X

Korkut Eken

Korkut Eken

Korkut Eken Biyografisi

Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası sahibi özel harekatçı.
Korkut Eken, 1945 yılında Ankara‘da doğdu. 1963 yılında baba mesleği olan subaylığa ilk adımı Kara Harp Okulu’na girerek attı. 1965 yılında mezun oldu.

Kıbrıs Barış Harekatı öncesi, Ada’daki mücahitleri örgütleyerek harekat öncesi alt yapının oluşturulmasında aktif görev aldı. Hava İndirme Tugayı’nda görevliyken, 20 Temmuz 1974 sabahı paraşütçü birliklerle Kıbrıs’a havadan atlayarak Kıbrıs Barış Harekatı’na katıldı Kıbrıs’ta ilk görev yapan askerlerimiz arasında yeraldı. Şerit Rozet Beratı ile ödüllendirildi.

1978 yılında çok üstün eğitimli subay ve astsubaylardan oluşan Özel Harp Dairesi, özel birlik komutanlığına atandı. 1980 yılında Diyarbakır‘a kaçırılan THY uçağının kurtarılmasıı olarak katıldı. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen uçaktan rehine kurtarma operasyonunda teroristleri etkisiz hale getirip yolcuları kurtardı, başarısı zamanın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren tarafından ödüllendirildi. 1984 Eruh baskınıyla başlayan PKK terör örgütüyle mücadelede, birliğiyle birlikte Siirt ve Sason bölgelerinde görevlendirildi.

1986 yılına kadar devam eden bu görevi sırasında sayısız sıcak çatışmaya girdi. Sözkonusu operasyonlarla birçok üst düzey PKK’lı teröristin ölü veya diri yakalanmasında önemli rol oynarken, kendi timinden de çok sayıda şehit verdi. Bu mücadele sırasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli madalyası olan Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası ile Başarı Madalyası ayrıca çok sayıda takdirname aldı.

1981 yılından 1986 yılına kadar Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Özel Harekat Timleri’nin teşkili, teçhizi ve eğitiminde görev aldı. 1982 yılında Polis Özel Timlerinin kurulmasıyla ilgili görev aldı ve rehineli harekata yönelik 40 kişilik özel bir tim yetiştirdi.

Kendi isteğiyle 1987 yılında Yarbay rütbesindeyken emekliye ayrıldı ve hemen MİT‘de Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı. Basına sızan ünlü MİT raporunu hazırlayan Daire’de görevli olduğu için soruşturma geçirdi. Başka bir bakanlığa atanacağını öğrenince 1988 yılında MİT’den emekliye ayrıldı. MİT’ten birlikte ayrıldığı Güvenlik Daire Başkanı Mehmet Eymür ile birlikte 1988 – 1990 yılları arasında serbest ticaret yaptı, ardından 1990 yılında müfettiş olarak BOTAŞ‘a girdi.

1993 yılında dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar‘ın daveti üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı.

1996 yılına kadar Özel Harekat timlerini yetiştirdi ve bunlarla birlikte operasyonlara katıldı.

1996 yılındaki Susurluk kazasının ardından “cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülü yönetmek” suçundan 6 yıl hapse mahkum edildi ve 1 Mart 2002 tarihinde cezaevine girdi.

Korkut Eken duruşma çıkışında yaptığı açıklamada, cezayı hak etmediğini belirterek, “Devletin, kendisi için fedakarlık etmiş insanları ortada sahipsiz bırakması gerekmiyordu. Cezaevlerinin durumu ortada. Ben de bir çete lideriysem, iyi şartların sunulduğu İmralı Adası’nda yatmak için talepte bulunacağım” dedi. Eken, “Orada çetebaşı kalıyor. Ben de çetebaşı olarak ceza aldığımdan, orada kalabilirim. Hem orada kalan kişi perhiz yemekleri yiyor. Benim de sağlık durumum iyi değil, ben de perhiz yemeği yerim. Zaten oradaki kişiyle daha önce karşılaşamamıştık. Orada görüşürüz” dedi.

Ancak Eken, cezası onaylandıktan sonra Ankara Ayaş Cezaevi’ne konuldu ve yaklaşık 2 yıl yattıktan sonra serbest bırakıldı.

Samsun Terme nüfusuna kayıtlı Korkut Eken evli ve 3 çocuk babasıdır.

Kategoriler: K
Benzer Biyografiler