Gürol Ağırbaş Biyografisi
Gürol Ağırbaş, 1966 yılında İstanbul’da doğmuştur. Babası müzisyen Salim Ağırbaş, abisi Perküsyonist Birol Ağırbaş’dır. Ağırbaş ailesi müzisyenlerle doludur. Babasının yanında, dedesi İsmail Ağırbaş, eski caz ortamında saksofon çalarken, amcası Yüksel Ağırbaş da davul çalmaktadır. Abisi Birol Ağırbaş ise müzik dünyamızın gözde perküsyoncularından biridir.
Gürol Ağırbaş, böyle bir ailenin içinde büyüse de, lise mezuniyetine kadar müzikle hemen hiç bağı olmadı. Lise eğitimini Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi Döküm Bölümü’nde tamamladı. Bu mesleği icra etmekten vazgeçince, devreye müzisyen baba girip onu bas gitar çalması için yönlendirdi.
İlk profesyonelliğe İzzet Uğurlu Orkestrası’nda adım attı. 1980 başlarında Fındıkzade Saray Düğün Salonu’nda çaldılar. Gerçek anlamda bir profesyonel ortama gidişinde, yıllarca çaldığı İbrahim Şahin Orkestrası’nın payı çoktur.
Daha sonra oluşturdukları caz rock orkestrası ile Reşat Kulüp’de çaldılar. Müzik dağarcığının oluşup, pekişmesinde önemli bir duraktır bu. Çünkü, bu grupta, Kerim Çaplı, Sinan Erkoç, Tarık Sezer, Cengiz Özdemir, Turhan Üğrük gibi önemli müzisyenler vardır.
Müzik kariyerine profesyonel olarak 1983 yılında 18 yaşında iken Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye seçmelerinde besteci olarak başladı. Bestelediği şarkı Hakan Sıvacı’nın seslendirdiği “Boğaziçi” finale kalmış ancak Türkiye’yi temsil hakkını Çetin Alp‘in seslendirdiği “Opera” şarkısı kazanmıştı. Gürol Ağırbaş’ın yeteneğinin farkına varan Onno Tunç, Ağırbaş’ı Sezen Aksu için kurulan orkestraya aldı. Bu çalışma bir kaç yıl sürdü.
Gürol Ağırbaş’ın üç ay süren bir konservatuar deneyimi de oldu. Ancak askerliği yüzünden öğrenimini sürdüremedi. Orduda Armoni Mızıkası’na görev aldı. Bu süreçteki en önemli olay, Turhan Yükseler’le tanışmasıdır. Gürol Ağırbaş, askerlikten sonra Turhan Yükseler’in profesyonel grubunun bir üyesi oldu. Çeşme, Kuşadası ve Eurovision gibi birçok organizasyonda yer aldılar.
Oya – Bora (Oya Küçümen ve Bora Ebeoğlu) ile çalıştı. Yıllar içinde, uzun süre, Kayahan, Nilüfer, Ajda Pekkan, Zülfü Livaneli, Grup Gündoğarken gibi isimlere sahnede eşlik etti. Basçılığı da bir yandan devam etmiş. Aranjör, besteci ve söz yazarı olarak müzik hayatına devam etmiştir. 1989’lu yılların sonlarında kendi bestelerini üretmeye başladı.
Zuhal Olcay’ın “Başucu Şarkıları” albümü için düzenlemeler yaptı.
Türkiye’nin en tanınmış bas gitaristlerinden biri olan Gürol Ağırbaş, çeşitli Türk pop müziği albümlerinde çalmıştır. 1995 yılında Türkiye’nin ilk solo basgitar albümü Bas Şarkıları’nı çıkartmıştır. Yakın müzisyen arkadaşlarının desteğiyle yaptığı besteler bir albüm tasarımına dönüştü. Ancak uzun yıllar yapımcı arayan Ağırbaş’ın projeden vazgeçtiği bir dönemde yapımcı Osman Bayşu’yla tanışması sonucunda albüm, 1995 yılında “Bas Şarkıları” adıyla yayınlandı.
Türkiye’de bir basçının çıkan ilk profesyonel solo albümüdür. Bas’ı merkez yapan ilginç bir sound çıkmıştır ortaya. Yani, kendine özgü, melodik cümleleri olan ‘Bas Şarkıları’dır bunlar. Kendine özgü bir stil oluşturmuş nadir müzisyenlerden biridir artık.
Gürol Ağırbaş, Eylül, 1994 yılında Demet Sağıroğlu‘nun seslendirdiği Arnavut Kaldırımları isimli şarkının bestesini yapmıştır.
1996-1997 sezonuyla birlikte yalnızca kendi grubuyla ve Bülent Ortaçgil Grubunda çaldı.
‘1998 yılında, “Bas Şarkıları İki” piyasaya çıktı. Albümde Cem Aksel, Birol Ağırbaş, Vural Şerifoğlu, Ozan Doğulu gibi eski yol arkadaşlarının yanında, Erkan Oğur, Ahmet Mısırlı, Akın Eldes, Kubat gibi isimler konuk olarak yer aldı. Albümdeki ‘108’ adlı bir bestenin sözleri Bülent Ortaçgil’indir.
Gürol Ağırbaş etkileyici bir basgitar virtüözü olmasının yanında besteleri ve sözleri ile iyi bir şarkı yazarıdır.
2010 yılında çıkardığı unutulmaz film müziklerini Anadolu’nun sesiyle yeniden düzenlediği “Köprüler – Beyaz Perde” adlı albümünde 12 sinema filminden ilham aldı.
KÖPRÜLER / Beyaz Perde
1. Eternity And a Day (Sonsuzluk Ve Bir Gün)
2. Pulp Fiction (Ucuz Roman)
3. Scent Of a Woman (Kadin Kokusu)
4. The Last Of The Mohicans (Son Mohikan)
5. A Throw Of Dice (Sessiz Film)
6. Zorba The Greek (Zorba)
7. Jy Suis Jamais Alle (Amelie)
8. Conquest Of Paradise 1492 (Cennetin Keşfi)
9. Children Of Sanchez (Sanchezin Çocukları)
10. Arizona Dream (Arizona Rüyası)
11. Chariots Of Fire (Ateş Arabaları)
12. The Godfather (Baba)
Albümleri :
1995 – Bas Şarkıları
1998 – Bas Şarkıları “İki”
2006 – Köprüler – İki Dünya
2010 – Köprüler – Beyaz Perde
2018 – Bas Şarkıları 3
Müziğini yaptığı filmler :
2003 – Mühürlü güller (TV Dizisi)
1993 – Aynalar Suiti (Kısa film)
Sözlerini Demet Sağıroğlu’nun yazdığı, bestesini Gürol Ağırbaş’ın yaptığı ‘Arnavut Kaldırımı’ adlı eserin 3 ayrı televizyon kanalındaki ‘O Ses Türkiye’, ‘O Ses Çocuklar’ ve ‘Rising Star’ adlı yarışmalarda 16 kez izinsiz kullanılmasıyla ilgili Acun Ilıcalı’ya açtığı telif davasını 2020 yılında kazandı. Mahkeme, 55 bin 200’er lira tazminatın 7 yıllık faiziyle Acun Medya Prodüksiyon şirketinden alınarak Demet Sağıroğlu ve Gürol Ağırbaş’a ödenmesine hükmetti.