X

Hakan Fidan

Hakan Fidan

MİT Müsteşarı

1968 yılında Ankara’da doğdu. Uluslararası ilişkiler ve güvenlik konusunda uzman. 1986-2001 yılları arasında 15 yıl süreyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yaptı. Almanya’daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargâhı’nda yurtdışı görevinde bulundu. 2003-2007 yılları arasında Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı görevini yürüttü. Doktora yaptı. Yabancı ve yerli birçok üniversitede ders verdi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.

HABER

Biz kolay kolay adam yemeyiz
16 Eylül 2011

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, internet ortamına düşen PKK-MİT görüşmesinin kim tarafından sızdırıldığına ilişkin soru üzerine şu açıklamayı yaptı: Kimin yaptığına dair bir bilgim var diyemem. İncelemeleri yapması için Hakan Bey’e ‘Tunus ve Libya bölümlerine katılma, Ankara ‘ya dön’ dedim. Malum çevrelerin geçmişte de Hakan Bey’i hedef aldığı biliniyor. Sızma nasıl olmuş onu araştırıyoruz. Ama hatası da olsa Hakan Bey’i böyle nedenlerle harcamayız. Biz kolay kolay adam yemeyiz. Bu, sızdıranların içlerindeki art niyeti ortaya koydu. Bu kimseye bir şey kazand ırmaz.

HABER

MİT Kanunu’nda değişiklik yasalaştı
Yeni Şafak 17.02.2012

TBMM Genel Kurulunda, MİT Kanunu’nda değişiklik yapan kanun teklifi kabul edildi.
Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda değişiklik yapan teklif, 12,5 saat süren görüşmelerin ardından 63 ret oyuna karşın, 266 oyla kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, MİT mensupları veya Başbakan tarafından belirli bir görevi yerine getirmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenler, görevin niteliğinden doğan veya görev sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlı olacak.

Bu kişilerin, özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılmasında da Başbakanın izni aranacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da Başbakanın iznine bağlı olma hükmü uygulanacak.

TBMM Genel Kurulu, dün saat 13.00’da başlayan çalışmasını bugün 05.50’de tamamlayarak, yaklaşık 17 saat mesai yaptı. MİT Kanununda değişiklik yapan teklifin görüşmelerine ise dün saat 17.30’da başladı.

Teklifin kanunlaşmasından sonra Meclisin bugün çalışmamasını içeren Danışma Kurulu önerisi de Genel Kurulda kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, 21 Şubat Salı günü saat 15.00’de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

HABER

Anlatabileceklerim bu kadar
Hürriyet 4 Ocak 2013

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye’nin yurtdışında görev yapan büyükelçilerine, PKK’yla mücadelede istihbarat boyutu ile Abdullah Öcalan ile İmralı cezaevinde yapılan görüşmeler konusunda bilgi verdi.

Marriott Oteli’nin Ancyra Salonu’nda Fidan sunum yaparkan özel güvenlik önlemleri alındı, uzaktan dinlemeyi engellemek için sinyal kesici cihazların çalıştırıldı. Fidan sunumda Abdullah Öcalan ile İmralı Cezaevi’nde yapılan görüşmeler konusunda da ana hatlarıyla bilgi verdi.

Fidan, Öcalan’ın terör örgütü mensupları üzerinde önemli etkisi olduğunu, örgüt üyeleri çoğunluğu tarafından hala “kült bir lider” olarak görüldüğünü söyledi. Örgütün silah bırakması için yapılan temaslarla ilgili değerlendirmede bulunan Fidan, “Öcalan, terör örgütünün silah bırakması konusunda hala oldukça önemli bir figür” dedi.

YENİ BİR SÜREÇ DEĞİL

Fidan, yapılan görüşmelerin ve müzakerelerin yeni bir süreç olmadığını, daha önce de bu yönde temasların yapılmış olduğunu ifade etti. Örgütün silah bırakmasının kısa vadede sağlanmasının zorluğu üzerinde duran Fidan, “Öcalan ile uzlaşma sağlansa bile sorunun kısa zamanda çözümü zor” dedi.

Fidan, “PKK, ilk kurulduğu dönemdeki PKK değil. Zaman içinde örgütün yapısı değişti. Yabancı ülke vatandaşlarının katılımları oldu, Suriye’den örgüte katılımlar oldu, bunların etkisi arttı” diye konuştu.

Fidan, MİT’in yeniden yapılanması çalışmaları çerçevesinde dış istihbarata ağırlık verilmeye başlandığını dile getirdi. Fidan’ın, MİT’in elektronik istihbarat yeteneğinin artırılması konusu üzerinde de durduğu ifade edildi. Fidan, büyükelçilerden kendilerine gelen bilgileri MİT ile daha fazla paylaşmalarını da istedi. Fidan, Gazze’de ateşkesin sağlanması konusunda MİT’in oynadığı rol konusunda büyükelçilere bilgi verdi. Fidan, Suriye’den Türkiye’ye sığınan komutanlardan alınan bilgiler ile bu ülkedeki kimyasal silahlarla ilgili de bilgi verdi.

