Halit Yerebakan Biyografisi
Halit Yerebakan, 8 ağustos 1982 tarihinde İstanbul‘da doğmuştur. Aslen Rize Ardeşenlidir. Bir süre İstanbul’da Erenköy İlkokulu’nda 3 yıl eğitim aldıktan sonra New York‘un Manlius Eagle Hill okulunda ilkokul ve ortaokulunu tamamladı. Tekrar Lise eğitimi için İstanbul‘a geri döndü. Kasımoğlu kolejinde Lise eğitimini tamamlayan Halit Yerebakan, 2000 yılında İstanbul Bilim Üniversitesi‘nde Tıp fakültesini kazanarak eğitimine devam etti. 2006 yılında Tıp fakültesini başarı bursu ile tamamlayan Halit Yerebakan zorunlu hizmetini tamamlamak için Erzincan‘a gitti. Ayrıca tıp uzmanlık sınavını kazanarak Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinin Kalp ve Damar Cerrahisi alanında ihtisas eğitimi alarak 2012 yılında tamamladı.
Halit Yerebakan, 2001-2003 yıllarında Şişli Florence Nightingale hastanesinde Prof.Dr. Bingür Sönmez ve Prof. Dr. Belhan Akpınar’ın yanında stajyer olarak kalp cerrahisindeki eğitimine başlamıştır. 2003 yılında New York Presbyterian hastanesinde Prof.Dr. Mehmet Öz’ün yanına araştırma asistanı olarak kabul edilmiş ve 3 ay süre ile Prof.Dr. Mehmet Öz’ün yanında çalışmıştır. 2004 yılında Avrupa’da önemli bir minimal invaziv kalp cerrahisi kliniği olan Belçika’da OLV Ziekenhuis Aalst’da stajyer aktif cerrah olarak 3 ay süre ile görev yapan Dr.Halit Yerebakan, devam eden yıllarda Dubai Wellcare Hospital, Frankfurt Goethe Üniversitesi gibi merkezlerde gözlemci olarak bulunmuştur. 2006 yılında Cenevre Üniversitesi kalp ve damar cerrahisi kliniğine asistan olarak ve New York Presbyterian hastanesine ise kalp ve damar cerrahisi alanında kök hücre uygulamalarında araştırma görevlisi olarak kabul edilen Dr. Halit Yerebakan yurt dışında meslek hayatına başlamak yerine ülkemizde Yeditepe Üniversitesi hastanesinde kalp ve damar cerrahisi eğitimini almak üzere tıpta uzmanlık sınavında en yüksek kalp cerrahisi puanı ile uzmanlık eğitimine başlamıştır.
2003 yılında başlayan Prof.Dr. Mehmet Öz ile olan birlikteliğini Türkiye’ye taşımış, ülkemizde televizyon programının Türkiye sitesinde hasta sorularını yanıtlayan hekim olarak görev yapmıştır.
Yeditepe Üniversitesi hastanesinde 2008 yılında Prof.Dr. Süha Küçükaksu başkanlığında başlatılan kalp yetersizliği cerrahisi programında Prof.Dr. Süha Küçükaksu’nun asistanlığını yürüten Dr.Halit Yerebakan, bir vakıf hastanesinde uygulanan ilk kalp transpantasyonu ve İstanbul’da ilk kalp destek sistemleri uygulamalarında cerrahi ekip içerisinde yerini almıştır.
Prof.Dr. Süha Küçükaksu’nun desteği ile 2010 şubat ayında Paris’te gerçekleştirilen total yapay kalp cerrahisi eğitimini alan Dr.Halit Yerebakan 2010 yılından itibaren Prof.Dr. Ergun Demirsoy’un asistanı olarak Yeditepe Üniversitesi hastanesinde araştırma görevlisi işine devam etmiştir. 2011 yılında kabul edildiği Columbia Universitesi College of Physicians and Surgeons Tıp Fakültesinde çalışmalarına devam etmek üzere bağlı bulunduğu üniversiteden görevlendirilmiş, buradaki çalışmaları neticesinde ise dünyanın en büyük kalp nakli serisi üzerine yapmış olduğu tezi ile Mayıs 2012 yılında uzman olmuştur.
Uzman olarak mesleğine adımını attığı ilk gün dünyanın en iyi kalp nakli eğitim merkezi Columbia Universitesi’nde kalp nakli araştırma ve koordinasyon ekibinde doktora sonrası araştırma görevlisi olarak göreve başlamıştır. Halit Yerebakan, Columbia Universitesi College of Physicians and Surgeons Tıp Fakültesinden sonra uzman olarak yeni başlamış olmasına rağmen tamamı uluslararası ve önemli kongrelerde sunulmuş 100’e yakın literatür çalışması bulunmaktadır.
2011-2014 yılları arasındaki yoğun bilimsel çalışmaları sonucunda Tübitak’tan araştırma burs ödülü, American Heart Association araştırma ödülü, American Association of Thoracic Surgeons Öğrenci Programı ödülü ve ayrıca Columbia Üniversitesi Enstitü destekli araştırma projelerifonu kapsamında 4 ayrı ödül almıştır.
