Joseph Warnia Zarzecki Biyografisi
Fransa doğumlu Polonyalı oryantalist ressam Sanayi-i Nefise Mektebi‘nin ilk karakalem resim hocası idi. 1883’ten 1915’te emekli olana kadar Sanayi-i Nefise Mektebi’nde eğitmenlik yaptı.
Joseph Warnia Zarzecki, Polonya’daki ihtilalden kaçıp Fransa’da Nantes’e yerleşen babası Florentin Ignacy Zarzecki’nin Britanyalı bir eşle evliliğinden en küçük oğlu olarak 10 Ocak 1850 tarihinde doğmuştur. Aslen Polonyalıdır. 18 yaşına kadar Fransa’da büyüyen Joseph Warnia Zarzecki, 1868 yılında Polonya‘nın başkenti Varşova’ya gidip Varşova Güzel Sanatlar Akademisi’nde Polonyalı ressam Wojciech Gerson’in öğrencisi oldu. Ardından Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde ressamlar Hermann Anschütz, Barth, Otto Seitz adlı hocalardan resim eğitimi aldı.
Joseph Warnia Zarzecki öğrencilik yıllarından sonra 1872’den 1882’ye kadar on yıl boyunca Bavyera’da kaldı. Almanya’da, birçok kenti dolaşarak o dönem Alman ustaların yöntemleri ve eserlerin tanıma fırsatı buldu. Regensburg, Ingolstadt, Augsburg ve Nürnberg‘i ziyaret etti. Daha sonra Avrupa‘da bir yolculuğa çıktı ve Avusturya ile Romanya‘nın başkenti Bükreş’e gitti.
1883 yılında İstanbul’a giden Joseph Warnia Zarzecki, aynı yıl Osman Hamdi Bey tarafından kurulan Sanayi-i Nefise Mektebi’nde Karakalem Resim Muallimi olarak görevlendirildi. Bu kurumun ilk karakalem resmi hocası oldu. 1915 yılında emekli olana kadar da burada çalıştı.
Ailesinin diğer üç üyesi Türkiye‘de kariyer yaptı; ağabeyi Stephan Joseph Zarzecki ile yeğeni Albert mühendis olarak ve yeğeni Stephan Zarzecki konsolos yardımcısı olarak çalıştı.
Joseph Warnia Zarzecki Alman Anna Kitzinger ile evli idi. 1891 İstanbul doğumlu oğlu Thadée 1920’lerde Fransa‘ya yerleşip orada bir aile kurdu.
Joseph Warnia Zarzecki, günlük yaşam ve portre konulu oryantalist çalışmaları ile 1901 ve 1903 yıllarında 1nci, 2nci ve 3ncü İstanbul Sergi’lerine katıldı. Sergide yer alan “Boğaz’da Çingeneler” adlı yapıtta birçok çalışmasında olduğu gibi, figürler arasında kendisini de dahil etti.
Oryantalist ve İstanbul’daki yaşantıyı konu alan eserler üretti. İstanbul Pera Müzesi‘nde bulunan III. Selim portresi dışında eserleri özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.
Özel koleksiyonlarda pek çok eseri bulunan Joseph Warnia Zarzecki’nin nerede ne zaman öldüğü bilinmemektedir. 1925‘ten sonra ölmüş olmalıdır.