Hasan Saygın

akademisyen, yazar

31 Aralık 1960 tarihinde İstanbul’da doğdu. Aslen Niğde Ulukışla’lıdır. Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Matematik Mühendisi olarak ve daha sonra gittiği İstanbul Teknik Üniversitesi, Nükleer Enerji Enstitüsü’nden, Nükleer Enerji Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu.

Askerliğini Yedek Subay olarak yaptıktan sonra doktora eğitimi için Kanada’ya gitti ve burada Université de Montréal, École Polytechnique de Montréal, Institut de génie énergétique’ten Doktor unvanını aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi’ne dönerek bu üniversitede sırasıyla, 1994’te Yardımcı Doçent, 1996’da Doçent, 2002’de Profesör oldu.

Prof. Dr. Hasan SAYGIN, İstanbul Teknik Üniversitesi, Nükleer Enerji Enstitüsü’nde 1994–1999 yılları arasında Müdür Yardımcılığı, 2002-2003 yılları arasında ise Müdürlük ve Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı Başkanlığı yaptı. Yine bu yıllarda önce Nükleer Enerji Enstitüsü’nde Enstitü Yönetim Kurulu Üyeliği ve Enstitü Kurulu Üyeliği görevlerini yaptı. Daha sonra, Türkiye’nin ilk Enerji Enstitüsü’nü 2003 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde kurdu ve 2003-2005 yılları arasında bu enstitünün Müdürlüğü’nü, Nükleer Araştırmalar Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nı, Enstitü Yönetim Kurulu Üyeliği’ni ve Enstitü Kurulu Üyeliği’ni yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Bilişim Enstitüsü’nün kurucuları arasında oldu ve Bilişim Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nı, Bilişim Enstitüsü, Yönetim Kurulu Üyeliği’ni ve Bilişim Enstitüsü, Enstitü Kurulu Üyeliği’ni yaptı. Prof. Dr. Hasan SAYGIN, bunların yanı sıra, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde, Üniversite Senatörlüğü, Rektör Danışmanlığı, Sanal Ortamda Eğitim Merkezi Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Prof. Dr. Hasan SAYGIN, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nda 2003–2007 yılları arasında Atom Enerjisi Komisyonu Üyeliği ve Atom Enerjisi Danışma Kurulu Üyeliği görevlerini yaptı. Prof. Dr. Hasan SAYGIN ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı, Harp Akademileri Komutanlığı, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün (SAREN’in) kuruluşuna destek vermiş olup, 2007-2009 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı, Harp Akademileri Komutanlığı, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’de (SAREN’de), Enstitü Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Bu enstitüde doktora programlarının açılabilmesi için 2008-2009 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 40-b maddesine göre görevlendirilmesi ile Genelkurmay Başkanlığı, Harp Akademileri Komutanlığı, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’de (SAREN’de) Profesör kadrosunda görev yaptı. Halen bu enstitüde davetli öğretim üyesi olarak ders vermekte olup, aynı zamanda master ve doktora tezleri yönetmektedir.

Bunların yanı sıra, Genelkurmay Başkanlığı, Harp Akademileri Komutanlığı, Hava Harp Akademisi’nde ve Genelkurmay Başkanlığı, Harp Akademileri Komutanlığı, Kara Harp Akademisi’nde ders vermektedir. Ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Harp Okulu Komutanlığı, Savunma Bilimleri Enstitüsü’nde (SAVBEN’de) davetli öğretim üyesi olarak doktora tezi yönetti. Ayrıca, 2003 yılından kapatıldığı Kasım 2011 yılına kadar Genelkurmay ATASE ve Stratejik Etüt Başkanlığı, Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi’nde (SAREM’de) Stratejik Özel Konular Uzmanı olarak görev yaptı. Yine, Genelkurmay ATASE Başkanlığı, Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi’nde (SAREM’de) 2007 yılından Genelkurmay ATASE Başkanlığı, Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi’nin (SAREM’in) kapatıldığı Kasım 2011 yılına kadar Planlama ve Değerlendirme Kurulu (PDK) Üyesi olarak da görev yaptı.

