X

Hermann Göring

Hermann Göring

Hermann Göring Biyografisi

Almanya‘nın I. Dünya Savaşı‘ndaki bir savaş kahramanı, II. Dünya Savaşı sırasında ise Nazi Almanyası’nın Hava Kuvvetleri komutanı.

Hermann Göring, 12 Ocak 1893 tarihinde Almanya, Rosenheim şehrinde doğmuştur. Tam adı Hermann Wilhelm Göring’dir. Aynı zamanda hukukçu ve diplomat olan babası Heinrich Ernst Göring bir süvari subayı olarak Alman Güneybatı Afrikası’na (Namibya) genel vali olarak atanmıştı. Hermann Göring doğduğunda babası babası Haiti’de başkonsolos olarak görev yapmaktaydı, annesi Afrika’da iken tanıştığı Yahudi asıllı bir Hıristiyan, doktor ve iş adamı olan Hermann Epenstein’in metresi olarak Almanya’da Hermann Epenstein’in Veldenstein’daki evinde yaşamakta idi. Yaklaşık on beş yıl öyle yaşadılar.

Hermann Göring, on bir yaşında yatılı okula gönderildi, On altı yaşında okuldan mezun oldu ve Berlin‘de Lichterfelde’de bir askeri akademiye gönderildi. Göring, 1912 yılında Prusya ordusunun Prens Wilhelm Alayına (112. Piyade) katıldı. Ertesi yıl annesi Hermann Epenstein’den ayrıldı. Ailesi Veldenstein’ı evi terk etmek zorunda kaldı ve Münih’e taşındı; Göring’in babası da 7 Aralık 1913 tarihinde vefat etti.

I. Dünya Savaşı, 1914 yılının Ağustos ayında başladığında, Hermann Göring bulunduğu alayı ile Mulhouse’da Teğmen rütbesiyle görev aldı. Siper savaşında nemli hava sonucu romatizma rahatsızlığı ile hastaneye kaldırıldı. Pilot eğitim kursunu tamamlayarak Jagdstaffel 5’e atandı. Şubat 1917 yılında Bruno Loerzer komutasındaki Jagdstaffel 26’ya katıldı.

7 Temmuz 1918 tarihinde, Wilhelm Reinhard ve Manfred von Richthofen‘in ölümünden sonra, Göring ünlü Jagdgeschwader 1’in komutanı yapıldı.

Hermann Göring Savaş sırasında 22 adet düşman uçağını düşürdü ve 1. Sınıf Şeref Madalyası (Pour le Mérite) aldı. Savaş kaybedilmişti fakat Hermann Goering halkın gözünde bir savaş kahramanıydı. 1919’da Yüzbaşı rütbesi ile ordudan ayrıldı.

I. Dünya Savaşı sonrasında Hermann Göring havacılık sektöründe kaldı. İsveç’e taşındı ve Svensk Lufttrafik isimli bir İsveç hava yoluna katıldı. Hermann Göring genellikle özel uçuşlar için işe alındı ve bu şirkette başpilot oldu. Danimarka ve İsveç’te gösteri uçuşları yaptı. İlk karısı olan Karin ile burada tanışıp Şubat 1922’de Münih’te evlendi.

1922 – 1923 yıllarında Münih Üniversitesi‘nde tarih ve iktisat bölümünde okudu. Adolf Hitler tarafından yapılan bir konuşmayı dinledikten sonra 1923 yılında Nazi Partisi’ne katılan Hermann Göring’e, 1923 yılında Oberster SA-Führer rütbesiyle Sturmabteilung’un (SA) komutası verildi.

1923 yılındaki başarısızlıkla sonuçlanan Münih Birahane Darbesi’nde yaralanmıştır. Bu darbe girişimi sonrası, gerek baskılar gerekse Hitler’in yokluğunun vermiş olduğu boşluk neticesinde Avusturya’ya kaçtı. Oradan İtalya’ya ve son olarak İsveç’e kaçmak zorunda kaldı. Bu kaçaklık dönemi içerisinde çeşitli ruhsal problemler yaşadı. Ağır ilaç bağımlısı oldu.

Bir zamanların efsane pilotu, şimdilerde bir kaçaktı ve bu durum onu çok etkiliyordu. Kendisini içkiye verdi ve bir alkolik olmak üzereyken, iyi haber Almanya’dan geldi. Hitler artık dışarıdaydı ve gerekli düzeni tamamen sağlamıştı. 1926’da hakkındaki tutuklama kararı da kaldırılmıştı. 1928’de tekrar Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’ne girdi. Akabinde yapılan seçimlerde NSDAP büyük bir patlama yaptı. 1931’de SA-Gruppenführer (Korgeneral) rütbesi aldı. Takip eden beş yıl içerisinde Göring, Adolf Hitler’in en büyük yardımcısı oldu. Çevresi çok geniş olan Göring, bu zaman zarfı içerisinde bütün sanayici, iş adamları, ordu yetkilileri gibi önemli kişilerle Hitler için görüşüp yanlarına çekiyordu.

Bu çalışmalar boşa çıkmadı ve Adolf Hitler iktidara geldi. Adolf Hitler’in iktidarından sonra Prusya başvekili oldu. 30 Ocak 1933-5 Mayıs 1933 tarihleri arası Reich Devlet Bakanı, 11 Nisan 1933-1945’e kadar Prusya Eyalet Başbakanı, 1933-1934 tarihlerinde aynı zamanda İçişleri Bakanı ve Prusya Emniyet Genel Müdürü, Eyalet Polis Generali görevlerini üstlendi.

1933 yılında Reich Havacılık Bakanı oldu aynı zamanda Alman gizli polis teşkilatı Gestapo‘yu kurmuş, 1934 yılına kadar yöneticiliğini yapmıştır.

