve tüberküloz tedavisi görmek için İstanbul’a gitti. 13 ay süren tedavisi sağlık kurulunun en az 5 yıl tedavi gördüğü iklimde görev yapması tavsiye edilince, görevine Fatih Ticaret Lisesinde devam etmek zorunda kaldı. 4 ay kadar bu okulda çalıştıktan sonra 1974–1975 ders yılında Kadıköy kız enstitüsüne atandı.

Fethi Karamahmutoğlu, 1975 yılında sağlık kurulunun aksi yönde ısrarına rağmen İzmir’de askerlik görevini yaptı. Daha sonra Kadıköy kız meslek lisesinde 1984–1985 eğitim yılı sonuna kadar idareci öğretmen olarak görevini sürdürdü.

1981-1982 döneminde TRT İstanbul Radyosu’na sınavla alınan Türk Sanat Müziği Stajyer Sanatçıları’na iki dönem Edebiyat dersleri vermiştir.

Lise I, II ve III. sınıflar için hazırlamış olduğu ders kitaplarını Bizim Edebiyatımız-I, Bizim Edebiyatımız-II, Bizim Edebiyatımız-III adı ile yayımlayarak; Millî Eğitim ve Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıflarına armağan etmiştir.

Bu zamana kadar ara vermemiş olduğu müzik çalışmalarını daha rahat ve anlamlı yapabilmek için 1985 yılında tekrar TRT‘ye başvurdu. Bu başvurusu kabul edildi. Nakl-i memuriyet yoluyla İstanbul radyosunda Türk sanat şefi olarak vazifeye başladı. 1987 yılında Türk Müziği Şubesi Müdürlüğüne getirildi. Aynı radyoda 19994 yılından itibaren Türk müziği uzmanı ve danışmanı olarak görevini sürdürdü.

Klasik Türk Müziği ile sadece bestekâr ve icrâcı olarak değil; teorik yönlerini inceleme bakımından da ilgilenerek, bu alanda araştırmalar yaptı. İyi derecede keman, ud, rebâb çalan Fethi Karamahmutoğlu, müziğin yanında, şiir ve resim sanatlarına da yetenekli idi.

Sadece şarkı formunda değil; beste, ağır semai, yürük semai, kâr vb. sanatlı formlarda, büyük usûl kalıplarında bestelediği da pek çok sözlü eseri ve saz semaîi, peşrev gibi pek çok saz müziği eseri mevcuttur. 20. yüzyılın “Takım” besteleyen sanatçılarından biridir. Pek çok beste yarışmasında çeşitli ödüller kazanmıştır.

Güftelerinin çoğu kendisine ait olan Karamahmutoğlu, müzik konusunda çeşitli inceleme, araştırma ve eleştiri yazıları ile şiir ve denemelerini Güneş Gazetesi (1976), Müzik ve Sanat (1977-1979), Size (1979), Mızrap (1982-1999) dergilerinde yayımladı.

Fethi Karamahmutoğlu, Klasik Türk Müziği ile sadece bestekâr ve icrâcı olarak değil; teorik yönlerini inceleme bakımından da ilgilenmiş, bu konuda araştırmalar yapmıştır. 1980’de Bizim Geleneksel Müziğimiz adlı bir inceleme-derleme kitabı yayımlanmıştır. Daha sonraları bu konudaki birikim ve araştırmalarını daha geniş bir kitapta toplamak istemiştir. Yaşamının son iki senesinde de yayımlamak istediği bestelerini bilgisayar ortamında notaya almışsa da ömrü yetmemiştir.

Bunca bestesi içerisinde en çok bilinen ve halk tarafından en çok sevileni sözü ve müziği kendisine ait olan ödüllü, Hicaz makamındaki şarkısı “Hiçbirşeyde gözüm yok” mısrasıyla başlayan ve aynı adı taşıyan bestesidir. 1988 yılında yılın şarkısı ödülünü alan Hicaz şarkısı: “Hiçbir şeyde gözüm yok/ Sen yanımda ol yeter/ Kapkaranlık odama/ Mehtap gibi dol yeter” dizelerini taşımaktadır.

1969 yılında kendisi ile aynı memleketten olan Halide Hanım ile evlendi. Handan adında bir kız ve Ömer Kürşâd adında bir oğlu vardır.

Fethi Karamahmutoğlu, 7 Ekim 1999 tarihinde İstanbul’da 57 yaşında ölmüştür.

Yaşamını öğretmenlik ve müzikle dolu geçen Fethi Karamahmutoğlu, TRT repertuarında Alaeddin Yavaşca’dan sonra 377 adet bestesi ile 2. sırada bulunmaktadır.

Kitapları:
1980 – Bizim Edebiyatımız, Bizim Geleneksel Müziğimiz

Hiçbir şeyde gözüm yok :
Hiçbir şeyde gözüm yok sen yanımda ol yeter
Kapkaranlık odama mehtap gibi doğ yeter
Yağmur vururken cama dalarken gece gama
Özleyen kollarıma usulca sokul yeter
Sızlayan her yerimin, şu çileli serimin
Sahipsiz dertlerimin çaresini bul yeter
Yağmur vururken cama dalarken gece gama
Özleyen kollarıma usulca sokul yeter