Prof. Dr. Hasan SAYGIN, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 25 yılını doldurarak emekli olmasının ardından, 2010–2011 yıllarında İstanbul Aydın Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı’nı ve 2010–2011 yıllarında, İstanbul Aydın Üniversitesi, Rektör Yardımcılığı’nı yaptı. Daha sonra 2011 yılında kısa bir dönem İstanbul Aydın Üniversitesi Vekil Rektörü olarak görev yaptı.

2011 yılından beri İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Danışmanı olarak görev yapmaktadır.

2010 yılında, içinde Mekanik Atölyesi ve Labarotuvarı, Otomotiv Labarotuvarı, Mekatronik Labarotuvarları, Genel Kimya Labarotuvarı, Gıda Mühendisliği Labarotuvarı, Genetik ve Real Time-PCR Labarotuvarı, Merkezi Numune Hazırlama Labarotatuvarı, Fizik ve Modüler Elektronik Labarotuvarı, Tekstil Mikroskopi Labarotuvarının bulunduğu İstanbul Aydın Üniversitesi Teknoloji Merkezi’ni, (Istanbul Aydin University, Techno-Center) planladı ve kurdu. 2012 yılında, içinde Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Biyokimya Laboratuvarı, Diş Protez Laboratuvarı Optisyenlik Laboratuvarı, Anastezi Labrotuvarı, Fizyoterapi Labrotuvarı ve Anatomi Labrotuvarının bulunduğu İstanbul Aydın Üniversitesi, Tıbbi Bilimler Laboratuvarları’nı (Istanbul Aydin University, Medical Sciences Laboratories) planladı ve kurdu. Daha sonra 2014 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi, Tıbbi Bilimler Laboratuvarları’na, Odyoloji/Odyometri Laboratuvarı (Sessiz oda Yetişkin, Sessiz oda Pediatrik, Otoplasti odası, Eğitim laboratuvarı); Diyaliz Laboratuvarı; Fantom Laboratuvarı; Optisyenlik Laboratuvarı (Eğitim laboratuvarı, Göz muayene odası, Mağaza); Diş Protez Teknolojileri Laboratuvarı (Eğitim laboratuvarı, Döküm odası, Porselen odası, Alçı odası); Anatomi Laboratuvarı; Ameliyathane Hizmetleri Laboratuvarı; Perfüzyon Teknikleri Laboratuvarı; Tıbbi Görüntüleme Laboratuvarı; Radyoterapi Laboratuvarı; Fizyoterapi Laboratuvarı (Egzersiz salonu 1, Doktor odası, Fizyoterapi odası, 10 adet tedavi box, Egzersiz salonu 2, Acil müdahale odası, Islak oda); Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Laboratuvarı (Eğitim Laboratuvarı, Engelli banyo ve tuvaleti, Engelli mutfağı, Engelli yatak odası); Elektronörofizyoloji Laboratuvarı; İlk ve Acil Yardım Laboratuvarı (Eğitim Laboratuvarı 1, Eğitim Laboratuvarı 2); Patoloji laboratuvarı (Patoloji laboratuvarı, Dr. Mikroskobi odası, Makroskobi odası, Arşiv); Anestezi Laboratuvarı (Eğitim Laboratuvarı 1, Eğitim Laboratuvarı 2); Mikrobiyoloji Laboratuvarı (Öğrenci Laboratuvarı, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Moleküler Biyoloji laboratuvarı, Viroloji Laboratuvarı, IFA laboratuvarı); Biyokimya Laboratuvarı (Manuel Uygulama Laboratuvarı, Biyokimya Otomasyon Laboratuvarı); Ortez-Protez Laboratuvarı; Hemşirelik Laboratuvarı; Beslenme ve Diyetetik Laboratuvarı şeklinde eklemeler ve düzenlemeler yaparak genişletti.

