X

Hüdavendigar Onur

Hüdavendigar Onur

Hüdavendigar Onur yazdı: Nihal Atsız’ın vasiyeti bir tefsir

Büyük Türk Milliyetçisi Ahmet Arvasi’nin “Türk-İslam Ülküsü” adlı yapıtının birinci cildini 1979’da okudum. Trabzon’da hastanede yatarken Hergün gazetesinde kitabın yayınlandığına dair ilanı görmüş, beni ziyarete gelen Artvinli mütahit İsmet Arslan ağabeyin giderken “bir isteğin var mı?” sorusu üzerine bu kitabı istemiştim. Birkaç gün sonra Şavşatlı Yunus adlı sarışın bir arkadaş kitabı getirdi.

Arvasi, eserinde Vani Mehmed Efendi adlı bir tefsir aliminden “Büyük Türk Milliyetçisi” diye bahsediyor ve “Araisü’l Kur’an” adlı eseri
olduğunu belirtiyordu. Yıllardır Artvin, Erzurum ve İstanbul’da gezdiğim kitapçı ya da fuarlarda çeşitli tefsir kitaplarını görünce Arvasi’yi ve Vani Mehmed Efendi’yi hatırlar ve “Bu tefsir kitabı keşke Türkçeye çevrilse” diye düşünürdüm. Tefsirin bu yıl D. Ahsen Batur tarafından Türkçeye çevrildiğini öğrenince çok sevindim ve satın
aldım. Buraya kadar olan benim hikâyem. Bir de bunun bir başka öyküsü var Nihal Atsız’la ilgili.

Şimdi bundan bahsedelim.

*

Emekli din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Zeynel Timur, bir anısını şöyle anlatıyor.

Timur, 1967 yılında Konya Yüksek İslam Enstitüsü son sınıfında öğrenciyken Haluk Karamağaralı’nın bir programa daveti üzerine İstanbul’a gittiğini ve burada Nihal Atsız’ı Beyazıt Kütüphanesinde
ziyaret ettiklerini ifade ediyor. Timur, şöyle devam ediyor:

Sohbet esnasında rahmetli Atsız hocanın “benim İslam Enstitüsünde okuyan Türkçü evlatlarım da varmış” deyip gururlandığını, hem de duygulandığını ve gözlerinden yaşlar aktığını gördük. “Mademki sizler İslam Enstitüsünde okuyorsunuz öyleyse sizlere bir vasiyetim olacak.
Bu vasiyetim Mehmed Vani Efendi Hazretleri’nin yazdığı “Araisü’l Kur’an ve Nefâis’ül Furkan” isimli tefsirin Türkçemize kazandırılmasıdır.”

Zeynel Timur, Atsız’ın bu vasiyeti Mayıs 1967’de yaptığını belirterek “Ben bu sözü bir emir telakki ettim. Önceliğim bu eserin orijinal metinlerine ulaşmak oldu. Bir nüshası Beyazıt Kütüphanesinde vardı ve kütüphane görevlisinden isteyerek okuma şansını buldum” ifadelerini kullanıyor.

Mustafa Aksoy da kitabın basılma macerasını anlatırken, Yeni Ufuklar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneğinin onursal başkanı
İbrahim Sungur bey vasıtasıyla Zeynel Timur’dan Atsız hocanın bu konuda bir vasiyeti olduğunu öğrendiğini ifade ediyor. Aksoy, yakından
tanıdığı Ahsen Batur’la konuyu görüştüğünü, Atsız’ın vasiyeti olduğunu söylediğini anlatıyor. Batur da şöyle karşılık veriyor:

“Mustafa beni can evimden yakaladın”.

Sonra ne oluyor?

Ahsen Batur çeviri için iki yıl süre istiyor ve tefsir Selenge yayınlarından çıkıyor.

Ne diyelim. Atsız’a rahmet, kitabın çıkmasına neden olanlara teşekkür.

Esen kalın.

Hüdavendigâr Onur / Dokuz Sütun / 16 Haziran 2020

gazeteci, yazar

1961 yılında Artvin’de doğdu. Erzurum İmam Hatip Lisesi’ni bitirdi. İstanbul’da Türkiye Gazetesi Yurt Haberleri Servisi ile İhlas Haber Ajansı’nda çalıştı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Sürekli Basın Kartı sahibidir. Platform, Beyan, Biyografi Analiz, Yesevi dergileriyle, Sakarya Halk, Günboyu gazetelerinde yazıları yayımlandı. Türkiye’de sağ görüşlü hareketler ile Ahmet Arvasi hakkında kaleme aldığı yapıtlarla tanındı. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Yapıtları:

1.Türk Sağı Sözlüğü
2.Türk Sağı Kronolojisi
3.Asrın Yesevisi S.Ahmet Arvasi
4.Arvasi Hocayla Başbaşa
5.Aydınların Gözüyle S. Ahmet Arvasi
6.Düşünen Adamdan Mektup Var (Arvasi’nin Hergün gazetesinde çıkan ama üç ciltlik Türk-İslam Ülküsü’nde olmayan yazılarını içermektedir)
7.Millet-i Sadıka’dan Hayk’ın Çocuklarına Ermeniler
8.Ermeni Portreleri
9.Ermeni Olayları Kronolojisi
10.S.Ahmet Arvasi Kronolojisi

ENGLISH BIOGRAPHY

Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur was born in Artvin in 1961. He worked at Local News Department at Turkiye daily in Istanbul. He currently works at Ihlas News Agency. He is a member of Turkish Journalists’ Association, ESKADER and ILESAM. He wrote articles in Platform, Beyan, Biyografi Analiz magazines and sanatalemi.net website. His articles were published at universitelibozkurtlar website and Sakarya Halk daily. His articles are also published at Medya Detay. He is married to Hatice from Konya’s Taşkent (Pirlerkondu) district. He is the father of Selman Bahadır and Orhan Ertuğrul.

