Geert Wilders Biyografisi
Hollanda’da, aşırı sağcı Partij van de Vrijheid’in (Özgürlük Partisi) başkanıdır.
Geert Wilders, 6 Eylül 1963 tarihinde Venlo, Hollanda’da 4 kardeşin en küçüğü olarak doğmuştur. Babası Hollandalı, annesi Endonezya kökenlidir. Orta öğrenimini Mavo ve Havo ortaokulunda ve lise Venlo’da aldı. Üniversite eğitimini Open University in the Netherlands’da tamamladı. Gençliğinde İsrail’e gitti ve iki yıl orada kaldı.
Hollanda’da bir şehir olan Utrecht’te yaşarken sinde çalıştı. Bu sıralarda siyasete karşı ilgi duydu ve Özgürlük ve Demokrasi Halk Partisi saflarına katıldı. 1990 ile 1998 yılları arasında parti lideri Frits Bolkestein’nın asistanı olarak görev yaptı. Bu süre boyunca, İran, Suriye, Ürdün, Mısır ve İsrail dahil Ortadoğu’yu dolaştı.
1997 yılında Hollanda‘nın Utrecht şehrinde Utrecht belediye meclisine Özgürlük ve Demokrasi Halk Partisi (VVD) için seçildi. 1998 yılında ise yine aynı partiden Hollanda Parlamentosu’na milletvekili seçildi. 2002 yılında VVD’nin kamuoyu sözdi. Ancak, aşırı İslam karşıtlığı yüzünden ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda, partisinin grup görüşüne muhalefet ettiği için partisinden ayrıldı ve 3 Eylül 2004 tarihinde tek kişiden oluşan kendi grubunu Groep Wilders (Wilders Grubu) kurdu. Daha sonra 22 Şubat 2006 tarihinde adını değiştirerek Partij voor de Vrijheid (Party for Freedom) (Özgürlük Partisi) yaptığı partisini kurmuştur.
2004 yılında parti içinde yaşanan bazı tartışma ve olaylar, Wilders’in siyasal yöneliminin göstergesi olması bakımdan oldukça önemli. Wilders, bir arkadaşıyla (Gert-Jan Oplaat) parti içi tartışmaları teşvik etmek amacıyla 10 maddelik bir manifesto yayınladı. Manifestoda yer alan maddeler, partiyi daha aşırı sağ bir çizgiye çekecek niteliktedir. Bu manifestoda “radikal Müslümanların sınır dışı edilmesi, üç kez suç işleyen kişilere müebbet hapis cezası verilmesi, gelişme yardımlarının yarıya indirilmesi, sol partilerle asla bir koalisyon hükümetinin kurulmaması ve nihayet Türkiye’nin AB’ye hiç zaman alınmaması” gibi daha çok aşırı sağcı söyleme uygun düşen önlemler öneriliyordu.
Geert Wilders, Hollanda’da aşırı sağcı Partij voor de Vrijheid (Party for Freedom) (Özgürlük Partisi) başkanıdır. 1998 yılından beri Hollanda Parlamentosundadır.
Geert Wilders’in partisi 2006 genel seçimlerinde Hollanda parlamentosunda 150 sandalyenin dokuz sandalyesini kazandı ve parlamentoda beşinci en büyük parti oldu. 2010 genel seçimlerinde üçüncü büyük partisi haline gelerek 24 sandalye kazandı. 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 26 sandalyenin dördünü kazandı.
Geert Wilders, 31 Temmuz 1992 tarihinde Macar kökenli eski bir diplomat olan Krisztina Marfai ile evlendi.
Geert Wilders, Müslümanlardan nefret etmiyorum, İslam’dan nefret ediyorum” diyerek görüşlerini dile getirerek İslam’ı eleştirmektedir.
Geert Wilders’in söylemlerinden bazıları :
AB’nin Hırvatistan dahil her türlü yeni üyeyi kabul etmesine karşı çıkıyoruz. Her şeyin ötesinde, Türkiye’nin üyeliğine hayır diyeceğiz. Türkiye bir komşu olabilir, ama ailenin bir parçası olamaz. Ordu olmasa, Erdoğan’ın partisi sayesinde, İslamcılar ülkeyi yönetirdi. Türkiye’nin üyeliği AB’nin içine Müslüman bir Truva atı girmesi ve Suriye, İran gibi suçlu devletlerle komşu olmamız anlamına gelir.
Benim derdim Müslümanlarla değil İslam’la…
Hollanda halkının özgürlüğü için mücadele ederken kendi özgürlüğümü yitirdim. Benim için bugün ya da yarın normal bir hayat olamayacağını biliyorum.
Hıristiyanlık, Yahudilik ve hümanizmin geleneklerini İslami geleneklerle karşılaştıranların farkı görmek için Einstein olmasına gerek yok.
İslam’ın totaliter ve şiddet dolu bir ideoloji olduğuna inandığımız için üzerimize bu etiketler yapıştırılmamalı. İslam bir dinden çok bir ideolojidir, komünizm ve faşizmle karşılaştırılabilir. İslam özgürlüğümüzü tehdit etmektedir.
Kuran’daki Yahudi karşıtı kısımlar Kavgam kitabındakinden daha fazla.
Sorunun temelinde faşist İslam, Allah ve Muhammed’in hasta ideolojisi var; bu ideolojinin kaynağı da İslami ‘Kavgam’ (Mein Kampf) yani Kur’an’dır.
Türkiye’nin ucube bir başbakanı var. (Recep Tayyip Erdoğan‘a ithafen)