Yine İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, 2009 yılında Enerji Politikaları ve Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (EPPAM) kurdu. Prof. Dr. Hasan SAYGIN, 2014 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İleri Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (İAUYGAR) kurdu. Halen müdürlüğünü yaptığı bu merkezi, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi, Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN) ile irtibartlandırarak Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, Large Hadron Collider (LHC) dedektörlerinden biri olan A Toroidal LHC ApparatuS, ATLAS deneyine üye olmasını sağladı.

Prof. Dr. Hasan SAYGIN daha sonra, Türkiye’de ilk kez, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi, Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN)deki bir grup bilim insanı tarafından Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) enerjisinin yaklaşık 10 katı enerjiye sahip yeni bir çarpıştırıcı önerisi olarak sunulan Gelecek Dairesel Çarpıştırıcı’sı, Future Circular Collider (FCC) için fizik ve tasarım çalışmalarına İstanbul Aydın Üniversitesi İleri Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAUYGAR) ekibinin katkısını vereceği protokolü kurucu grupla imzaladı.

Ayrıca İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, Siyaset Akademisi adı altında sertifika programlarını 2010 yılında başlattı ve sürdürmektedir. Yine bu çerçevede, Birleşmiş Kentler Okulu, Kentin Şifreleri, Risk ve Girişimcilik Okulu, Başarının Kodlar, Siyaset Akademisi-Ankara, Siyaset Akademisi Avrupa, Paris&Brüksel ve Siyaset Akademisi-İzmir, Siyaset Akademisi Avrupa 2,-Londra, Siyaset Akademisi-KKTC, Lefkoşa, Siyaset Akademisi-Ortadoğu/Kudüs adları altında sertifika programlarını 2012 yılında, Yerel Yönetimler Atölyesi: Strateji, Yöntem ve Kampanyalar adlı altında sertifika programını 2013 yılında başlatmıştır ve genel koordinatörlüğünü yapmaktadır.

Bunların dışında, Prof. Dr. Hasan SAYGIN, 2005 yılında kurulan Elektrik Enerjisi Kalite Enstitüsü (ELENKE’nin) kurucularındandır ve 2005–2009 ve 2011-2013 yılları arasında ELENKE’nin Başkanlığı’nıyapmış olup, ayrıca 2009–2011 yılları arasında ise ELENKE’nin Yüksek Danışma Kurulu üyeliğini yapmıştır.

Ayrıca, 2009 yılında kurulan Mimari Restorasyon Koruma Derneği’nin kurucularından olup, 2009–2011 yılları arasında Başkanlığı’nı sürdürmüş olup, halen derneğin Onursal Başkan’ıdır.

Prof. Dr. Hasan SAYGIN’ın çoğunluğu uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış ve uluslararası hakemli konferanslarda sunulmuş olmak üzere 185 adet yayın faaliyeti vardır ve bunlara 369’u uluslararası olmak üzere 469 kez atıf almıştır. International Journal of Social Inquiry (IJSI), ISSN: 1307–8364, adlı uluslararası derginin Editorial Boardundadır. Ayrıca, International Journal of Electronics, Mechanical and Mechatronics Engineering (IJEMME), ISSN: 2146–0604, adlı uluslararası dergiyi 2011 yılında çıkardı ve halen Honarary Editorlüğünü yapmaktadır. Bunların yanı sıra, Applied Mathematics and Computation, Journal of the Energy Institute, Annals of Nuclear Energy, Journal of Applied Physics, Applied Thermal Engineering, Physica Scripta, International Journal of Thermal Sciences, International Journal of Social Inquiry (IJSI), International Journal of Electronics, Mechanical and Mechatronics Engineering gibi uluslararası dergilerle Çukurova Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Çukurova University, Journal of Faculty of Engineering and Architecture, Gazi Akademik Bakış Dergisi, Uludağ Üniversitesi İİBF Dergisi, Güvenlik Stratejileri Dergisi, Stratejik Araştırmalar Dergisi ve Sigma, Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi gibi ulusal dergilerde ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Temel Bilimler Araştırma Grubu’nda Hakemlik yapmakta olup, bunların yanı sıra İstanbul Aydın Üniversitesi Business Review dergisinin Yayın Kurulu’ndadır ve Enerji Dergisi dergisinin Akademik Danışma Kurulu’ndadır. Ayrıca Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Kurul Üyesi olup, bunların yanı sıra Canadian Nuclear Society (CNS) ve World Association of Soil and Water Conservation (WASWC) üyesidir.

