Ülke
Türkiye
İlk Kadın Muhasebeci
İlk Kadın Banka Müdürü
İlk Kadın Ekonomi Doktoru
Yurtdışına bankacılık eğitimi almaya gönderilen ilk kadın
Türkiye’de kadın olarak pekçok ilke imzasını atan İclal Ersin, ilk kadın muhasebeci, ilk kadın banka müdürü ve ekonomi doktorudur.
1928 yılında Adana Türkiye İş Bankası Şubesi’nde muhasebeci olarak göreve başladı. İclal Ersin, Türkiye İş Bankası’nın ilk imza sahibi kadın elemanı. İlk kadın Şube Müdürü. Kandilli Lisesi’nde okurken İş Bankası’nda çalışmaya başladı. Kısa süre sonra Muhasebe Müdürü olup, imza yetkisi alarak, banka tarihine geçti. İş Bankası’nın kurucusu Celal Bayar tarafından Atatürk’e ilk kadın muhasebeci olarak tanıtılınca, Atatürk’ün ilgisini çekmiş, en büyük arzusunun yurtdışında eğitim almak olduğunu söylemesi üzerine, Türk kadınının gelişmesine ve iş yaşamında yer almasına çok önem veren Atatürk tarafından 1939 yılında Cenevre’ye eğitime gönderildi.
Türkiye’de meslek gelirlerinin vergilendirilmesi başlıklı tezini Fransızca olarak hazırlayıp doktorasını tamamlar ve 1941 yılında Türkiye’ye dönüp Türkiye’nin ilk iktisat doktoru ünvanını elde eder. İş Bankası’nın Ankara Merkez Şubesi’nin Teftiş Servis Şefliği, İstanbul-Beyoğlu ve Galata şubelerinde kontrolörlük görevlerinin ardından, 1953 yılında açılan İş Bankası Nişantaşı Şubesi Müdürlüğü görevine atanır ve on yıl süreyle bu görevde kalır. Böylece Türkiye’nin ilk kadın banka müdürü ünvanını da elde etmiş olur.
Atatürk’le ilgili bir anısı
Ankara’da bir banka yemeğinde, ‘‘İlk imza sahibi kadın elemanımız’’ diye takdim edilmiş Atatürk’e. Onu uzun uzun ‘‘imtihan eden’’ Atatürk ardından dansa kaldırmış ve sorularına devam etmiş. ‘‘Öyle komplike sorular değildi sordukları, bankacılık ve umumi hayat üzerine düşüncelerimi sordu ben de cevapladım’’ diye anlatıyor.
Atatürk’ün ‘‘Hayattaki en büyük arzunuz nedir?’’ sorusuna derhal ‘‘Yurtdışında tahsil görmek’’ cevabını vermiş. Ardından da şikayete başlamış:
– Hep erkek arkadaşları yurtdışına okumaya gönderiyorlar, ama biz kadınlar gidemiyoruz, neden?
– Öyle mi, diye dudağını bükmüş Atatürk ve hemen orada direktif vermiş, ‘‘Kendisini ve diğer başarılı kadınları İsviçre’ye tahsile gönderiniz!’’
Böylece bankanın İsviçre’ye bankacılık eğitimi almaya gönderdiği ilk kadın eleman olma ünvanını da kazandı.