PKK’nın yapısı hakkında geniş bilgi veren Fidan, örgütün yurtdışından gördüğü desteği anlattı. İmralı ile yapılan görüşmeler konusuna genel hatlarıyla değinen Fidan, büyükelçilerin ısrarlı soruları üzerine, “Anlatabileceklerim bu kadar” dedi, büyükelçilerin ısrarı sürünce de “Bana top çevirtmeyin” karşılığını verdi.

Müsteşar sordu

Alınan bilgilere göre; Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Fidan’a, İmralı’da Öcalan ile yapılan görüşmelerle ilgili soru yöneltti. Fidan’ın konuşması sırasında bu görüşmelerin içeriğiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermediği, soru üzerine, görüşmelerin genel çerçevesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunduğu belirtildi.

HABER

Erbil’de MİT-PKK görüşmeleri başlıyor
Yeni Şafak 11 Ocak 2013

PKK’nın silahsızlandırılması sürecinin mimarlarından Fidan, 4 MİT mensubuyla birlikte Erbil’e giderek yeni sürecin devamı için bir adım daha atacak. Erbil’deki, PKK’lı yöneticilerin başka ülkeye gitmesi ve silah bıraktırılmasını amaçlayan Habur süreci yeniden başlatılacak.

HABER

MİT düzenlemesine onay
NTV 17 Ocak 2013

Anayasa Mahkemesi MİT mensupları ile bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarını Başbakan’ın iznine bağlayan düzenlemenin iptali istemini reddetti.

Anayasa Mahkemesi, MİT mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarını başbakan izni şartını yeniden düzenleyen 6278 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptal istemini reddetti.

CHP, Kanun’un 1. maddesiyle 1 Kasım 1983 günlü, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun başlığıyla birlikte değiştirilen 26. maddesinde yer alan ”… veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin …” ibaresi ile ”… ya da 5271 sayılı Kanun’un 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla …” ibaresinin iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

İptal istemini bugünkü gündem toplantısında karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, kanunun yürürlüğünün durdurulması ve iptal istemini reddetti.

HABER

Hakan Fidan’ın Erdoğan’la sürpriz görüşmesi
Milliyet 16 Mart 2013

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, geçirdiği gribal enfeksiyon nedeniyle bir süredir Üsküdar Kısıklı’daki evinde dinlenen Başbakan Erdoğan ile dün akşam sürpriz bir görüşme yaptı. Korumalar eşliğinde 19.00 sıralarında eve giriş yapan MİT Müsteşarı Fidan, yaklaşık 2.5 saat sonra ayrıldı. Başbakan Erdoğan ile Fidan görüşmesinin içeriğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

HABER

Hakan Fidan darbeden 10 gün önce Mursi’yi uyarmış
23 Ağustos 2013

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önceki gün 24’e, “Mısır’da darbe gerçekleşmeden 10-15 gün önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Mursi ile görüştü” şeklinde açıkladığı görüşmenin ayrıntıları belli oldu.

Star gazetesinin haberine göre, Arap Baharı yaşayan ülkelerdeki demokratikleşme sürecini dikkatle inceleyen Ankara, gerek Mısır içinde bazı aktörlerin, Mursi ‘ye karşı bir darbe planı içinde olduğu; bu plana da bölgesel ve uluslarası destek aradığı yönünde güçlü bir izlenime ulaştı.

FİDAN HAZİRAN SONUNDA MISIR’A GİTTİ

Bunun üzerine MİT Müsteşarı Hakan Fidan, kendisine verilen talimat üzerine Haziran ayının sonunda Kahire ‘ye giderek, Mursi ve İhvan hareketinin liderleriyle bir görüştü. Görüşmede Fidan, Mursi’ye, “Bölgede bir hareketlenme var. Bu hareketlenmenin, sizin iktidarınız aleyhine bir hareke dönüşmemesi için gerekli adımları atın, tedbirlerinizi alın” uyarısını yaptı. Fidan, Mısır’ın tarihinde demokratik seçimle iktidara gelen ilk Devlet Başkanı Mursi’nin, meşruiyetini kuvvetlendirmesi için şu önerileri de masaya getirdi:

İŞTE FİDAN’IN ÖNERİLERİ:

-34 Bakanlığın, 25 koltuğunda İhvan dışındaki partilerden temsilciler oturuyor. Meşruiyeti kuvvetlendirmek için halk içinde de kucaklayıcı olun. Siyasi parti temsilcileriyle istişarelerinizi artırın.

-Dış dünya ile irtibatınızı koparmayın. Türkiye ile yakın ilişkilerin devamını arzuladığınızı biliyoruz. Aynı arzudayız. Ancak ilk resmi ziyaretlerinizi ABD, İran gibi ülkelere yapın.

-Ekonominizi düzeltecek girişimlerde bulunun. Mısır halkının hayat standardında, olumlu yönde farklılıklar yaratın. Ekonomik darboğazı aşmak için turizme odaklanabilirsiniz.

-Çevre temizliğini önemseyin. Kahire’nin çöplerinden kurtulması için biz de destek olalım, hijyen için 150 çöp kamyonunu gönderiyoruz.

-Devlet deneyimi için bürokratlarınızı Türkiye ‘ye eğitime gönderebilirsiniz.

Kategoriler: H
Benzer Biyografiler