George Boole Biyografisi
George Boole’un çalışmalarını kullananlar dijital çağın temellerini attı. Birçok otоrite tarafından George Boolе ‘bilgisayar biliminin babası’ olarak kаbul ediliyor.
George Boole, 2 Kasım 1815 tarihinde Lincoln, İngiltere’de John Boole, Mary Ann Joyce çiftinin oğlu olarak doğmuştur. Babasından aldığı derslerden öğrendikleri ile yirmi yaşına gelince bir özel okul açtı. Burada matematik öğretmenliği yaptı.
1847 yılında “Mantığın Matematik Analizi” adlı bir çalışması yayınlandı. Bu eser matematikte yeni bir çığır açmış ve Boole da kesin bir üne kavuşmuştu. 1849 yılında matematik profesörü oldu.
Birçok otоrite tarafından ‘bilgisayar biliminin babası‘ olarak kаbul edilen Boolе, matematik ve mantığın yanısıra edebiyat, felsefe ve ilahiyat ile de ilgilenmiş ve bu konulаr hakkında çeşitli çalışmalar yapmıştır.
İki-değerli Aristotales mantığını matematiksel temellere oturtan simgesel mantığı yaratmışttı. Buna Boole mantığı, Boole cebiri, matematiksel mantık, simgesel mantık, vb adlar verilmektedir. Boole cebiri günümüzde sık sık kullandığımız arama motorlarının temel mantığını oluşturmaktadır.
George Boole, 8 Aralık 1864 tarihinde İrlanda, Cork, Ballintemple’de 49 yaşında ölmüştür. Bir konferansa yetişmek için uzun süre yağmur altında yürümüş ve dersi de ıslak elbiseleri ile anlatması sonucu zatüreeye yakalanarak hayatını kaybetmiştir.
1842 yılında dönemin en ünlü matematikçi ve mantıkçılarından biri olan Augustus De Morgan ile tanışan ve mektuplaşma aracılığıyla birlikte çalışan George Boole, 1844 yılında cebirin diferansiyel denklemlerin çözümünün uygulanmasında geliştirdiği metod için İngiliz Kraliyet Derneği’nin madalyasını almış ve matematik dünyasında büyük bir ün kazanmıştır. Bundan üç yıl sonra tarihte modern sembolik mantığı ilk kez içeren kitabı “Mantığın Matematiksel Analizi” (The Mathematical Analysis of Logic) yazmıştır. 1854 yılına gelindiğinde ise en ünlü çalışması Düşüncenin Kanunları’nı (An Investigation of The Laws of Thought, on Which are Founded the Mathematical Theories of Logic and Probabilities) yayınladı. 1860 yılında yayınladığı son kitabı Sonlu Farklılıkların Kalkülüsü Üzerine Bir Çalışma (Treatise on the Calculus of Finite Differences) günümüzde bile hala bu konunun en önemli kitaplarından biridir.
George Boole,1855 yılında Mary Everest Boole ile evlendi. Ethel Lilian Voynich, Alicia Boole Stott, Lucy Everest Boole, Margaret Taylor, Mary Ellen Boole Hinton adlarında 5 kızı oldu.
Kitapları :
1847 – “Mantığın Matematiksel Analizi” (The Mathematical Analysis of Logic)
1854 – Düşüncenin Kanunları (An Investigation of The Laws of Thought, on Which are Founded the Mathematical Theories of Logic and Probabilities)
1860 – Sonlu Farklılıkların Kalkülüsü Üzerine Bir Çalışma (Treatise on the Calculus of Finite Differences)