Gorgias Biyografisi
Doğa felsefesine karşı düşünceler geliştirmiştir.
Gorgias, Lentini, M.Ö. 483 yılında bir Yunan kolonisi olan İtalya’nın Sicilya adasında Lentini kentinde doğmuştur. M.Ö. 427 yılında olan Pelaponez Savaşı sırasında Atina‘ya geldi. Yaptığı konuşmalarla iyi bir Hatip olarak tanındı.
Empedokles‘in öğrencisi olmuştufesini hem de hitabet sanatını öğrenmiştir. Doğa felsefesine karşı düşünceler geliştirmiştir. Bu sanattaki ustalığıyla Atina‘da önemli etkilerde bulunmuş ve bu sanatın en önemli geliştiricilerinden biri olmuştur. Elea Okulu’nun diyalektik anlayışı üzerinde derin bir etkisi olduğu belirtilmektedir.
Yokluk Üstüne ve Helen’e Övgü adlı eserlerin sahibi olan Gorgias, kendisini bir görecelikle sınırlamayarak, gerçek bir hiççiliğin ve kuşkuculuğun savunucusu olmuştur. Hiçbir değerin var olmadığını, bilginin mümkün olmadığını, insanlara ikna yoluyla her şeyin kabul ettirilebileceğini, zira insanların bilgiden yoksun olduklarını söyleyen Gorgias, ikna sanatına, sözün terbiye edilip geliştirilmesine büyük bir önem vermiştir.
“Hiç bir şey yoktur; bir şey varsa bile bilinemez; bilinse bile başkalarına bildirilemez.”
Gorgias doğru bilginin imkansızlığını açık seçik ileri sürmekte ve bu sözleriyle de felsefede Septisizm denilen öğretinin başlamasına düşünsel ortam hazırlamaktadır. Platon retoriğin özünü ve değerini araştırdığı Gorgias diyalogunda onun retorikçi yanını över. Gorgias şiire rakip olabilecek etkili bir düzyazı geliştirmeye çalışmış ve bu amaçla üslup çalışmalarını retoriğin önemli bir bölümü haline getirmiştir.
Gorgias, Larissa, M.Ö. 376 yılında Yunanistan’da 107 yaşında ölmüştür.