Works:

Dictionary of Turkish Right
This book first published by Biyografi Net Publishing and later by Bilgeoğuz Publishing House is a resource on individuals, parties, assocations, foundations and media outlets sided with “Right-Wing Ideology” in Turkey. It is a major source of reference for information on prominent people and notable events related to Turkish Right.

Chronicle of Turkish Right
This book first published by Biyografi Net Publishing and later by Sam Publishing, chronologically presents political events and movements from 1839 to present day.

Armenians
It is the first book of the series from From Loyal Nation to Children of Hayk. It is about Turkish-Armenian relations. From prologue: “Our view of Armenians is based on ‘principle of individual criminal responsibility’, a tenet of general law and we attribute past mistakes to individuals. But Armenian diaspora and those living in Armenia have a great task on this matter. They should warn the youth not to allow a repeat of tragic incidents of the past and prevent them to commit to new mistakes.”

Armenian Portraits
It is the second book in the series From Loyal Nation to Children of Hayk. Its second edition was published by Bilgeoğuz Publishing House and it is a resource on journalists, authors, poets, statesmen, musicians, artists, terrorists and religious men. Biographies of about 800 Armenians are included. New editions will include new biographies.

Chronology of Armenian Incidents
It is the third book in the series From Loyal Nation to Children of Hayk. Chronology of Armenian Incidents was included in an eight-page section of series’ first book Armenians published by Edille in 1999 and was published as a separate book with new additions. New, unabridged editions of 143-page book which was published by Bilgeoğuz Publishing House will be available in the future.

S.Ahmet Arvasi Chronology
It offers chronological information on great Turkish nationalist and thinker S. Ahmet Arvasi. It also includes information on panels, conferences, grave visits, mawlids, obituaries, mawlids, book promotions following the passing of S. Ahmet Arvasi, giving readers an insight about posthumous events dedicated to S. Ahmet Arvasi.

S.Ahmet Arvasi According to Intellectuals
This book includes the memories of friends, students and colleagues of S. Ahmet Arvasi, one of the influential people of Turkish nationalism.

e-posta:
[email protected]

Hüdavendigar Onur

كاتب وصحفي ولد سنة 1961 في أرتفين. عمل في قسم الأخبار المحلية في صحيفة
“تركيا” ضمن وكالة “إخلاص” للأنباء بإستانبول. وهو عضو في جمعية صحفيي
تركيا. ولديه بطاقة صحفية دائمة. نشر العديد من مقالاته في مجلات:
بلاتفورم، وبيان، وبيوغرافي، وياسوي؛ وفي جريدتي سقاريا خلق، وغونبويو.

عُرف في تركيا من خلال كتاباته حول الحركات اليمينية، والمفكِّر أحمد أرواسي.

متزوِّج وله وَلدان.

مؤلفاته:

1- معجم اليمين التركي (حول الأوقاف والجمعيات والأحزاب والأشخاص
والمنشورات اليمينية في تركيا).

2- تأريخ التيار اليميني التركي.

3- السيد أحمد أرواسي ياسوي العصر.

4- لقاء مع الأستاذ أرواسي.

5- السيد أحمد أرواسي بعيون المتنورين.

6- ثمة رسالة من الرجل المفكِّر (يحتوي على كتابات أرواسي المنشورة في
جريدة “هرغون” والتي لم ترد في مؤلَّفه “الفكر التركي الإسلامي” المكوَّن
من ثلاثة مجلَّدات).

7- الأرمن من الملَّة الصادقة إلى أبناء هايك.

8- صور من حياة الأرمن.

9- تأريخ حوادث الأرمن.

10- حياة السيد أحمد أرواسي.

ESER-AYRINTI

Asrın Yesevisi Seyyit Ahmet Arvasi
Hüdavendigar Onur
Biyografi Net Yayınları

“Asrın Yesevisi Ahmet Arvasi” adlı kitap da, “İlme Önem Veren Millet, Arvas Mektebi, Abdülhakim Arvasi, Seyyit Ahmet Arvasi Ailesi, MHP Davası, 12 Eylül ve Ülkücüler, Arvasi’ye Göre İnsan Tahlilleri, Nasıl Bir Ahlak, Ahlak Kahramanları, Töre ve Gelenekler, Arvasi’nin Devlet Anlayışı, Arvasi’nin Kadrolara Verdiği Önem, Mutlu Azınlık ve İnanmış Aydın, Türk Milliyetçiliği, Arvasi’nin Milliyetçilik Anlayışı, Arvasi’ye Göre Zararlı Cereyanlar, Arvasi’nin Eserleri, Arvasi Hakkında Araştırmalar, Ahmet Arvasi Kronolojisi adlı bölümler bulunuyor

