Giacomo Giralomo Casanova Biyografisi
Casanova evrensel olarak kadınların gönüllerini fethetmedeki becerisiyle tanınır. Casanova bir efsane, bir hayali kahraman değil, gerçekten yaşamış, tarihin bildiği en ünlü çapkınlardandı.
Giacomo Giralomo Casanova, 2 Nisan 1725 tarihinde Venedik, İtalya’da doğmuştur. Annesi aktör Zanetta Farussi, biyolojik babası Michele Grimani’ydi. Soyadını ise, annesinin eşi, aktör ve dansçı Gaetano Giuseppe Casanova’dan almıştır. Gerçek babası Michele Grimani olarak bilinen Patrik ailesinin bir üyesiydi ve bir zamanlar ikisinin de çalışmış olduğu San Samuele tiyatrosunun sahibiydi. (Casanova 6 çocuktan en büyüğüydü-Francesco (1727) evlilik dışı dünyaya gelmişti, diğer 4 çocuk Giovanni Battista (1730), Faustina Maddalena (1731), Maria Maddalena Antonia Stella (1732) ve Gaetano Alvise (1734) Gaetano’nun çocuklarıydı) Casanova’nın kendisi birçok evlilik dışı çocuğa babalık yapardı ama kendi anne babası gibi onlara gereken ilgiyi hiçbir zaman vermedi.
Annesinin ikinci eşi Gaetano 1733 yılında ölmeden önce asıl babası Grimanis’e ailesine bakması için yalvarması Casanova’nın Padua‘da yatılı bir okula gönderilmesinin nedeni olur. Böyle bir zamanda sadece orta veya üst sınıf bir ailenin oğlunu okula göndermesi normal karşılanan bir durumdur.
Karşı cinsiyetle ilk burada iletişime geçti; 11 yaşındayken öğretmenin kızı bir anda ona ilk cinsel doyumunu verdi. 16 yaşında Hukuk doktorasını aldığı Padua Üniversitesi‘nden ahlak felsefesi, kimya, matematik ve hukuk dersleri gördü.
Anadili İtalyancanın yanı sıra Latince, Eski Yunanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca ve İbranice de konuşan Casanova, 16 yaşındayken Hukuk doktorasını almıştı. Hukuk öğreniminin yanı sıra felsefe, matematik ve kimya dersleri de görmüştür. Bir teolog ve kemancı olmasının yanı sıra kimya, tıp, astroloji ve simya gibi çeşitli alanlarda da uzmandı.
Casanova 1740 yılında Venedik‘e geri döndüğünde, kilise hukuku kariyerine bir papaz olarak kilisede başladı. Dans eden, eskrim ve binicilik yapan Casanova’nın kilisede başlayan kariyeri, adının karıştığı skandallardan dolayı uzun sürmedi.
Bir süre Venedik Cumhuriyeti’nde asker olarak görev yaptı. Korfu’da kısa bir süreliğine kaldıktan sonra İstanbul‘a gitti. Ancak yükselmenin zor ve görevin sıkıcı olduğunu düşünen Casanova, görevli olarak gittiği İstanbul’dan tekrar Venedik’e döndü. Sonrasında kısa bir süre için babası Grimani’nin sahibi olduğu San Samuele Tiyatrosu’nda kemancı olarak çalıştı.
21 yaşında, Venedikli Bragadin ailesinden bir soylunun hayatını kurtarması, Casanova’yı varlıklı hale getiren olayların ilkiydi. Diğer büyük olay ise, Paris’te kazandığı piyangoydu. Ancak bu kazancı, parasını bir ipek fabrikasına yatırarak kazandığı tüm parayı kaybetti. Ancak bir skandalın ardından Venedik‘ten ayrıldı.
Venedik’te doğan ancak yaşamı boyunca Avrupa’nın neredeyse tüm başkentlerini gezdi. İsmi sayısız skandala karışan ve gittiği şehirlerin pek çoğundan kovuldu. Paris, Dresden, Prag ve Viyana‘da vakit geçirdikten sonra 1753’te memleketi Venedik‘e döndü. Sayısız yolculuklarında Papa Clement XIII, Prusya hükümdarı Büyük Frederick, Fransa Kralı XV. Louis‘in metresi olan Madame de Pompadour, Büyük Katerina, Voltaire, Johann Wolfgang von Goethe, Wolfgang Amadeus Mozart ve Benjamin Franklin gibi pek çok ünlü isimle tanışmıştır.
