John Logie Baird Biyografisi
1923 yılında John Logie Baird tarafından icat edilen Televizyon ilk yayınına 26 Ocak 1926 tarihinde başladı.
John Logie Baird, 14 Ağustos 1888 tarihinde İngiltere’de İskoçya bölgesinde Helensburgh, Dunbartonshire’da Rahip John Baird’in ve Jessie Morrison Inglis’in dört çocuğunun en küçüğü olarak olarak doğmuştur. John Logie Baird, elektrik konusuna öylesine meraklıydı ki, 12 yaşındayken petrolle çalışan bir jeneratör yaparak evlerini aydınlatmış, küçük bir telefon santrali kurarak arkadaşlarıyla iletişim kurmuştur.
Helensburgh’daki Larchfield Akademisi, Glasgow ve Batı İskoçya Teknik Koleji ve Glascow üniversitesinde elektrik mühendisliği okudu.
Birinci Dünya Savaşı sırasında eğitimine ara veren John Logie Baird 1915 yılının başında İngiliz Ordusu’nda askerlik hizmeti yapmak için gönüllü oldu, ancak aktif göreve uygun olmadığına karar verildi ve cepheye gidemedi. Orduyla anlaşmalı olan Clyde Vadisi Elektrik Şirketi’nde çalışmak üzere işe girdi. Ancak sağlık problemleri işi bırakmasına sebep oldu.
Clyde Valley Elektrik Enerjisi Şirketi’ndeki işinden çıktıktan sonra aralarında Trinidad’da bir reçel fabrikasında işçiliğin de bulunduğu çeşitli işlerde çalıştı. 1922 yılında İngiltere’ye dönerek Sussex’de tamirciliğe başladı.
Televizyonun gelişimi birçok mucitin çalışmasının sonucuydu. Bunların arasında John Logie Baird öncülerden biriydi ve bu alanda önemli ilerlemeler kaydetti. Çoğu tarihçi, Baird’in yansıyan ışıktan canlı, hareketli, gri tonlamalı bir televizyon görüntüsü üreten ilk kişi olduğunu kabul etmektedir. John Logie Baird, diğer mucitlerin başarısız olduğu noktada, daha iyi bir fotoelektrik hücre elde ederek, fotosel ile video amplifikatöründen gelen sinyal koşullandırma sistemini iyileştirerek başarılı oldu.
1902-1907 yılları arasında Arthur Korn resim iletimi için ilk başarılı sinyal koşullandırma devrelerini icat etti. Devreler, selenyum fotosellerinin bir parçası olan görüntü yok eden gecikme efekti sorununu ortadan kaldırdı. Korn’un kompanzasyon devresi, ülkeler arasında ve hatta okyanus ötesine bile telefon ya da kablosuz olarak faks mesajları göndermesine yol açtı. Korn’un yarı tonlu hareketsiz görüntü iletimi konusundaki başarısı, bu kompanzasyon devrelerinin televizyonda da çalışabileceği fikrini doğurdu. Baird çalışmalarında, Korn’un araştırma ve geliştirme sonuçlarından yaralandı.
1923 başlarında Baird, İngiltere’nin güney kıyısındaki Hastings, 21 Linton Crescent’a taşındı. Daha sonra kasabadaki Queen’s Arcade’de bir atölye kiraladı. Baird, dünyanın ilk çalışan televizyonunu yapmak için gerekli malzemeleri satın aldı.
Parası olmadığı için ilk televizyonunu bir lavabo ve bir çay tenekesiyle yapan Baird, bir sonraki denemesinde projeksiyon lambasını bisküvi kutusuyla kaplayıp basit bir düzenek geliştirdi ve düzeneğe kullanılmış lenslerle devrelerden tarama diskler ekledi. Baird’in icat ettiği bu düzenek, tahta çubuklar arasına nakış iğneleri ve balmumuyla tutturulan bir cihaz olarak TV’nin dedesi kabul edildi. Çalışmalarını bundan sonra da sürdüren mucit, 1925’te hayal ettiği gibi, “Stok ey Bill” adını verdiği ilk ilkel televizyonda görüntü transmisyonunu da gerçekleştirmeyi başardı.
