Halit Güler

din adamı, bürokrat

1934 yılında Konya ili Çumra ilçesi Alibeyhüyüğü kasabasında doğdu. İlkokula köyünde başladı ve ailesinin Konya’ya göç etmesi sebebiyle Uluırmak İlkokulu’nda bitirdi. Aynı zamanda köyünün imamlarından olan babası Mustafa Güler’den ilk dinî bilgileri aldı. Konya’da Bulgur Tekkesi Kur’an Kursu Hocası Hakkı Özçimi’de hafızlığa başladı. Konya’da İmam Hatip Okulu açıldığından oraya devam edebilmek için hafızlığı tamamlamadan kurstan ayrıldı. Yine İmam Hatip Okulu’na girmeden önce Dorlalı Nasır Efendi’den Arapça dersleri aldı. Daha sonra Konya’da 1951 yılında açılan İmam Hatip Okulu’na devam ederek 1957-1958 ders yılı dönemi mezunları arasında yer aldı. 49. Dönemde ve 1960 yılında yedek subay olarak askerliğini tamamladı. Konya’da imam-hatiplik görevine atandı. Bu görevi Büyük Kum Köprü Hasta Mehmet Camii’nde altı yıl sürdürdü. Bu arada Türküye İmam-Hatip Okulları Mezunlar Cemiyet başkanlığı yaptı. Daha çok ilk mezunlardan oluşan arkadaşlarıyla ‘İslâm’ın İlk Emri Oku’ mecmuasını çıkardı. Ve beş yıla yakın bu derginin yayın müdürlüğünü yaptı.

Konya Yüksek İslâm Enstitüsü açılınca bu okula kaydını yaptırdı. Enstitüyü 1965-1966 döneminde bitirdi. Konya Yüksek İslâm Enstitüsü Talebe Cemiyeti başkanlığı yaptı. ‘İslâm’ın İlk Emri Oku’ dergisinde çıkan bir yazıdan dolayı cezaevine girdi. İki yıla yakın memuriyete ara verdikten sonra Beyoğlu Merkez vaizliğine atandı. On yıl kadar Beyoğlu Merkez vaizliği yaptı ve  bir yıl da Beyoğlu Müftülüğüne vekalet etti. Daha sonra Kadıköy ve Fatih ilçe müftülüklerinde bulundu. İstanbul’da bulunduğu yıllarda yayınla yakından ilgilenme fırsatı buldu ve kısa bir müddet Yeni İstanbul gazetesinde çalıştı. Sonra aynı dönem mezunlarından Mustafa Pektut tarafından kurulan İrfan Yayınevi’ne arkadaşları Süleyman Özkafa ve Mehmet Doğru İle birlikte katıldı. Bir müddet sonra İrfan Yayınevi’nden ayrılarak Mehmet Doğru ile birlikte Damla Yayınevi’ni kurdu. Fatih Müftüsü iken Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Daire Başkanlığı’na atandı. Bu görevdeyken Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı’na getirildi. Başkanlığının emri üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 16 Nisan 1987 tarihli onayı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na vekâleten atandı.

Türkiye Diyanet Vakfı’nda değişik evrelerde mütevelli heyet başkanlığı yaptı. 1999 Haziran ayında yaş haddi sebebiyle Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevinden emekli oldu. Evli ve iki çocuk babası.

ESERLERİ:

Orta okullar için Din Bilgisi (1,2) (Mehmet Doğru ile)
İmam-Hatip Liseleri Orta Kısım için Din dersleri (1,2,3) (Mehmet Doğru ile)
Orta Asya’da İslam’ın Yeniden Doğuşu,
Tuna Nehri Konuşsaydı
Çağdaş Dünyada Yeni Düzen Arayışları ve İslâm

HAKKINDA YAZILANLAR

BİR NESLİN ÖNCÜLERİ
İlk İmam Hatip Kuşağından Portreler

Yazar: Mahmut Çetin
Ön İnceleme: Şükrü Öztürk, Süreyya Balkış, Ömer Kara
Kapak Kompozisyonu: Ömer Kara
Sayfa Düzeni: Vadi Grafik
ISBN: 978-605-9004-04-6
BİYOGRAFİ NET YAYINCILIK
1.Baskı Kasım 2017 Ankara
Sayfa: 702
Ebat: 16×23

BİR NESLİN ÖNCÜLERİ’nde anlatılan isimler:

Tayyar Altıkulaç, Hüseyin Albayrak, Hüseyin Aydın, Halis Ayhan, Niyazi Baloğlu, Ahmet Baltacı, Ali Şakir Ergin, Halit Güler, Kemal Güran, Ahmet Gürtaş, Yasin Hatiboğlu, Halil Hayıt, Avni İlhan, Hayreddin Karaman, Mehmet Kervancı, Hamdi Mert, Şevki Özkan, Şükrü Öztürk, Selahattin Parladır, Mehmet Ali Sarı, Rıza Selimbaşoğlu, Mehmet Solmaz, Bekir Topaloğlu, Sami Uslu, Ahmet Uzunoğlu, Mustafa Uzunpostalcı, Yakup Üstün, Mustafa Saim Yeprem, İrfan Yücel.