Giacomo Giralomo Casanova, tarihin en erotik kahramanı, bir maceraperest ve serüvenci olmasının yanı sıra dönemin entelektüellerindendi ve bir yazardı. En büyük ününü kadınları ve erkekleri baştan çıkartmak konusunda elde etmiş olsa da Padova Üniversitesi’nden doktora sahibiydi.
Yirminin üzerinde kitabı ve oyunu bulunan Casanova, çapkınlığı ve zekasının yanı sıra kumarbazlığıyla da ünlüydü. Servetini sayısız defa kaybedip geri kazandı. Yaşamının çoğunu çalışarak değil, kumar oynayarak ve dostlarından para alarak sürdürdü.
1755 yılında, 30 yaşındayken Venedik‘te Inquisitori di Stato’da büyüye olan ilgisinden dolayı tutuklandı ve Doge’ın Sarayı’nın hemen yanındaki ünlü cezaevi “I piombi” (Kurşunlar)’de mahkûm edildi. Cezası 5 yıldı ancak, hapishanedeki birinci yılında 1 Kasım 1756 tarihinde The Leads’ten (Piombi cezaevi) kaçan ilk mahkum oldu.
Torino’da ve Trieste’de uzun bir süre kaldı ve sonunda 1774 yılında bağışlanarak Venedik’e döndü. 1782 yılında Venedik’le bir kere daha bozuştu ve Trieste’ye geçti; oradan Paris’e gitti, onu şatosuna götürerek kitaplığının yönetimini veren ve Ligne prensinin yeğeni olan Waldstein kontu ile ilişki kurdu.
Fransızca olarak 1788 yılında yazdığı Histoire de ma Fuite des Prisons de Venise gu’on Apelle les Plombs’u (Kurşun Adı Verilen Venedik Zindanlarından Kaçışımın Hikayesi) ve bazı başka kitaplarını burada bastırdı.
Giacomo Giralomo Casanova’nın en büyük eseri, Hayatımın Hikayesi (Histoire de ma vie) ismini taşıyan otobiyografisidir. Kitabı, 1785 yılında Kont Joseph von Waldstein’in kütüphanecisi ve imparatorluk haznedarı olarak emekliye ayrıldığı Dux Kalesi, Bohemya’da kaleme almıştır. Hayatımın Hikâyesi’nde, Casanova’nın hem kadınlarla hem de arkadaşlarıyla olan ilişkilerinin yanı sıra dönemin sosyal hayatı, toplumsal kuralları ve Casanova’nın düşünsel dünyası açıklıkla anlatılmaktadır. Casanova, otobiyografisinde cesur denebilecek kadar dürüst davranmıştır.
Kaleme aldığı anılarında 122 kadınla cinsel beraberlik yaşadığını yazar.
Çoğu zaman, ilişkisi olan kadınlarla yaşadığı birlikteliklerden dolayı; roman yazarı Lord Byron’ın kurgusal roman karaktereri Don Juan’a benzetiliyor olsa da, bu kadınlarla uzun süreli arkadaşlıklar kurduğu biliniyor. Ayrıca Don Juan’ın aksine aşk maceraları, yaşamının ve karakterinin ancak bir yönüdür. Casanova ismi, Don Juan’da da olduğu gibi çapkın ve gönül çelen anlamlarında kullanılmaya devam etmektedir.
Giacomo Giralomo Casanova, 4 Haziran 1798 tarihinde Duchcov, Bohemia Çekya’da 73 yaşında ölmüştür.
Casanova evrensel olarak kadınların gönüllerini fethetmedeki becerisiyle tanınır. Casanova bir efsane, bir hayali kahraman değil, gerçekten yaşamış, tarihin bildiği en ünlü çapkınlardandı.
Günümüzde kadınları etkileme sanatına sahip çapkın erkeklere verilen sıfatın istemeden de olsa yaratıcısı oldu.
Casanova’nın hayatını anlatan çok sayıda film çekilmiştir. Bu filmlerin neredeyse tamamı kadınlarla olan ilişkisini konu almıştır.
Kitapları :
1788 – Hayatımın Hikayesi (Histoire de ma vie)
Hayatını anlatan filmlerden bazıları;
– – Casanova (1918, Alfréd Deésy)
– The Loves of Casanova (1927, Alexandre Volkoff)
– The Sins of Casanova (1955, Steno)
– Fellini’s Casanova (1976, Federico Fellini)
– Giacomo Casanova: Childhood and Adolescence (1969, Luigi Comencini)
– Casanova (2005, Lasse Hallström)
– Casanova Variations (2014, Michael Sturminger)