X

Helmut Newton

Helmut Newton

Helmut Newton Biyografisi

Vogue ve diğer dergiler için çektiği resimleri olaylar yaratan moda fotoğrafçısıdır.

Helmut Newton, 31 Ekim 1920 tarihinde Berlin, Almanya’da bir Yahudi ailesi olan Max Neustädter, Klara Marquis çiftinin oğlu olarak doğmuştur. Asıl adı Helmut Neustädter’dir. Berlin’de büyüyen Helmut Newton’un ailesinin bir düğme fabrikası vardı.

Helmut Newton’un fotoğrafa olan ilgisi ilk gençlik yıllarına dayanıyor. 12 yaşından itibaren ışığın ve kimyasalların kağıt üzerinde yarattığı bu büyüleyici etkiye dair her şeyi keşfetmek istiyordu. Ticaretle uğraşan ailesi için bu isteği başlarda oldukça tuhaf karşılandı, ancak o yılmadı. İlk ustası, fotoğraf dünyasında Yva olarak bilinen ve kendisi gibi bir Alman Yahudisi olan Else Ernestine Neuländer-Simon oldu. Henüz 12 yaşındayken fotoğrafa bu şekilde başlamış oldu.

12 yaşında cep harçlıkları ile aldığı ilk fotoğraf makinesinden gözlerini yumduğu 2004 yılına kadar; Salvador Dalí‘den Monako Prensesi, Prenses Stephanie‘ye, Andy Warhol‘dan Karl Lagerfeld‘e kadar pek çok ünlü ismi eşsiz bir şekilde fotoğrafladı.

Nazi Almanyası’nda Helmut’un ailesi 10 Kasım 1938 tarihinde Kristal Gece sonrası, yahudi olduğu için kısa bir süreliğine toplama kampında kalmak zorunda kaldı. Bu sürede ellerindeki düğme fabrikasını da kaybettiler. Serbest kaldıklarındaysa Helmut’un anne ve babası ülkeden hemen ayrıldılar ve Güney Afrika’ya taşındılar. Helmut Newton ise 18 yaşına gelene kadar Almanya’da yaşadı.

Helmut Newton 18 yasına geldiğinde ve 5 Aralık 1938 tarihinde pasaportunu alıp Almanya’dan ayrıldı. Nazilerden kaçan 200 kadar Yahudi ile birlikte İtalya’nın Trieste limanından Çin’e giden bir gemiye bindi. Singapur’a geldiğinde burada kalabileceğini öğrendi. Singapur’da yayınlanan İngiliz gazetesi Stairs Times için portre fotoğrafçılığı yapmaya başladı.

Helmut Newton Singapur’da yaşarken İngiliz yönetimi tarafından süresi dolmuş bir Alman pasaportuna sahip olması yüzünden tutuklanıp 1940 yılında Avustralya’da gönderildi. Orada bir süre bir kampta tutulduktan sonra serbest bırakıldı ve Victoria’da meyve hasatında birkaç sene çalıştı. 1942 yılında Avustralya Ordusu’nda şoförlük yaptı. 1946 yılına gelindiğinde Büyük Britanya vatandaşlığını elde etti ve Neustädter olan soyadını da değiştirerek Newton yaptı.

II. Dünya Savaşı sonrası değişen dünya, Helmut Newton’un da hayatını değiştirdi. Önce 1946 yılında Avustralya’da Melbourne‘de moda, tiyatro ve endüstri fotoğrafçılığı yapmaya başladı. 1948 yılında ise sahne adı Alice Springs olan oyuncu June Browne ile evlendi.

Helmut Newton, 1953 yılında kendisi gibi II. Dünya Savaşı sonrası mülteci olmuş olan Almanyalı Wolfgang Sievers ile beraber ilk sergisini açtı. 1957 yılında ise yine bir Alman Yahudisi olan Henry Talbot ile beraber ‘Helmut Newton and Henry Talbot’ isimli stüdyoyu kurar. Bu stüdyoda II. Dünya Savaşı sonrası Alman sanat dünyasına hakim olan akımlardan Yeni Nesnellik kapsamında çalışmalar yapar.

1957‘den sonra Avustralya‘dan Londra‘ya gitti.

Helmut Newton sergileri ve stüdyosundaki işlerle kısa sürede adından söz ettirir. Dünyaca ünlü moda dergisi Vouge’un Avustralya edisyonu için fotoğraf çekmeye başlar. Bir anda ünü o kadar yayılır ki, Avrupa’da başka dergiler için de çekimler yapmaya başlar. Newton’un sanatında savaş sonrasının getirdiği bir “Yeni Nesnellik” duygusunun yanısıra hiç zarar görmemiş bir estetik algısı da vardır.

Helmut Newton ve eşi June Browne, 1961 yılında Paris’e göç ettiler. Helmut Newton artık dünyada bilinen ve dergilerin peşinden koştuğu bir moda fotoğrafçısı haline gelmiştir. Erotik ve stilize sahnelerde, fantezi ve fetişleri estetik bir şekilde ortaya koyduğu fotoğrafları çok ses getirir.

Fransız Vogue ve daha sonra Playboy, Elle dergileri için çalıştı.

Helmut Newton 1970 yılında büyük bir kalp krizi geçirir. Çalışmalarına bir süre ara verse de, eşinin desteği ile fotoğrafa devam eder. 1980’lerde Big Nudes – Büyük Çıplaklar isimli erotik fotoğraf serisini çıkarır. Naked and Dressed – Çıplak ve Giyinik isimli seri bunu takip eder. 1992 yılında ise Domestik Nudes – Evcil Çıplaklık isimli seriyi çıkarır. Bu şeride kendini teknik anlamda aştığı düşünülmektedir.

1992 yılında Monaco Prensesi Prenses Caroline tarafından Lettres et Bilimler Sanat Görevlisi olarak atandı.

Onca zorluk, toplama kampları, mülteci hayatı, sürekli bir kaçış… Sonra onca şöhret, başarı ile yapılan bir iş, fotoğrafçılık dünyasına altın harflerle kazınan bir isim… Helmut Newton hayatının son yıllarını Monte Carlo ve Kaliforniya’da geçirir.

Helmut Newton’un sanatı hakkında, bakan herkesin bir fikri var, Kimileri için bu fotoğraflar kadınları nesneleştiren, değersizleştiren çalışmalar. Kimileri içinse temellerinde kadının sahip olduğu gücü ön plana çıkarmak isteği var. Yorumunuz ne olursa olsun, dönemin burjuva ahlakını ve savaş sonrası değişen sanat dünyasını Newton’un eserlerinde görmek mümkün. Üstelik şu da yadsınamaz: Helmut Newton, moda fotoğrafçılığının ötesinde, adını fotoğraf sanatının tarihine kazımış bir isim.

Helmut Newton, 1948 yılında oyuncu June Browne ile evlendi.

Helmut Newton, 23 Ocak 2004 tarihinde Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles, Kaliforniya, ABD’de 84 yaşında bir trafik kazasında ölmüştür. Mezarı bugün Berlin’de bulunmaktadır.

Objektifi özellikle kadınlara odaklanan fotoğrafçının perspektifi alışık olduğumuz türden bir çıplaklığın ya da erotizmin ötesinde; tehlike, fetişizm ve cinsel motifler barındırıyor. Nastassia Kinski, Paloma Picasso, Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Pierre Cardin, Naomi Campbell, Jean-Marie Le Pen, Claudia Schiffer ve Eva Herzigova gibi isimler onun emsalsiz objektifinin karşısına geçen isimlerden yalnızca birkaçı.

Kategoriler: H
Benzer Biyografiler