ESER-AYRINTI

Türk Sağı Sözlüğü
Hüdavendigar Onur
Biyografi Net Yayınları

Bu kitap Türkiye’deki “Sağ Düşünce” ekseninde faaliyet gösteren kişiler-partiler-dernekler-vakıflar-basın-yayın kuruluşları hakkında tanıtıcı bilgiler verir. Kitabın son bölümünde olaylar kronolojik sıra ile işlenmiştir. Türk Sağı’nın önde gelen insanları ve olayları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin ulaşabileceği bir başucu kitabı…
Yayın Yılı: 2001; 408 sayfa; 3.HAMUR; 13,5×21 cm; KARTON KAPAK; ISBN:9757645788; Dili:TÜRKÇE

ESER-AYRINTI

Ermeni Portreleri
Hüdavendigar Onur
Bilgeoğuz Y.

Yakın tarihimizde Türk-Ermeni münasabetleri üzerine yerli ve yabancı araştırmacılar tarafından birçok eser yazılmıştır. Bunlar Soykırım iddialarını ispatlamaya ya da yalanlamaya çalışmıştır. Yarınlara huzur içinde varmak ve gelecek nesillere bulunduğumuz coğrafyayı bırakmak istiyorsak dün ile bugün arasındaki köprüleri iyi kurmak ve birlikte yaşadığımız toplumları iyi tanımak zorundayız…

Yayın Yılı: 1999; 248 sayfa; 1.HAMUR; 13,5×19,5 cm; KARTON KAPAK; Dili:TÜRKÇE

ESER-AYRINTI

Ermeniler
Hüdavendigar Onur
Kitabevi Y.

Biz Ermeniler’e bakışımızda, genel hukukun bir kaidesi olan “suçların şahsiliği” prensibinden hareket ederek, geçmişteki hataların ancak ilgili şahısları bağladığını ifade ediyoruz. Ama burada, Ermenistan içinde ve dışında yaşayan bütün Ermeniler’e büyük görevler düşmektedir. Onlar, geçmişteki üzücü olayları yeniden yaşamamak için gençlerini uyarmalı, yeni yanlışlara düşmelerini önlemelidirler.

Yayın Yılı: 1999; 280 sayfa; 3.HAMUR; 13,5×19,5 cm; KARTON KAPAK; Dili:Türkçe
Konu: Siyaset/Kuram; Siyaset/Etnik sorunlar

ESER-AYRINTI

Ermeni Olayları Kronolojisi
Bilgeoğuz Yayınevi
Hüdavendigar onur

Millet-i Sadıka’dan Hayk’ın Çocukları’na serisinin üçüncü kitabıdır.

Ermeni Olayları Kronolojisi, serinin birinci kitabı olan (Ermeniler)’in 1999 da Edille tarafından yayınlanan birinci baskısının son kısmında Sekiz sahife olarak yayınlandı.

Ermeni Olayları Kronolojisi, Kitabevi tarafından Mayıs 1999’da ikinci baskısı yapılan (Ermeniler) kitabının sonunda 12 sahife olarak yayınlandı.
Ermeni Olayları Kronolojisi, daha sonra Aralık 1999’da neşredilen serinin ikinci kitabı (Ermeni Portreleri)’nin birinci baskısının sonuna alınıp 68 sahife olarak yayınlandı.

Kitap, 2006 yılında genişletilerek (Ermeni Olayları Kronolojisi) adıyla ayrı bir kitap haline getirilip Bilgeoğuz Yayınevi tarafından 143 sahife olarak yayınlandı.

Ermeni Olayları Kronolojisi üzerinde şu an çalışılmakta olup her baskı biraz daha genişletilerek yayınlanacaktır.

Hüdavendigar Onur, Ermeni Olayları Kronolojisi kitabının önsözünde şöyle diyor: Biz, genel hukukun bir kaidesi olan ‘suçların şahsiliği’ prensibinden yola çıkarak geçmişteki hataların ancak ilgili şahısları bağladığını ifade ediyoruz. Geçmişteki olayları kaşıyarak yeni nesilleri huzursuz etmenin ve düşman kutuplar haline getirmenin yanlış olduğuna inanıyoruz.

Necip Türk Milleti’nin sabrını istismar etmeye kalkışan batılı devletler, kendi karanlık tarihleriyle yüzleşmeli ve kendilerini sorguya çekmeleri gerekmektedir diyoruz.

“Millet-i Sadıka’dan Hayk’ın Çocuklarına” serisinin bu üçüncü kitabını bu şuurla yayınlıyoruz. Hayırlı olması dileğiyle.

ESER-AYRINTI

Arvasi Hoca’yla Başbaşa
Hüdavendigar Onur
Biyografi Net

Hüdavendigar Onur’un S. Ahmet Arvasi hakkında kaleme aldığı (Arvasi Hocayla Başbaşa) adlı eser bir röportaj şeklinde hazırlanmış olup çeşitli sorulara Hoca’nın kendi eserlerinden cevap veriliyor. Kitap üç kısımdan ibaret olup soru-cevap bölümünün ardından Ahmet Arvasi Kronolojisi ve Fotoğraflarla Ahmet Arvasi’den oluşuyor.

