Hüsamettin Özkan

siyaset adamı

DEVELİ – 1950, Yusuf, Sırma – Galatasaray İktisat ve İşletmecilik Yüksek Okulu – İngilizce – İşletmeci, İş Adamı – XIX, XX nci Dönem İstanbul Milletvekili – Devlet Eski Bakanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı – Evli, 2 Çocuk.

HAKKINDA YAZILANLAR

Ecevit’in Manevi Evladı
Faruk Bildirici
Hürriyet 21 Şubat 2001

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan zaten uzun süredir gündemden düşmüyor ama, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e yaptığı sert çıkışla kamuoyunun dikkatlerini daha da fazla üzerinde topladı. Olaylı Milli Güvenlik Kurulu toplantısını, Sezer’e ‘‘nankör kedi’’ diyerek terkeden Özkan, evinde köpek besleyen bir politikacı. Çerkez kökenli muhafazakar bir aileden gelen Hüsamettin Özkan’ın ilk yaşam derslerinden biri, Erciyes’e bakmaktı. ‘‘Başını kaldırdığında şapkanı düşürmeyeceksin!’’ derdi büyükleri. Bu öğüdü, ailesiyle birlikte memleketleri olan Kayseri’nin Develi ilçesinden İstanbul’a göçtükten sonra da unutmadı.Babası Yusuf Özkan, Unkapanı’nda kereste tüccarlığı yapmaya başladı. Yedi çocuğunun en küçüğü olan oğlu Hüsamettin de İstanbul’da Koca Ragıp Paşa İlkokulu’na uyum sağlamakta zorlanmadı.

Pertevniyal Lisesi’nde öğrenciliği döneminde katıldığı Akşam gazetesinin düzenlediği ‘‘1968 Altın Fener Dans Yarışması’’ nda ‘‘dans kralı’’ seçildi. O yıllarda rüyalarını politika değil, dans süslüyordu. Liseden sonra Galatasaray İktisat ve İşletmecilik Yüksek Okulu’na devam etti. Okulu bitirdikten sonra da evlendi. Yaşamını birleştirdiği Çiğdem onu dans yarışmalarından birinde izlemiş, dansıyla büyülenmişti. İki kızları oldu; Özlem ve Didem. İş yaşamına ilk adımı, ağabeyi Necdet Özkan ile birlikte attı. Uzun süre yap-satçılıkla uğraştı. Bir müteahhit olarak İstanbul’un çeşitli semtlerinde binalar yaptı. Ağabeyi, 1973’te, Bayrampaşa beldesinde belediye başkanı olunca şirketteki işlerin ağırlığı Hüsamettin’in üzerine kaldı. Necdet Özkan, İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil’in 1977’de başkanlığı sona erdikten sonra da yardımcısı oldu. Necdet Özkan, CHP saflarında aktif politika yaparken, Hüsamettin, politikanın dışında kaldı. Sadece bir kez 1970’te İstanbul delegesi oldu, o kadar. Ağabeyiyle aralarında sessiz bir anlaşma vardı, Hüsamettin’e düşen ticaretti.
İşten arta kalan zamanı futbol ile dolduruyordu. Dansın yerini futbol almıştı. Beşiktaş tutkunu olan Hüsamettin, hemen her cumartesi, arkadaşlarıyla futbol oynuyordu. Futbol arkadaşları arasında kimler yoktu ki! Mehmet Ağar, Ünal Erkan…

HAKKINDA YAZILANLAR

Hüsamettin Özkan
Bir İktidar Öyküsü
Cengiz Kuşcuoğlu
Metis Y. İstanbul 2001

Bülent Ecevit’in sağ kolu mu? Zırhı mı? Yoksa Ecevit’ten Sorumlu Devlet Bakanı mı? Gölge başbakan mı? Türkiye’nin Rasputini mi?

Gazeteci Cengiz Kuşçuoğlu, sürekli olarak gölgede kalmayı tercih eden, ama diğer yandan Ecevit’le aynı kareye girmeye de hep özen gösteren Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ın serüvenini kitaplaştırdı. Sonuçta ortaya, Özkan’ın siyasetten uzak bir gençlik döneminin ardından devlet basamaklarını nasıl hızla tırmandığının ayrıntılı öyküsü çıktı.

Hüsamettin Özkan, Bir İktidar Öyküsü herşeyden önce bir siyasi portre kitabı. Ama aynı zamanda Türk siyasi kültürünün ne olup ne olmadığına ışık tutan tipik bir öykü. Bugüne kadar Özkan hakkında çok az şey bilmemiz tesadüf değil; “gölge şahsiyet”, ancak ilişkileri incelenerek deşifre edilebiliyor. Bu yüzden Özkan’ın akrabalarıyla, dost ve düşmanlarıyla, rakipleriyle, uzlaştığı ve çatıştığı çeşitli isimlerle kurduğu ilişkileri okuyacaksınız bu kitapta.

İşte bu isimlerden bazıları: Rahşan Ecevit, Süleyman Demirel, Fethullah Gülen, Dinç Bilgin, Aydın Doğan, Necdet Özkan, Yahya Murat Demirel, Sadettin Tantan, Ömer Lütfü Topal, Hakkı Kurmel, Necati Kurmel, Hatice Behlül Özbay, Aydoğan Semizer, Zekeriya Temizel, Cumhur Ersümer, Orhan Aslıtürk, Gülay Aslıtürk, Recep Önal, Korkmaz Yiğit, Turgay Ciner, Nazlı Ilıcak, Alaattin Çakıcı, Hikmet Uluğbay, Kemal Derviş, Erdal Kesebir, Sümer Oral, Cavit Çağlar, Güneş Taner, Ahmet Necdet Sezer, Yenal Ansen…
(Arka Kapak)

Türkçe; ISBN: 975-342-323-3; 13 x 19,5 cm; 141 s.; İstanbul Temmuz 2001