ESER-AYRINTI

Jeo Enerjik Bakış
Prof. Dr. Hasan Saygın , Ceyhan Çelik
İstanbul Aydın Üniversitesi Yayınları

Enerji, var olan dünyanın oluşturulmasında ve yeniden şekillendirilmesinde en önemli girdi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu girdinin üzerinde dolaylı veya dolaysız hakimiyet kurma girişimleri beraberinde izlenmesi gereken dinamik uluslar arası politikalar gerektirmektedir. Bu dinamik politikalar, ülkelerin enerji güvenliği üzerine olduğu kadar daha genel anlamdaki güvenliğine de etki etmektedir. Bu kitabın hedefi okuyucunun bu politikaların oluşum süreçlerini etkileyen faktörler hakkında yeterli donanıma kavuşması sonrasında, Türkiye’nin bu süreçlerden ve bu süreçlerin sonuçlarından nasıl etkileneceği üzerine çıkarımlar yapmasını sağlamaktır.

Yayın Tarihi 2011-01-01
ISBN 6054303137
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TÜRKÇE
Sayfa Sayısı 179
Cilt Tipi Ciltli
Kağıt Cinsi 1. Hm. Kağıt
Boyut 17 x 25 cm

ESER-AYRINTI

Küresel İklim Rejimindeki Gelişmeler ve Türkiye’nin Durumu
Prof. Dr. Hasan Saygın
Der Yayınları

İklim değişikliği ve enerji yetersizliği tehdidi altında yeni bir küresel güven(lik)sizlik çağına girmiş bulunmaktayız. Küresel ısınma ve enerji yirmi birinci yüzyılın en önemli, en karmaşık sorunlarıdır. İnsan etkinlikleri ile atmosfere salınan sera gazları, küresel ortalama sıcaklıkların tehlikeli biçimde artmasına sebep olmakta, bu durum iklim sistemini türlerin varlığı ve insan toplumu üzerinde ciddi bir tehdit oluşturacak biçimde etkilemektedir. Tarihsel gelişim sürecinde, küresel ekonomi ağırlıklı olarak fosil yakıtlara dayalı olarak kurulmuştur. Oysa fosil yakıt ağırlıklı enerji üretimi ve tüketimi atmosferdeki sera gazı birikiminin ve insan kaynaklı küresel ısınmanın başlıca sebebidir. Küresel enerji sisteminin karbondan arındırılmasına ilişkin çabaların sonuca ulaşabilmesi için 2100 yılı işaret edilmekte, uzun dönemde uzun soluklu çabaları gerektirmektedir. Ancak günümüzde hissedilir hale gelen iklim değişikliklerinin hızlı seyri, acil olarak harekete geçilmesini gerektirmektedir. Bu çerçevede, küresel ısınmayı durdurmak ve geri dönüşü olmayan katastrofik hasarların oluşmasını önlemek için, enerji tüketiminin kontrol altına alınması en önemli çözüm yöntemidir.

Öte yandan Enerjinin günümüz toplumundaki eşsiz ve kritik rolü açıktır. Enerji güvenliğini başka herhangi bir emtia ya da hizmetin güvenliğinden daha önemli kılan şey, enerjiye erişimdeki herhangi bir aksamanın bir ülkeyi devlet güvenliğinden, toplumun işleyişine ve ekonomiye kadar çok katmanlı biçimde derinden etkilemesidir. Ağırlıklı olarak fosil yakıtların, kömür, petrol ve doğal gazın kullanımına dayanan küresel enerji sisteminde, fosil yakıt rezervlerinin kısıtlılığı ve hızla artan küresel enerji talebine cevap vermekte zorlanan enerji arzı ve enerjide yüksek oranda dışa bağımlılık ciddi enerji güvenliği zafiyetlerine neden olmaktadır. Enerji güven(lik)sizliği, politik, askeri ve ekonomik anlamda varoluşsal bir tehdit olarak algılanmaktadır. Bu bağlamda, enerji temel bir güvenlik unsuruna dönüşmekte, günümüzde yaygın olarak kullanılan deyişle güvenlikleşmektedir.