(Arvasi Hocayla Başbaşa) kitabında “Emperyalizm İslâmiyet’ten korkuyor”, “Savaştan beter barış planları ile karşımıza çıkıyorlar”, “Türk Milletinden ve İslâm Ümmetinden Olmak”, “İnsanları Sevmesini Öğrenin Çareler Kolaylaşır”, “Türk Milliyetçiliği”, “Allah’ın Varlığı Her Güzelliğin Başlangıcıdır”, “İnsan kendini aramaktadır”, “İnsanlar, ‘Rehber’ Kabul Ettikleri Kişileri Seçerken Nelere Dikkat Etmeli” gibi önemli konular bulunuyor.

ESER-AYRINTI

Türk Sağı Kronolojisi
Biyografi Net Yayınları

Kitapta 1839-2009 yılları arasındaki siyasal alanda meydana gelen olaylar ve oluşumlar kronolojik bir düzende ele alınıyor.

HABER

Onur, Arvasi’yi anlattı

Çınaraltı Sohbetleri’nde, Cumartesi, “Asrın Yesevisi Seyyid Ahmet Arvasi”
Konuşuldu…

İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) İstanbul Şubesi 7 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirdiği Çınaraltı Sohbetleri’nin yirmi dokuzuncusunda, Hüdavendigar ONUR tarafından “Asrın Yesevisi Seyyid Ahmet Arvasi” anlattı. Arvasi konusunda uzman olan ONUR’un, Asrın Yesevisi Seyyid Ahmet Arvasi ve Arvasi Hoca’yla
Başbaşa isimli kitapları yayınlandı.

HABER

Size sesleniyorum
Türkiye 6 Kasım 2011

Hüdavendigar Onur; biyografi.net’ten çıkan “S. Ahmet Arvasi Kronolojisi” kitabında, Arvasi’nin şahsiyeti, fikir mücadelesi ve edebî kişiliğini kronolojik bir sırayla anlatıyor.

“S. Ahmet Arvasi Kronolojisi” kitabında, Arvasi Hoca’nın vefatından sonra hakkında yazılanlara da yer veriliyor.

Yazar Hüdavendigar Onur’un, “S. Ahmet Arvasi Kronolojisi” isimli yeni kitabı, Biyografi.net İletişim ve yayıncılık’tan çıktı. Hüdavendigar Onur, ön sözde kitabın muhtevası hakkında şu bilgileri veriyor: “Bu eserimizde, S. Ahmet Arvasi’nin 12 Eylül 1980 öncesinde çeşitli yayın organlarında çıkan yazılarını ve tarihlerini tespit etmeye çalıştık.” Ön söz dışında kitap, dört bölümden oluşuyor; birinci bölümde Seyyid Ahmet Arvasi’nin kronolojik bir tasnifle hayatı anlatılıyor. İkinci bölümde, vefatından sonra hakkında yazılanlara yer veriliyor. Üçüncü bölümde İngilizce özet (Summary) veriliyor. Dördüncü ve son bölümde ise Seyyid Ahmet Arvasi ile ilgili gazete başlıkları yer alıyor. Kitabın, 37. sayfasında verilen bilgilerden, merhum Olcay Yazıcı’nın, S. Ahmet Arvasi ile bir röportaj yaptığını (29 Mayıs 1985) ve bu röportajın Türkiye gazetesinde yayınlanmasının beş gün sürdüğünü öğreniyoruz. Yine aynı sayfada, 7 Haziran 1985’te, Türkiye gazetesinin “Görüşler” sayfasında yazılarının yayınlanmaya başladığını, müteakip sayfalarda ise 16 Eylül 1985 tarihinden itibaren “Hasbihal” köşesinde günlük yazmaya başladığı, vefatına kadar Türkiye gazetesinde yazmaya devam ettiği ifade ediliyor. Merhum Arvasi’nin Türkiye gazetesindeki yazıları da “Size Sesleniyorum” adıyla kitaplaştırılmıştı.

KENDİNİ ARAYAN İNSAN
Kitapta, S. Ahmet Arvasi’nin vefatı ile ilgili bilgiler şöyle: “1 Ocak 1989 tarihli Tercüman gazetesinde, bir vefat haberi okuyucuların dikkatini çekti: “Ahmet Arvasi vefat etti. Türkiye gazetesi yazarlarından eğitimci, fikir adamı S. Ahmet Arvasi, dün sabah Erenköy’deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. 1932 yılında Doğubeyazıt’ta doğan S. Ahmet Arvasi, Van’ın köklü ailelerinden Arvasilere mensuptur. S. Ahmet Arvasi, uzun yıllar öğretmenlik yaparak, yazılar yazarak, konferanslar vererek Türk gençliğinin yetişmesine hizmet etmiş, Türk milli eğitimine binlerce öğretmen kazandırmıştı.”