1924 yılının Temmuz ayında 1000 voltluk elektrik çarpması yaşadı, neyse ki sadece yanmış bir elle bu kazadan kurtuldu. Kazadan sonra ev sahibi, kendisinden binayı boşaltmasını istedi. Baird, 25 Mart 1925’te başlayan ve üç hafta süren, Londra’daki Selfridges mağazasında televizyondan hareketli siluet görüntülerinin halka ilk gösterimlerini yaptı.
John Logie Baird, 2 Ekim 1925 tarihinde laboratuvarının ikinci katında, ilk siyah beyaz televizyon görüntüsünü başarıyla aktardı. Bu görüntü; saniyede beş resim ve 30 satırlık dikey taranmış “Stooky Bill” lakaplı bir vantrolog kuklasının resmiydi. Baird hemen aşağıya indi ve 20 yaşındaki William Edward Taynton adındaki bir çalışanını yukarı çıkardı. Televizyonda insan yüzünün nasıl göründüğünü denemek için Taynton’u kullandı. Taynton, televizyonda görünen ilk kişi oldu.
İcadını halka duyurması gerekiyordu. Bunun için Daily Express gazetesine gitti. Resepsiyonda icadını anlattı ve haber müdürü ile görüşmek istediğini iletti. Resepsiyondaki kişi ona beklemesini söyleyerek, haber müdürüne haber verdi. Haber editörü duydukları üzerine dehşete düştü. Güvenliği arayarak; “Tanrı aşkına, resepsiyona gidin ve oradaki bir hayduttan kurtulun, kablosuz olarak görüşecek bir makinası olduğunu söylüyor! Dikkatli olun, üzerine ustura falan olabilir.” dedi. Baird buradan eli boş olarak geri döndü.
26 Ocak 1926’da Baird, Londra’nın Soho bölgesinde, 22 Frith Caddesi’ndeki laboratuvarında “Kraliyet Enstitüsü” üyeleri ve The Times gazetesinden bir gazeteci için bir gösteri geçekleştirdi. İlk çalıştırmasından bu zamana kadar, tarama hızını saniyede 12.5 resim haline getirmişti. Bu canlı hareketli görüntüler yayınlayabilen bir televizyon sisteminin ilk gösterimiydi.
26 Ocak 1926 tarihinde ilk çalışan televizyon sistemini icat eden ve gösteren, aynı zamanda renkli televizyonu icat eden kişidir. İcat ettiği televizyon sistemi ilk tamamen elektronik, renkli televizyon resim tüpüne sahip televizyondur.
3 Temmuz 1928’de dünyanın ilk renkli televizyon iletimini gerçekleştirdi. Televizyondaki görüntü, renkli şapka giymiş Noele Gordon adındaki genç bir kıza aitti. Noele Gordon, daha sonra başarılı bir TV oyuncusu oldu. Aynı yıl Baird stereoskopik televizyon sistemini tanıttı.
1928 yılında (Baird Television Development Company) Baird Televizyon Geliştirme Şirketini kuran John Logie Baird, Londra’dan Hartsdale, New York’a ilk transatlantik televizyon sinyalini gönderdi. Televizyon tarihinde önemli bir yeri olan John Logie Baird’in teknolojik başarıları ve ev eğlencesi için televizyon yayını kavramını pratik hale getirmiştir.
Kasım 1929’da John Logie Baird ve Bernard Natan, Fransa’nın ilk televizyon şirketi olan Télévision-Baird-Natan’ı kurdular.
John Logie Baird, 1931 yılında Margaret Albu ile evlendi. Diana Baird ve Malcolm Baird adlarında iki çocuğu oldu.
John Logie Baird, 14 Haziran 1946 tarihinde Bexhill-on-Sea, İngiltere’de 58 yaşında inme nedeniyle ölmüştür.