Gunter von Hagens Biyografisi
Canlı insan dokusunu ölümden kısa süre sonra plastination adını verdiği bir yöntemle bozulmadan saklamayı bulan Alman anatomi bilgini. Body Worlds adını verdiği anatomi sergisi ile bütün dünyayı dolaşan Hagens, Türkiye’de de sergisini açmış, hayranlıktan korkuya kadar uç noktalarda pek çok tepki almıştır.
Gunter von Hagens, 10 Ocak 1945 tarisch, Polonya’da dünyaya geldi. Henüz 5 günlükken Rus askerlerden kaçan ailesi ile beraber Almanya sınırına doğru yolculuğa çıkan Hagens, babasının Alman SS birliklerinde aşçı olarak çalışması sayesinde savaşın yıkımından ailesi ile Doğu Almanya’ya kaçabildi ve de çocukluğunu bu ülkede geçirdi. Berlin’de uzun yıllar kalan aile, daha sonra Hagens’in 19 yaşına kadar yetişeceği Greiz adlı ufak bir kasabaya taşındı.
Kan pıhtılaşma bozukluğu (Hemofili) hastası olan Hages, ufak bir yaralanmanın ardından altı ay boyunca hastanede kalmak zorunda kaldı; bu dönemde tıp bilmine olan ilgisi gelişti ve de liseden sonra Jena Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kayıt oldu. Komünizm ve Sosyalizm karşıtı tavırları yüzünden okulda tanınan bir siyasi kimliğe kavuşan Hagens, 1969 yılında Çekoslavakya’nın işgale uğramasının ardından Almanya’dan kaçmaya çalışırken yakalandı ve de iki yıla yakın bir zamanı hapishanede geçirdi.
1970 yılında hapisten çıkmasının aamlayan Hagens, 1975 yılında ise Heidelberg Üniversitesi’nden doktorasını aldı. İki yıl kadar bu üniversitede pataloji ve anatomi dallarında çalışan Hagens, asıl ününü ise 1977 yılında icad ettiği ve 1978 yılında patentini aldığı plastination (ölü dokuları plastikle kaplayıp anatomi amaçlı kullanmak) yöntemi sayesinde kazandı. Yıllar içerisinde bu tekniği ilerleten Hagens, 1993 yılında Heidelberg’de dünyanın ilk Plastination İnstitüsünü hayata geçirdi.
İlk icadının ardından 20 yıl boyunca sınırlı bir kullanımı olan teknik, sadece vücudun ufak parçaları üzernde işe yarıyordu; bu da tıp öğrencileri dışında pek fazla ilgi görmemekteydi. 1990’lı yılların ortalarında bütün bir ölü insan kadavrasını bu yöntemle sabitleyerek korumayı başaran Hagens, ilk sergisini 1995 yılında Japonya’da açtı. Sergi olmanın yanı sıra tıp öğrencileri için de büyük bir önem taşıyan Body Works adlı çalışma, dünyanın her tarafından Hristiyan, Müslüman ve Yahudi din adamlarının büyük tepkisiyle karşılaşsa da, toplamda 26 milyonun üzerinde izleyiciye ulaşmayı başardı.