HABER

Hüdavendigar Onur yazdı: S.Ahmet Arvasi Kronolojisi

Hüdavendigâr Onur’un kaleme aldığı S.Ahmet Arvasi Kronolojisi adlı kitabı, Biyografi.net yayınları tarafından neşredildi. Onur, kitabında, Arvasi’nin
eserlerinde olmayan çeşitli gazete ve dergilerdeki yazılarının tarihçesini çıkarırken vefatından sonra da hakkında yapılan panel, kabir ziyareti, konferans, mevlit, ilan, kitap tanıtımları gibi etkinlikler hakkında bilgi veriyor. Böylece okuyucu, geçen yıllarda S.Ahmet Arvasi hakkında ne tür faaliyetlerde bulunulduğu hakkında bilgi edinmiş oluyor.

Daha önce Biyografi.net yayınları tarafından Asrın Yesevisi S.Ahmet Arvasi ve Arvasi Hocayla Başbaşa adlı iki kitabı çıkan Hüdavendigâr Onur, yeni
kitabı S.Ahmet Arvasi Kronolojisi ile dün ve yarın arasında Arvasi hakkında yapılacak çalışmalarda köprü vazifesi olmuş oluyor.

Hüdavendigâr Onur, Arvasi’nin dostları, talebeleri ve sevenlerinin hatıralarından oluşacak bir kitabın da hazırlığı içine girerken seriyi beş kitapta tamamlamayı düşünüyor.

HABER

KAYSERİ’DE ARVASİ KONFERANSI

Erciyes Üniversitesi Türk Gençlik Kulübü tarafından S.Ahmet Arvasi ve Türk-İslâm Ülküsü konulu bir konferans tertip edildi. Sabancı Kültür Sitesinde 30 Aralık 2011 Cuma günü saat 14.00’de yapılan toplantının açılış konuşmasını Türk Gençlik Kulübü Başkanı Burak Özcan yaptı. Gazeteci Hüdavendigâr Onur da bir konuşma yaparak Arvasi’nin Türk fikir hayatındaki yeri hakkında bilgi verdi.

HABER

Hüdavendigar Onur’dan yeni bir eser: AYDINLARIN GÖZÜYLE S. AHMET ARVÂSÎ

Türk’ün asırlar boyunca uğruna hayatını ortaya koyduğu Îlâ-yı Kelimetullah davasının savunucuları arasında yer alan Arvâsî, Türk gençliğine Türk’ün İslâm davasının kıyamete kadar sürecek yüce bir dava olduğunu, bir büyük öğretmen olarak öğretmiştir.

Ölümünün ardından yıllar geçmesine rağmen etkisini hâlâ sürdüren Arvâsî, Türk milliyetçilerinin, ülkücülerin davasının Allah ve Resulünün davası olduğunu ısrarla savunmuştur.

Arvâsî, bu konuda şöyle der: “Aksini iddia edenler, Türk milliyetçilerini ya tanımamakta ya da bühtan etmektedirler. Türk milliyetçisi, Türk-İslâm Ülküsü’ne gönül veren bir adamdır. O, her şeyden önce bir iman adamıdır.”

Isbn 978-605-62401-5-7
Ekim 2012
Karton Kapak
Sayfa 336

HABER

Arvasi Bey Anma

Tarih: 26.12.2012 17:00
Yer: Türk Edebiyat Vakfı Konferans Salonu
Konuşmacılar: Hüdavendigar Onur, Dr. Sakin Öner

Gazeteci Hüdavendigar Onur’un sohbet programında Türk – İslam ülküsünün abide şahsiyetinden S. Ahmet Arvasi, ele alınıyor. Programda Arvasi’nin din, ahlak, eğitim, örf ve ananelerin önemi ve korunması ile batıl ideolojiler hakkındaki fikirleri paylaşılıyor.

HABER

DÜŞÜNEN ADAMDAN MEKTUP VAR

S.Ahmet Arvasi’nin Hergün gazetesi yazıları yayınlandı

Türkiye’deki sağ görüşlü hareketler ve Ahmet Arvasi hakkında yaptığı çalışmalarla tanınan gazeteci yazar Hüdavendigâr Onur, Arvasi’nin Hergün gazetesinde çıkan ama Türk-İslam Ülküsü kitabında olmayan makalelerini tespit ederek kitap haline getirdi.

Türk milliyetçiliği hareketinin önemli isimlerinden biri olan S.Ahmet Arvasi, yakın siyasi tarihimize kaynak olan kıymetli eserler kaleme alan bir fikir adamı olarak biliniyor. 12 Eylül öncesi Hergün gazetesinde çıkan yazıları üç cilt olarak Türk-İslam Ülküsü adıyla defalarca basılmıştı.

Uyanış Yayınevi tarafından İstanbul’da yayımlanan Düşünen Adamdan Mektup Var adlı eserin Türk fikir hayatına yeni bir soluk getireceği belirtiliyor. Arvasi, makalelerinde, Türkiye’nin zor günlerdeki durumu, İslam dünyası ve Türk dünyasının sorunlarını incelerken Türk milliyetçilerine yapılan saldırılara da cevap veriyor.

