Homeros Biyografisi
Antik Çağ Yunan destan şairidir.
Homeros, MÖ. 9. Yüzyılda yaşadığı düşünülmektedir. Doğum yeri olarak yedi ayrı yer gösteriliyor. (Smyrna)İzmir’de doğduğu, İonia yöresinde yaşadığı kabul edilmektedir. Bu arada doğduğu yerden ayrılıp Khios (Sakız) Adası’na yerleştiği de kabul edilir.
Tarihçi Herodot (İÖ 484-425) şöyle diyor: “Hesiodos ile Homeros Yunanlıların Tanrı soylarını kurdular, yetkilerini ve işlerini ayırdılar, görünüşlerini belirttiler” ve ekliyor “onlar benden dört yüzyıl önce yaşadılar”.
Homeros, batı Edebiyatı’nın ilk büyük eserleri sayılan İlyada ve Odysseia Destanları’nın yaratıcısı veya derleyicisi olduğu kabul edilir. Eserlerinden yalnızca İlyada ve Odysseia yazılı olarak günümüze ulaştı. Bu iki destan yüzyıllarca kulaktan kulağa gelerek Arkhon Solon ve Tiran Peisistratos zamanlarında yazıya geçirilmki Homeros, anlattığı tarihi olayları birer mitoloji ve destan havasında anlatmıştır.
İlyada (İllias), ilkçağdan kalma tek metindir. 24 bölümde, yaklaşık 16 bin dize uzunluğundadır. Kuşatması on yıl süren Troya Savaşı’nın 51 günlük son olaylarını konu edinir. Eser; sık sık geriye dönüş ve yinelemelerle, Tanrılar ve insanlar dünyası arasında gidip gelmelerle, konuşma ve betimlemelerle çok canlı ve etkili bir şiir havasındadır.
Heksametron denilen ölçüyle (bir uzun, bir kısa hecelik daktylos denilen kalıptan; parmak ya da iki uzun hecelik Spondaios denen kalıptan altısının uygun bileşimi) belirgin bir ayak düzeni gözetilmeden söylenmiş olan metin, Akhilleus’un küskünlüğüyle başlar, savaşla yürür, sırasıyla önce Patroklos’un sonra Hektor’un ölümleriyle gelişir. Troyalıların hazırladığı cenaze töreniyle sonuçlanır. Aias’m çılgınlığı, Odysseus’un bazı seferleri, Palladion’un kaçırılışı ve ünlü tahta at kurnazlığıyla Troya’nın yakılıp yıkılışı İlyada’da yer almaz; bu gibi ek konular Lesbos’lu Leskhes’e bağlanan Küçük İlyada adlı eserdedir.
Odysseia: Yunan yiğitlerinden Odysseus’un Troya yengisinden sonra yurdu olan Ithaka’ya dönmek için yaptığı on yıllık uzun yolculuk serüveninin destansı şiiridir.
Dostu Agamemnon‘un yanında savaşmak için karısı Penelope ve oğlu Telemakhos’u geride bırakarak Troya’ya doğru yola koyulan İtaka kralı Odysseus’un savaşın bitimi ile başlayan olağanüstü serüvenlerini anlatır “Odysseia” destanı.
Dönüş yolculuğunda tutulduğu fırtına karşısında deniz tanrısı Poseidon‘a meydan okuyunca, tanrının gazabına uğrar ve bir türlü evinin yolunu bulamaz. On yıl sürer Ege denizinin bir yakasından bir yakasına savruluşu. Tek gözlü, insan yiyen devleri, gemicileri baştan çıkaran sirenleri ve Yunan mitolojisinden çıkıp gelen daha nice tehlikeyi savuşturan Kral, ülkesine döndüğünde karısını -kendisinin vlur. Yarışmayı kazanan prens olacaktır. Kılık değiştiren Odysseus, teker teker yener koca adaylarını ve hem karısına hem de tahtına kavuşur.