Sonuç olarak, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği ve enerji ile ilgili birbiriyle ilişkili riskler yığını, türlerin varlığını, Ekosistemi ve tüm ülkelerin ulusal güvenliğini ciddi biçimde tehdit etmekte ve bu sebeple insanlık ve gezegen için en büyük potansiyel tehlikeler arasında değerlendirilmektedir. İklim rejimindeki son gelişmeler, yüzyılın en önemli küresel sorunlarından bir diğeri olan enerji güvenliğini sorununu daha da çetrefil hale getirmektedir. Bu çalışmada, küresel iklim rejiminin tarihsel gelişimi ve en son gelişmeler ayrıntılı olarak gözden geçirilerek Türkiye’nin enerji ve iklim politikalarının yeni iklim rejimi çerçevesinde değerlendirilmesi hedeflenmiştir.

Yayın Tarihi 2018-04-04
ISBN 9753535045
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TÜRKÇE
Sayfa Sayısı 220
Cilt Tipi Karton Kapak
Kağıt Cinsi 1. Hm. Kağıt
Boyut 16.5 x 23.5 cm

ESER-AYRINTI

Turkish Economic Policies and External Dependency

Prof. Dr. Hasan Saygın , Prof. Dr. Murat Çimen
CAMBRIDGE SCHOLARS PUBLISHING

Hasan Saygin is Professor of Natural and Applied Sciences and Advisor to the Chairman of the Board of Trustees at the Istanbul Aydin University. He received his Ph.D. from Universite de Montreal, Ecole Polytechnique de Montreal, Institut de Genie Energetique and M.Sc. from Istanbul Technical University in Nuclear Energy. His publications include numerous articles in energy, mathematics and engineering from natural and social sciences perspectives. He is the author of Geo-Energy Perspective: Geo-Energy Space in EU Context and has contributions in the books titled Renewable Energy-Trends and Applications, Energy Resources in General, Report on The Turkish Model for Transition to Nuclear Power and other books on energy, strategy, economy and political violence. He is in the Editorial Board of International Journal of Social Inquiry (IJSI) and Honorary Editor in International Journal of Electronics, Mechanical and Mechatronics Engineering (IJEMME), and also peer review in international journals such as Journal of the Energy Institute, Annals of Nuclear Energy, Journal of Applied Physics, Applied Thermal Engineering, Physica Scripta, International Journal of Thermal Sciences, International Journal of Social Inquiry (IJSI), International Journal of Electronics, Mechanical and Mechatronics Engineering. He is the founder and Chair of several institutions on energy, informatics etc. in Turkey. Murat Cimen is Executive Vice President of Investment Banking Department in Nurol Investment Bank. He received his Ph. D. Degrees from Turkish War College, Institute of Strategic Research Department of National and International Security Strategies in 2011 and Bogazici University, Graduate Studies in Science and Engineering, Civil Engineering Geotechnical Department in 2004. He received MSc. from ITU, Institute of Science and Technology, Civil Engineering, Geotechnical Department in 1996 and MBA from Bogazici University, Institute of Social Sciences, Department of Business Administration in 1997. He received BSc. from ITU, Faculty of Civil Engineering, Department of Civil Engineering in 1993. He worked mostly in huge privatizations and investment projects in Turkey since 1996.

Yayın Tarihi 2013-04-01
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil İNGİLİZCE
Sayfa Sayısı 150
Cilt Tipi Karton Kapak
Kağıt Cinsi Kitap Kağıdı