Hazırlayan: Hüdavendigâr Onur
Uyanış Yayınevi
272 Sayfa
İthal Kâğıt
13,5×19,5 cm

HABER

İLESAM’DAN GEDİKLİ VE ONUR’A TEŞEKKÜR BELGESİ
8 Haziran 2015

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Genel Merkezi tarafından İLESAM ve Türk kültür hayatına eserleriyle katkıda bulunan dil bilimci Dr. Yusuf Gedikli ile gazeteci Hüdavendigâr Onur’a teşekkür belgesi verildi.

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız adına İLESAM İstanbul Şubesi tarafından verilen teşekkür belgesi takdim töreni Aksaray Yusufpaşa’daki Azaklıoğlu Necati Bay Vakfı salonunda yapıldı.

İLESAM İstanbul Şubesi Başkanı Sosyolog Cafer Vayni, yaptığı konuşmada, İLESAM’ın gayesinin yazarların haklarına sahip çıkmak olduğunu belirterek Türk kültürüne hizmet eden kalemlerin yanında olduklarını söyledi.

Dil bilimci Dr. Yusuf Gedikli, Azerbaycan edebiyatıyla ilgili eserleriyle tanınırken geçen günlerde yayınlanan Dillerin Şifresi kitabıyla yeniden gündeme geldi. Hüdavendigâr Onur da, büyük Türk milliyetçisi S. Ahmet Arvasi ve Türkiye’deki sağ görüşlü hareketler üzerine yazdığı eserlerle tanınıyor.

HAKKINDA YAZILANLAR

S. Ahmet Arvâsî’yi anlama
Arslan TEKİN
Yeniçağ 13.08.2014

Hüdavendigâr Onur, kendisini S. Ahmet Arvâsî’ye adamış bir yazar. Arvâsî hakkında araştırmalar yapıyor, gazete köşelerinde kalmış yazılarını topluyor, onu tanıyan, onunla ilgilenen herkese ulaşıyor, hakkında bilinmeyenler bilgileri kitaplaştırıyor. Şimdiye kadar Arvâsî üzerine beş eser çıkardı: Asrın Yesevisi S. Ahmet Arvâsî, Arvâsî Hocayla Başbaşa, S. Ahmet Arvâsî Kronolojisi, Aydınların Gözüyle S. Ahmet Arvâsî… Sonuncusu: Düşünen Adamdan Mektup Var-S. Ahmet Arvâsî.
S. Ahmet Arvâsî’nin isminin başındaki “S.” “Seyyid”liğine işarettir. Yani Hz. Peygamber’in soyundandır.

Hz. Peygamber’in soyu çoklukla Türkleşmiş bir soydur. İnceleyin bu sonuca siz de varacaksınız. Emevîler saltanatı Hz. Ali ve Hz. Fatıma’dan devam eden soya dirlik vermedi. Çoğu Horasan’a ve hatta Türkistan içlerine göçtü; çokluk Türk, azlık Fars soylularla evlendiler. Yıllar, on yıllar, yüz yıllar geçtikçe çoğaldılar. Kimi Abbasîler zamanında ata yurtlarına döndüler, kimi fütûhatla Anadolu içlerine yayıldılar.

Alevîlikte “dede”nin Ehl-i Beyt’ten olması meselesi bu fütûhata dayanır. Bütün dedelerin Hz. Ali soyundan geldiğine inanılır ve dedelik şartlarından biri de budur.

S. Ahmet Arvâsî, “Afrika’da bir kabilede doğsaydım yine Türk milliyetçisi olurdum.” sözünün üzerinde uzun uzun düşünmek gerekir.

Hüdavendigâr Onur da “Düşünen Adamdan Mektup Var” ın “Önsöz” ünde bunu izah etmiştir:
“Hayat görüşü olarak Türk-İslâm ülküsünü benimseyen Arvâsî, Batı’daki milliyetçilik anlayışıyla Doğu’daki milliyetçiliğin aynı olmadığını belirtmiş, Türk milliyetçiliğinin biyolojik ırkçılıkla alâkasının olmadığını vurgulamıştır. Arvâsî’ye göre, bir içtimaî ırk gerçeği vardır ve bunun ırkçılıkla, dar kavmiyet anlayışıyla bağlantısı yoktur.”

“Düşünen Adamdan Mektup Var”, Hergün gazetesinde yayınlanan ve şimdiye kadar kitaplarına girmeyen yazıları bir araya getirilmiştir.

Merhum S. Ahmet Arvasî Hoca’nın her bir satırı ayrı bir kıymettir. Bütün kitapları tekrar tekrar basılmıştır. Üç ciltlik “Türk İslâm Ülküsü” özellikle bir “keşif” kitabıdır. (Bilgeoğuz Yay., 02125273365). Okudukça yeni bir şeyler keşfediyor, yeni bir şeylerin farkına varıyor, kültürün derinliklerinde yol alırken yöneldiğiniz istikametin her adımında bir işaret taşı buluyorsunuz.

Arvâsî, Hergün’de çıkan ilk yazısında “Başlarken” başlığı altında “Günlük ve politik hareketlere bulaşmadan Türk-İslâm ülküsüne hizmet edeceğiz.” demektedir. (Kitapta verilmemekle beraber yazının çıktığı tarih 1 Mart 1978’dir. Ben de o sıra Hergün’deydim.)

