Hiram Abas Biyografisi
Türk istihbaratçı
Hiram Abas, 1932 yılında istanbul’da doğmuştur. Tam adı Mustafa Hiram Abas’dır. Anne tarafından dedesi, Osman Hamdi Bey‘in yeğeni olan eski müzeler umum müdürü Mübarek Galip Eldem ve anneannesi Munise Eldem’dir. Babası kaptanlık yapan Hilmi Abas, annesi Fatma Roksan Abas’tır.
İstanbul’da Saint Joseph Liseslında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdari Şubesi’ni bitirdikten sonra, aynı yıl MİT‘te göreve başladı. 18 Mayıs 1967 tarihine kadar İstanbul’da müfettiş yardımcılığı ve sorgu müfettişliği yaptı. 1965 yılında ABD‘ye gönderilen Abas, 4 yıl süreyle eğitim gördü. Sorgulama ve istihbarat konulanda uzmanlaştı.
Müfettişlik görevinden sonra askerliğini yedek subay olarak yaparken MİT’te çalışmaya başlayan Hiram Abas, ABD’den döndükten Batum, Atina ve Beyrut’ta görev yaptı. 1970’e kadar Beyrut’ta bulundu. 12 Mart muhtırasından sonra İstanbul’da Orgeneral Faik Türün‘ün operasyonlarını yönetti ve ünlü Ziverbey Köşkü sorgulamalarında bulundu.
Özellikle ASALA ile mücadelede resmi ve gayri-resmi operasyonlarda etkin rol aldığı bilinmektedir.
Aydınlık Gazetesi’nin ileri sürdüğüne göre 1972 yılında Fındıkzade’de Dev-Genç’in maliyecisi Ziya Yılmaz’ın yakalandığı operasyonda yaralandı. THKP-C liderlerinden Ulaş Bardakçı’nın öldürüldüğü catışmadaki operasyonu yönettiği de söylenir.
12 Mart 1971 döneminde MİT’te etkin görevlerde bulunan Hiram Abas, 12 Eylül darbesinden önce 1980 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Dönemin TİSK Genel Başkanı Halit Narin’in yanında çalıştı.
1983 yılında ikinci kez MİT’e dönen Hiram Abas, Turgut Özal‘ın başbakanlığı döneminde Suriye‘ye yaptığı resmi geziye katıldı. Ve bu ülke istihbarat yetkilileriyle bölücü örgütler konusunda görüşmelerde bulundu.
1986 Ağustos’unda Hayri Ündül’ün MİT Müsteşarlığı’na getirildiği dönemde MlT Müsteşar Yardımcılığı’na getirildi.
1988 yılında yayımlanan MİT raporu olayında sorumlu görülerek, raporu kaleme alan Mehmet Eymür ve Korkut Eken ile birlikte pasif göreve alınmak istenince, ikinci kez teşkilattan ayrıldı.
Hiram Abas, Amerikan silah firmalarının Türkiye temsilciliğini yapan bir şirkette çalışırken 26 Eylül 1990 sabahı işine gitmek için yola çıktığında uğradığı suikastta yaşamını yitirdi. Evinin yakınlarında, belediye işçisi gibi giyinmiş kişilerin açtığı çapraz ateşin ortasında kalan Hiram Abas, olay yerinde öldü.
Hiram Abas, 26 Eylül 1990 tarihinde İstanbul’da 58 yaşında ölmüştür.
Hiram Abas, Gülşen Abas ile evli idi. Cengiz Abas adında oğluve Cenan Abas adında kızı vardır.
1999 yılında gazeteci yazar Soner Yalçın, Hiram Abas hakkında “Bay Pipo” adlı bir araştırma kitabı yazmıştır.