Hermann Göring, Adolf Hitler’e toplama kampları fikrini verdi fakat bilinenin aksine toplama kampları Yahudiler için kurulmamıştı. Göring’e göre bazı suçlular hapishanelerden başka daha tecrit edilmiş yerlerde tutulmalıydı. Bunun için de en uygun proje toplama kamplarıydı. Savaşın başlaması ve öncesinde toplama kamplarına Yahudiler, Çingeneler, komünistler ve savaş esirleri konulmaya başladı.

1934 yılında Gestapo’yu Heinrich Himmler’e devretti. Bu olaydan sonra önceleri gizlice, daha sonraları Versailles Antlaşmasının geçerliliğini yitirmesiyle Alman Hava Kuvvetlerini (Luftwaffe) kurdu ve geliştirdi.

II. Dünya Savaşının başlamasıyla beraber Luftwaffe dünyanın en etkili ve güçlü hava kuvvetleriydi. Bunun tek sebebi Hermann Göring’in eski bir pilot olması ve gerek pilotluğun gerekse hava kuvvetlerinin sıkıntılarını yakından bilmesidir. 1935’ten 1945’e kadar Hava Kuvvetleri başkomutanlığı yapmış olup, 1936‘da orgeneral, 1938‘de feldmareşal olmuştur.

1936’dan 1945’e kadar Hammadde ve Döviz İşleri’nde Reich yetkilisi, aynı zamanda Dört Yıllık Plan ve dolayısıyla Silahlanma Ekonomisi Sorumlusu oldu. 1937-1945 yılları arası Hermann Göring Erbergbau und Eisenhütten (Hermann Göring Madencilik ve Demirdöküm) Reichswerke şirketinin baş yöneticisiydi. 1938’den itibaren Yahudi sorununun düzenlenmesi dairesi için görevliydi. 1939-1945 yılları arası Reich Savunması için Bakanlar Kurulu Başkanlığı yaptı. 1934’ten 1945’e kadar Reich Orman Müdürü ve Reich Av Müdürü oldu.

İkinci Dünya Savaşı‘nın açılışı, Polonya işgali ile, 1 Eylül 1939 tarihinde şafak vakti başladı. Hermann Göring‘in Luftwaffe’si, (Alman Hava Kuvvetleri) 1940 yılının Mayıs ayında Hollanda, Belçika ve Fransa savaşları’nda kritik rol oynadı. Göring’in Luftwaffe’si Hollanda Muharebesi’nde ve 1940 yılında Fransa Savaşı’nda önemli roller oynadı. Fransa’nın yenilgisinden sonra Adolf Hitler tarafından başarılı bir liderlik gösterdiği için Demir Haç madalyası ile ödüllendirildi. 19 Temmuz 1940 tarihinde bir kararname ile Adolf Hitler, Hermann Göring’i Reichsmarschall yani Reichsmarschall des Grossdeutschen Reiches (Büyük Alman İmparatorluğu Mareşali) rütbesine terfi ettirdi.

Hermann Göring, Nisan 1945’de Bavyera’ya kaçtı. Berlin‘de kalmakta ısrar eden Adolf Hitler’in eylem özgürlüğünü yitirdiğini öne sürerek Adolf Hitler tarafından 29 Haziran 1941‘de imzaladığı kararname ile kendisine bir şey olursa yerine Hermann Göring’in geçmesini bildiren kararını hatırlatıp idareyi ele almayı önerdi. Ancak iktidarı ele geçirmekle suçlanarak 29 Nisan 1945‘te NSDAP’den atıldı. Adolf Hitler’in özel sekreteri Martin Bormann ise SS Karargahına bir radyo mesajı göndererek Göring’in tutuklanması emrini verdi. Tutuklama işlemi ertesi sabah gerçekleştirildi ve Göring ev hapsine tutuldu.

Göring, oradan geçen bir Luftwaffe birimi tarafından 5 Mayıs 1945’de ev hapsinden kurtarıldı ve karısını ve çocuğunu Obersalzberg’teki malikanesinde bırakarak Amerikan hatlarına doğru yola koyuldu. Savaş bittikten sonra 6 Mayıs 1945’de Radstadt yakınlarında, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu’nun 36. Piyade Tümeni karargahına gidip teslim oldu ve gözaltına alındı. 8 Mayıs 1945’de tutuklandı.

Hermann Göring tutuklanmasının ardından uçakla Lüksemburg‘a götürülerek, Mondorf-les-Bains’da kod adı Ashcan Kampı olan Palace Hotel’de tutuldu. Sıkı bir diyete girdi ve 27 kg zayıfladı.

Eylül ayında Nürnberg‘e transfer edildi. Kasım ayında askeri mahkemeler başladı. Bazı Alman subayları suçlarını inkar ederken, Hermann Göring çoğu suçlamayı kabul etti ve Adolf Hitler’e bağlılığını son dakikaya kadar sürdürdü. Mahkemenin hakkında verdiği idam kararından sonra infaz olmadan birkaç saat önce hücresinde kendisine bakan askerden özel kutusunu istedi, o kutunun içerisinde bulunan Potasyum Siyanür kapsülünü içerek tıpkı Heinrich Himmler gibi asılmadan hayatına son verdi.

Evlilikleri :
1.eşi: Karin von Kantzow (1922-1931)
2.eşi: Emmy Sonnemann (1935-1946)

Hermann Göring, 15 Ekim 1946 tarihinde Almanya, Nürnberg’de 53 yaşında ölmüştür. Göring’in cesedi, diğer idam edilen sanıklar gibi, yere yatırılarak sergilendi. Cesedi Ostfriedhof’ta (Münih) yakıldı ve külleri Isar Nehri’ne dağıldı.

Kategoriler: H
Benzer Biyografiler