Arvâsî Hoca, bu ilk yazısında şu tespitiyle bir bakıma fikrini özetliyor:
“Hiç şüphesiz, düşüncelerimize biçim veren iki temel değerimiz vardır: Bunlardan birincisi, Âlemlere rahmet olarak gönderilen şanlı ve yüce Peygamberimizin (O’na selâm olsun) bize tebliğ buyurdukları, İslâmiyet’tir. İkincisi ise, bütün tarihi boyunca ’muvahhit’kalmış ve İslâm’la şereflendikten sonra yüce Peygamberimiz ve ulvi kadrosundan sonra en büyük savunucusu olmuş, tam dört yüzyıl, Peygamberin kutlu vekili olmakla taçlanmış şanlı Türk milletinin tarihi, kültürü ve medeniyetidir.”

Bize, Arvâsî Hoca’yı tekrar okuttuğu için Hüdavendigâr Onur’a teşekkür etmek düşer. (Uyanış Yay. 021 527 29 49).

HABER

CEBECİ ÜLKÜ OCAĞINDAN HÜDAVENDİGÂR ONUR’A PLAKET
25 Mart 2016

Cebeci Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı, Türk fikir adamlarından S.Ahmet Arvasi hakkında yazdığı kitaplardan dolayı gazeteci yazar Hüdavendigâr Onur’a bir plaket verdi.

Başkan Adem Yıldız, Türk-İslam ülküsünün abide şahsiyetlerinden Ahmet Arvasi’nin adını yaşatmak için her yıl panel, fotoğraflar albümü gibi çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek “Bu konuda güzel bir eser kütüphanemize kazandıran Hüdavendigâr Onur hocaya da bir plaket vermek istedik” dedi. Adem Yıldız, ocak olarak Arvasi gibi Türk fikir ve kültür hayatına öncülük eden şahsiyetler adına anma programı yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İstanbul İl Başkan Yardımcısı Avukat Fatih Sayın, Cebeci Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı adına plaketi Hüdavendigâr Onur’a takdim etti.

HABER

ONUR: ARVASİ HOCA BİR TÜRK AYDINIDIR

Onur, Arvasi Hoca’nın Türk fikir hayatındaki yerini anlattı.

Hüdavendigâr Onur, Çekmeköy Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfında yaptığı konuşmada, Türk fikir adamlarından S. Ahmet Arvasi’nin çeşitli görüşlerinden bahsetti. Arvasi’nin Türk fikir hayatındaki yerini anlatan Onur, daha sonra örf ve ananeler konusundaki görüşlerine ağırlık verdi.

Program ocak gençlerinden Burak Yıldız hocanın Fetih ve Yasin surelerini okumasıyla başladı.

Hüdavendigâr Onur, töre yani örfün, bir milletin bütününü bağlayan ve kontrol eden, ama yazılı olmayan kanun ve kaideler olduğunu söyledi.

Arvasi’nin bir Türk aydını olarak toplumun her türlü sorunuyla ilgilendiğini, hal çareleri aradığını belirten Onur, şöyle konuştu:
“Arvasi, Türk tarihini bilenlerin, Türk töresinin dar ve mahalli olduğunu iddia edemeyeceğini, Türklerin tarihin kaydettiği en dinamik milletlerden biri olduğunu, en eski çağlardan beri dünyayı bir uçtan diğer uca kadar katettiğini, sayısız kavimle tanışıp değişik zaman ve mekânlarda bulunan insanların sosyal ve kültürel tecrübelerine şahit olduğunu ifade eder. Arvasi, kısaca Türk milletinin geniş bir tarihi tecrübeye, büyük ve zengin bir kültür hazinesine sahip olduğunu, böylece milli töresini güçlü bir zemin üzerine kurarak ‘pratik bir ahlak ve hukuk nizamı’ haline getirdiğini anlatır.”

Arvasi’nin her Türk’ün Türk örf ve ananelerine uyması gerektiğini kitaplarında ısrarla vurguladığını anlatan Onur, konuşmasında Arvasi’nin bu konudaki görüşlerine yer verdi. Ahmet Arvasi, şöyle diyor: ‘‘Bir müslüman Kur’an-ı Kerimin ‘örfe uyunuz’ emrini yerine getirirken Allah’ın emir ve iradesine ters düşmemeye çalışır. Türk töresi en az bin yıldan beri böyle bir ruhla yoğrularak gelir. Türk-İslâm ahlâk ve hukuku böyle doğmuştur.’’

Çekmeköy Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Akif Ersoy ile İstanbul Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Teşkilat Başkan Yardımcısı Adem Yıldız da, geceye katılan davetlilere teşekkür etti.

HABER

Siyasi liderlerin atışmaları kitap oldu
1 Haziran 2017

Hüdavendigâr Onur’un kaleme aldığı ‘Türk Siyasetinde Olaylar Sorunlar Yanıtlar’ adlı kitabı Uyanış Yayınevi tarafından yayımlandı.

Kitapta Türk siyaset tarihine giren ilginç sözler ve liderlerin birbirleri hakkında söylediği atışmalar yer alıyor.

Türk siyasi hayatında parti liderleri ya da liderlerin birbiri hakkında söylediği söz ve yorumların literatürümüze girdiğini belirten Hüdavendigâr Onur, “Biz bunları bir araya getirmek istedik. Böylece bu kitap oluştu” diyor.