Bilimsel çalışmalarında daha meslek hayatının başında olmasına rağmen akademisyen indeksinde yükselmeye başlayan Yerebakan, 2017 yılının Mart ayında Türkiye’de girmiş olduğu doçentlik sınavını kazanarak Türkiye’nin en genç kalp cerrahisi doçentleri arasına adını yazdırmış ve öğretim üyesi olarak halen Yeditepe Üniversitesi’nde çalışmaktadır.
Halit Yerebakan, Kalp cerrahisi alanında en önemli derneklerden olan American Association of Thoracic Surgeons’da ve sadece dünyada 25 kalp cerrahının aday olduğu 2013 yılı Evarts Graham ödülüne Columbia Universitesi tarafından, çalışmaları göz önünde bulundurularak aday gösterilmiştir. Ayrıca 7 deneysel proje yürütmekte olup Bu projelerden iki tanesi American Heart Association, bir tanesi American Association of Thoracic Surgeons ve kalan dört çalışması ise IIG ödülleri desteğinde yürütmektedir.
Halit Yerebakan, kalp cerrahisi dışında kendisini sağlık sisteminin ve toplumsal sağlığın geliştirilmesi çalışmalarına adamış, uluslararası kalite belgelendirme kuruluşlarından eğitim almış ve medikal cihaz üreten firmalarda kalite yönetim sistemi uygulamalarında baş denetçi olarak Auditor Training Institute tarafından sertifikalandırılmıştır. Tıbbi cihaz üretimi konusunda teknik uzmanlık deneyiminin yanı sıra ülkemizde Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikaları Kurulu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Hayatı Kurulu’nda görevlerde bulunmuştur. Halen aktif olarak Yeşilay Cemiyeti’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.
Dr.Halit Yerebakan’ın anti-aging ve koruyucu hekimlik konusunda çeşitli toplantılarda sunumları bulunmaktadır. Medikal teknik dergisinde ilk olarak 2003 yılında yazarlık yapmaya başlayan Halit Yerebakan’ın Ulusal kongrelerde, yayınlarda ve uluslararası yayınlarda çeşitli yazıları bulunmaktadır.
Halit Yerebakan, 2011- 2012 yıllarında ABD’de kalp ve akciğer nakli konusunda Columbia Universitesinde doktora sonrası araştırma görevlisi olarak çalıştı.
Halit Yerebakan, Esra Yerebakan ile evli olup Rana adında bir kızı, Ömer Metin adında bir oğlu vardır.
Doktor olmanın latince öğretmen kelimesinden geldiğine, insanlara sağlık bilgilerini tıp terminolojisini kullanmadan ve keyif alarak öğretebileceğine inanan Halit Yerebakan toplum sağlığının geliştirilmesi üzerine çalışmalarına devam etmiş ve 100’den fazla bölümden oluşan 3 sezon boyunca TRT1 ekranlarında İyi Fikir’de sağlık günü sunuculuğu, ATV‘de yayınlanan Sağlıklı Mutlu Huzurlu programında 100’den fazla bölümde daimi konuk ve 2017 yayın yılında TRT1 ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Doktor Geldi programında sunuculuk yapmıştır.
21 Nisan 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından organize edilen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi’nde Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Yerebakan’a “Tıp Medya Ödülü” verildi.
Yeditepe Üniversitesi‘nde Baş Hekim Yardımcısı olan Halit Yerebakan daha önceden TRT 1’de yayınlanan “İyi Fikir” programında sunuculuk yapmış olup 2017 yılında yine TRT 1’de yayınlanan “Halit Yerebakan’la Doktor Geldi” programını sunmaktadır.
Daily Sabah ve Günaydın Gazeteleri’nde haftada 3 gün köşe yazarlığı yapan ve araştırarak her konudan sağlık içeriği yazarlığı yapan Halit Yerebakan ayrıca Amerika’da ulusal en çok satanlar arasında yer alan ¨Fat Chance¨ ve “Sweet Poison” gibi eserlerin ön sözünü yazmıştır. Yine 2017 yılında, kalp dostu bir günlük hayatın gereklerini anlatan ve okuyucularına kalplerini daha yakından tanıtan “Dr. Halit Yerebakan’la Hayatın Ritmi” adlı kitabını çıkarmıştır.
Halit Yerebakan kariyer kronolojisi :
2001/2003 – Şişli, Florence Nightingale Hastanesi / Kalp Cerrahisi (Stajyer)
2003 – Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi (Araştırma Asistanı)
2004 – Belçika’da OLV Ziekenhuis Aalst / Kalp Cerrahisi (Stajyer Cerrah)
2006 – Cenevre Üniversitesi / Kalp ve Damar Cerrahisi (Asistan)
2006 – New York Presbyterian / Kalp Ve Damar Cerrahisi alanında Kök Hücre uygulamalarında (Araştırma Görevlisi)
2008/2010 – Yeditepe Üniversitesi / Kalp Yetersizliği Cerrahisi (Asistan)
2011/2012 – Columbia Universitesi College of Physicians and Surgeons Tıp Fakültesi (Kalp Nakli Araştırma ve Koordinasyon)
2012 – Yeditepe Üniversitesi’nde Baş Hekim Yardımcısı
Kitapları :
2017 – Dr. Halit Yerebakan’la Hayatın Ritmi