İsmet Hürmüzlü

Doğum Tarihi

1938

Ölüm Tarihi

19 Ocak 2013

Ülke

Irak

1938 yılında Kerkük’te dünyaya geldi. 1950’lerde Kerkük’te Türkmen Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. 1961 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümüne girdi. 1969’dan beri Devlet Tiyatrolarında görev yapan sanatçı, oyunculuğunun yanısıra rejisörlük dalındaki başarısını da kanıtlamıştır. Sanatçı kendisinin yazdığı Ölüm Kabini adlı oyunu ile 1992 yılında İsveç’te Onursal Ödül’e layık görülmüştür.

12–17 Haziran 2007 tarihleri arasında Mersin’in Tarsus İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen “1. Uluslararası Türk Dünyası Tiyatro Günleri”ne katılan Irak Ulusal Türkmen Tiyatrosunun kurucu Başkanı İsmet Hürmüzlü, 1950’lerde Irak-Kerkük’te Türk Tiyatrosunun kurucularındandır. 40 yıla aşkın Türk Tiyatrosuna vermiş olduğu hizmetlerinden dolayı, Tarsus Belediyesi tarafından Türk Tiyatrosuna Hizmet Ödülü aldı. 1. Uluslararası Türk Dünyası Tiyatro Günlerine katılan Irak Ulusal Türkmen Tiyatrosu İsmet Hürmüzlünün yazıp ve yönetmenliğini yaptığı Tufan oyununu sahneye koydular. Bu oyun Tiyatro günlerinde büyük ilgi gördü ve her kesin beğenisini kazandı.

Hürmüzlü, 1970’li yıllarda milliyetçi camianın önemli sanat organizasyonlarından biri olan Çağlar Sanat Tiyatrosu’nda da kurucu ve genel sanat yönetmeni olarak görev almıştır. Burada 3 yıl süreyle akademik tiyatro çalışması yaparak çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir.

İsmet Hürmüzlü, 1980’li yıllarda bir süre Devlet tiyatroları Genel Müdür Yardımcılığı görevinde de bulunmuştur.

Yayınlandığı dönemde Samayolu Televizyonunda reyting rekorları kıran “Tek Türkiye” dizisinin efsane karakterlerinden birisi olan Roşat Ağa karakteri ile hafızalara kazandı.

Devlet Tiyatroları sanatçı ve rejisörü İsmet Hürmüzlü, tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde 19 Ocak 2013 günü vefat etti. Merhum Hürmüzlü’nün cenazesi 21 Ocak 2013 günü ikindi namazını müteakiben Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedilmiştir.

Yapımları: Ölüm Tuzağı, Gömü, Ana Hanım Kız Hanım, Kamuoyu, Gün Ortasında Karanlık, Pervaneler, Mevlana, Yedi Kocalı Hürmüz, Silvanlı Kadınlar, 72. Koğuş ve Vuslat