GÖRÜŞ

Çetin, bir neslin öncülerini yazdı
Yeniçağ 19 Mayıs 2018

Hüdavendigar Onur’dan bir değerlendirme: Çetin, bir neslin öncülerini yazdı

Milliyetçi Türk aydınlarından araştırmacı yazar Mahmut Çetin, geçen günlerde çıkan Bir Neslin Öncüleri adlı yapıtında, İmam Hatip Okulu
mezunlarının Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesine girişleri ve bu yapı içerisinde ortaya koydukları tarihi değişimi anlatıyor. Çetin, mevcut verilerden hareketle kişilerin portresini yazarken araştırmanın birinci safhasını İmam Hatip Okulları, ikinci aşamasını ise Diyanet, Yüksek İslam Enstitüleri ve İlahiyat Fakültelerinin oluşturduğu görülüyor.

Çetin, yayınlarından çıkan 700 sayfalık yapıtını yazış nedenini şöyle açıklıyor: “Katıldığım bir toplantıda Din-Devlet İlişkileri bağlamında bildiğim birçok bilginin yanlış olduğunu gördüm ve
üzüldüm. Böyle bir çalışmanın gerekli olduğunu düşünerek bu birikimi anlamaya ve yazmaya çalıştım. Böylece bu kitap ortaya çıktı.”

HABER

Onur: Arvasi, güzel sanatlara önem verirdi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İBB Kültür Daire Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği programda, Türk fikir adamlarından S. Ahmet Arvasi anıldı.

TYB İstanbul Şubesi’nde yapılan TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın yönettiği toplantıda konuşan Hüdavendigâr Onur, Arvasi’nin güzel sanatlar konusundaki görüşlerini anlattı. Arvasi’ye göre, Türk ve Müslüman şairler, romancılar, öykücüler, musikışinaslar, nakkaşlar, oymacılar, tezhipçiler ve diğerlerinin ne olursa olsun bir cihat ruhu ile ayağa kalkmaları gerektiğini belirten Onur, şöyle konuştu: “Şanlı Peygamberimizin ‘Hasmınızla silahı ile mukabele ediniz’ emrine uyarak yeni eserler ortaya koymalarını ister. Böyle bir kadronun doğuşunun mutlaka ama mutlaka bizim zaferimiz olduğunu söylerdi.” Arvasi’ye göre, sanatkarın mutlak güzeli araması gerektiğini anlatan Onur, şunları söyledi: “Arvasi şöyle der: Öyle bir sanatkar çıksın ki, bu milletin okuduğu hikayeleri çağdaş bir solukla, güçlü edep ve kalemle, Türk’ün sosyolojisini bilen, geleceğini hedefleyen yazarlar elinde işlensin de nice kitaplar meydana gelsin. Leyla ile Mecnun eski halinde kalmamalı, Seyyit Battal Gazi halkın işlediği gibi ham bırakılmamalı. Bunlar büyük yazarlarımızın elinde dünyanın en büyük klasikleri haline gelebilmeli.” Arvasi’ye göre, bir savaş vasıtası olarak karikatür, resim, fotoğraf, film ve tiyatro serbesttir.

Panelde yazar Rahim Er ile Dr. Kemal Tekden de, Arvasi’yle ilgili anılarından bahsetti.

HABER

“Ermeni Portreleri” yayınlandı

Medya Detay yazarlarından Gazeteci Hüdavendigâr Onur’un Ermeni Portreleri: Millet-i Sadıka’dan Hayk’ın Çocuklarına adlı eseri, genişletilerek Boğaziçi Yayınları tarafından yeniden basıldı.

Bu yapıtta, Türk milletiyle asırlar boyunca beraber yaşayan Ermeni toplumunun çeşitli konularda ve alanlarda öne çıkmış isimleri biyografik olarak ele alınıyor.

Onur, kitabının amacını önsözde şöyle anlatıyor: “Biz, yarınlara huzur içinde varmak ve gelecek kuşaklara bulunduğumuz coğrafyayı emanet etmek istiyorsak, dün ile bugün arasındaki köprüleri korumak, bu arada birlikte yaşadığımız toplumları iyi tanımak zorundayız. Bu amaçla, her iki toplumun birbirini daha iyi tanıması, belli hukuk çerçevesinde dostluk ilişkileri geliştirmeleri gerektiğine inanıyoruz.”

Onur’un Ermenileri konu edinen Ermeniler ve Ermeni Olayları Kronolojisi adlı çalışmaları da bulunuyor.

Boğaziçi Yayınları’ndan kitapla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Yazarımız Hüdavendigâr Onur, Türkiye’de dünden bugüne yaşayan değişik toplum kesimlerinden öne çıkan kişilerin biyografilerini ayrı ayrı çalışarak bir araya getiriyor. Bu eser Türk milletiyle iç içe yaşamış vatandaşlarımızın isimleri, eserleri veya marifetleriyle tanınması, bilinmesi bakımından önemlidir. Bundan önce iki baskı yapmış ve yeni isimler ilâve edilerek üçüncü defa basılmış ve okuyucuya sunulmuştur.”

Kategoriler: H
Benzer Biyografiler